Vasaloppet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vasaloppet, varianter, uttal och böjningar av vasaloppet

Vasaloppet synonym, annat ord för vasaloppet, vad betyder vasaloppet, förklaring, uttal och böjningar av vasaloppet.

Vad betyder och hur uttalas vasaloppet

Vasaloppet uttalas Vasa|lopp|et och är ett substantiv bestämd form.

Vasaloppet betyder:

Ordformer av vasaloppet

Singular

Vasaloppet
bestämd grundform
Vasaloppets
bestämd genitiv

Vasaloppet är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Vasaloppet på Engelska

  • the Vasa race

Hur används ordet vasaloppet

  1. Motiveringen lyder: "I Vasaloppet, på den fossila flygsemestern, under stjärnorna med afghanska flyktingar – inget mänskligt är denne kulturjournalist främmande. Med lustfylld stil och ständigt uppdaterad bildning följer han tidens verk och fenomen, om det så är klassiska folkhemshjältar som Vilhelm Moberg eller den nya klickokratins aristokrater.". (källa)
  2. En kranskulla (efter kulla) är en kvinnlig utdelare av segerkrans i herrklassen i sporttävlingar, till exempel Vasaloppet. Den manliga motsvarigheten kallas kransmas, och delar ut segerkransen till damklassens vinnare. I Vasaloppet är det kranskullan som bestämmer om det blir en traditionell målgång med en bekransad segrare eller om vinnaren skall "kransas" efter slutspurten. (källa)
  3. Masstart eller gemensam start tillämpas i vissa idrottstävlingar och innebär att alla deltagare startar samtidigt, vilket leder till att den som kommer först i mål vinner, och man inte behöver jaga tider för att nå framgångar i tävlingen. Masstart är vanligt inom bland annat längdskidåkning, cykling, skidorientering, skidskytte och friidrott. I längdskidåkningstävlingen Vasaloppet i Sverige tillämpas masstart sedan premiäråret 1922. I kortare längdskidlopp för toppelit började masstart tillämpas först i slutet av 1980-talet, först i några få världscuptävlingar, och sedan populariteten ökat även i världsmästerskap och olympiska vinterspelen från början av 2000-talets första decennium. I motionslopp har masstart alltid varit det vanligaste, bland annat för att det är lättare att räkna ut tider. För löpartävlingar har det varit masstart även för elit inklusive maratonlopp på OS. Inom cykelsporten kallas masstartslopp för linjelopp medan intervallstart kallas tempolopp och där är det mycket stor skillnad på taktik i de två varianterna. (källa)
  4. I Mora finns organisationen för Vasaloppet och är också dess målplats. Konstnären Anders Zorn föddes i Mora och hans bostad Zorngården är en stor turistattraktion, likaså Zornmuseet som ligger intill. (källa)
  5. I exempelvis längdskidåkningstävlingen Vasaloppet i Sverige tävlar både motionärer och elitåkare. (källa)
  6. Inom sporter som går ut på att nå först i mål, såsom motorsport och skidsport, har man normalt en längsta tid som tävlingen får pågå innan den avblåses. Det är en tid som är generöst satt, så att alla som deltar under normala betingelser ändå skall kunna slutföra tävlingen, men den som sackar efter de ledande deltagarna väldigt mycket i t.ex. Vasaloppet, behöver till sist inte ta sig i mål utan får avbryta. (källa)
  7. Vasaloppet är ett årligt långlopp på skidor som körs första söndagen i mars. Sträckan är 90 kilometer och går från Berga by utanför Sälen till Mora i Dalarna i Sverige. Det är det äldsta och dessutom det största långloppet i världen sett till antalet åkare varje år. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.