Varuhus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder varuhus, varianter, uttal och böjningar av varuhus

Varuhus synonym, annat ord för varuhus, vad betyder varuhus, förklaring, uttal och böjningar av varuhus.

Vad betyder och hur uttalas varuhus

Varuhus uttalas varu|hus och är ett substantiv -et; pl. varuhus.

Ordformer av varuhus

Singular

varuhus
obestämd grundform
varuhus
obestämd genitiv
varuhuset
bestämd grundform
varuhusets
bestämd genitiv

Plural

varuhus
obestämd grundform
varuhus
obestämd genitiv
varuhusen
bestämd grundform
varuhusens
bestämd genitiv

Varuhus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet varuhus

  1. Resonemanget lyder att då man lägger ned butiker väljer kedjorna först och främst att göra det i varuhus med mindre attraktiva placeringar snarare än highend-varuhus som exempelvis drivs av jättar som Simon Property Group och Macerich. (källa)
  2. En galleria (ibland även köpcenter eller köpcentrum) är en inbyggd gågata med butiker. Den kan utgöra eller vara en del av ett centrumområde. Den skiljer sig vanligtvis från ett varuhus genom att butikerna i en galleria oftast har olika namn och ägare. En galleria kan även innehålla restauranger, cafeterior och ibland även varuhus. (källa)
  3. Huvudsaken var i början att främja industriell och ekonomisk utveckling. I en tid då kommunikationerna ännu var outvecklade - det fanns knappt järnväg, ingen telefon eller telegraf, endast tidningar - fanns ett stort behov av att skapa ett forum där alla kunde mötas, för att skapa internationella handelskontakter, presentera uppfinningar och tekniska innovationer, ta hem idéer och annat nyttigt (innan patentverket satte stopp för det), osv. Den första världsutställningen ägde rum i London 1851 efter en "tävlan" mellan Frankrike och Storbritannien om vem som skulle komma först med en internationell utställning. 1849 ordnade Frankrike en stor industriutställning i Paris, men de vågade inte ta steget fullt ut till en internationell utställning eftersom de var rädda för den brittiska konkurrensen. England blev först, tack vare drottning Victorias gemål Prins Albert och hans samarbetspartner i arbetet, Sir Henry Cole. Londonutställningen, "The Great Exhibition" var inrymd i det för ändamålet uppförda Kristallpalatset i Hyde Park. Byggnaden inspirerade och utgjorde startskottet till extensiv byggnadskultur i glas och järn i världens metropoler i form av varuhus, vinterträdgårdar, så kallade Passager (skulle idag kallas shoppingmall) och liknande. Londonutställningen blev en kulturell och industriell brytpunkt för 1800-talets Europa. Utställningen besöktes av 6 miljoner människor vilket på den tiden var en ansenlig siffra. Sedan dess har besökarantalet bara stigit och räknats i tiotals miljoner. (källa)
  4. År 1912 förstärkte dagligvaruhandlaren Walter Deubener i Saint Paul (Minnesota) papperspåsarna i sin butik med snören och bärhandtag. Dessa "Deubener Shopping Bags" kunde rymma upp till 40 kg med varor, och redan 1915 tillverkades över en miljon sådana bärkassar. Denna typ av kasse blev senare standard i varuhus, där affärsidkarna lät trycka firmans logotyp och färger på kassen. (källa)
  5. I samband med moderna så kallade försänkta tak, eller undertak, kallas de enskilda "rutor" i taket för takkassetter eller akustikkassetter. Undertaket hänger i en egen konstruktion från det "riktiga" taket, i mellanrummet kan man gömma installationer som ventilationskanaler och elledningar. Denna typ av tak används gärna i kontor, sjukhus, varuhus och dylikt. (källa)
  6. Kesa Electricals är en brittisk elektronikfirma som grundes 2003 i London, där de idag har ett av sina huvudkontor (det andra finns i Paris). Kesa äger flera hemelektronikskedjor i Europa, bland annat Comet. Dessa kedjor hade 2007 totalt 650 varuhus i tolv länder. Kesa hade samma år totalt 29 581 anställda och omsättningen uppgick till knappt 5 miljarder brittiska pund. (källa)
  7. Byggnader för olika verksamheter (kontor, kyrka, museum, skola, sjukhus, badhus, varuhus, garage). (källa)
  8. Det finns dock fortfarande ambulerande korvgubbar som står på helger framför varuhus, vid idrottsanläggningar, i köpcentra, vid badstränder och andra ställen där mycket folk rör sig. Även de måste ha tillgång till toalett och rinnande vatten men det räcker att det finns i närheten. (källa)
  9. Köpcentrum eller Köpcenter, är en koncentration eller samling av butiker och varuhus, ofta med inslag av serveringar och olika typer av annan service. (källa)
  10. Ett lekrum är ett rum särskilt inrett och utrustat för att barn ska kunna leka där. Offentliga lekrum förekommer bland annat på förskolor, sjukhus, varuhus, restauranger, passagerarfärjor och tåg. Särskilda lekrum i privata hem är ovanligt, men kan förekomma. I privathem skiljer sig lekrummet från barnkammaren främst genom att lekrummet inte är avsett att sova i, vilket ger mer lekutrymme då säng saknas. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.