Vad betyder och hur uttalas valstrategi
Valstrategi uttalas val|strat|egi.
Ordformer och varianter av valstrategi
Singular
- valstrategi
- obestämd grundform
- valstrategis
- obestämd genitiv
- valstrategin
- bestämd grundform
- valstrategins
- bestämd genitiv
Plural
- valstrategier
- obestämd grundform
- valstrategiers
- obestämd genitiv
- valstrategierna
- bestämd grundform
- valstrategiernas
- bestämd genitiv
Valstrategi är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet valstrategi
Valutaunionen genomfördes sommaren 1990 med en för östtyskarna enormt förmånlig växelkurs. Tillgodohavanden upp till 4 000 östtyska mark kunde lösas in till kursen 1:1, belopp därutöver till kursen 1 D-mark mot 2 östmark. Det kan jämföras med valutaunionen 1948 när alla fick 40 D-mark samtidigt som alla banktillgodohavanden nollställdes. Samtidigt försäkrade Kohl västtyskarna att det inte var aktuellt med skattehöjningar för att betala återföreningen, ett löfte som ingick i den kristdemokratiska valstrategin inför de första alltyska förbundsdagsvalen i december 1990.
Albaniens socialistiska parti anlitade konsulten Alastair Campbell, känd för sina framgångar med Tony Blair i Storbritannien, för att dryfta valstrategi.
I slutfasen av valrörelsen 2006 publicerade Sjöshult i Dagens Industri en artikel om hur anställda vid Folkpartiets kansli olovligen loggat in på Socialdemokraternas intranät SAPnet och där tagit del av hemlig information som bland annat rört Socialdemokraternas valstrategi. Avslöjandet ledde till en inrikespolitisk skandal och flera avhopp från folkpartiets högsta ledning, däribland partisekreteraren Johan Jakobsson och presschefen Niki Westerberg.
Programmet fick stort genomslag i övriga media, bland annat i samband med bevakningen av valet 2006 då redaktionen skickade ett mail till Folkpartiets partiledare Lars Leijonborg och erbjöd honom frågorna till partiledarutfrågningen i förväg. Detta var en kommentar till spionskandalen inom Folkpartiet där ledande folkpartister tagit sig in på socialdemokraternas intranät och studerat deras valstrategi. Tittarsiffrorna för programmet var i många fall bättre i kärnmålgruppen "unga vuxna", än SVT:s renodlade ungdomssatsningar som till exempel Raggadish. Faktum lades ner hösten 2006.