Vedlår Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vedlår, varianter, uttal och böjningar av vedlår

Vedlår synonym, annat ord för vedlår, vad betyder vedlår, förklaring, uttal och böjningar av vedlår.

Vad betyder och hur uttalas vedlår

Vedlår uttalas ved|lår och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av vedlår

Singular

vedlår
obestämd grundform
vedlårs
obestämd genitiv
vedlåren
bestämd grundform
vedlårens
bestämd genitiv

Plural

vedlårar
obestämd grundform
vedlårars
obestämd genitiv
vedlårarna
bestämd grundform
vedlårarnas
bestämd genitiv

Vedlår är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Vedlår på Engelska

  • firewood box

Hur används ordet vedlår

  1. Bonaderna påträffades av den dåvarande kyrkvärden Jonas Hanssons dräng, Jonas Holm (1895–1986), i vedlåren i Överhogdals kyrkas sakristia vid renoveringen av kyrkan år 1909, och Holm lade tygbyltet i ett av kyrkhärbrena. År 1910 kom jämtlandskonstnären Paul Jonze till Överhogdal och fann bonaderna i härbret. Han tog dem till den kulturhistoriskt mycket intresserade landshövdingsfrun Ellen Widén i Östersund, som tvättade dem i länsresidensets badkar, och bonaderna klarade den behandlingen väl. Tre mindre bitar som skilts från tapeten hittades av Helena Öberg under en resa till Överhogdal 1911. Bonaderna var vid anträffandet ihopsydda till ett gammalt täcke, och täcket ställdes år 1911 för första gången ut i Östersund. (källa)
  2. Fem bonader påträffades 1909 av den dåvarande kyrkvaktmästaren Jonas Hanssons dräng, Jonas Holm (1895-1986), i vedlåren i Överhogdals kyrkas sakristia vid renoveringen av kyrkan. Bonaderna, idag kallade Överhogdalstapeten, har daterats till sent 1000-tal eller 1100-tal och är permanent utställda på Jämtlands läns museum. (källa)
  3. De två tidigaste byggnadsräckorna uppfördes på ömse sidor om Östra Privatgatan Varje räcka bestod av tio små radhus och avslutades åt båda håll med en större byggnad. De låga radhusen rymde två rum och kök i bottenvåningen och ett rum och kök under vindskupan. Varje lägenhet hade tambur, garderob och skafferi. Ytterhusen var uppförda i två våningar och delade vertikalt i två partier. Inredningsdetaljerna var noga reglerade: För hyresgäster i ytterhusen föreskrevs att rummen skulle tapetseras med tapeter à 25 öre rullen, köken oljemålas, väggar och tak i trappor och förstugor skulle strykas med limfärg. Skafferi och kök skulle av hyresgästen inredas med hyllor och i garderoberna skulle klädhängare anbringas. Köken skulle vidare förses med spiklist och vedlår. Vid fönstren skulle ett köksbord anbringas och till vattenledningen skulle ett zinkklätt tvättställ med emaljtratt anslutas. (källa)
  4. Från Överhogdal kommer Överhogdalstapeten från vikingatiden, vilken återfanns i sakristians vedlår 1909. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.