Vad betyder och hur uttalas vedupplag
Vedupplag uttalas ved|upp|lag.
Ordformer och varianter av vedupplag
Singular
- vedupplag
- obestämd grundform
- vedupplags
- obestämd genitiv
- vedupplaget
- bestämd grundform
- vedupplagets
- bestämd genitiv
Plural
- vedupplag
- obestämd grundform
- vedupplags
- obestämd genitiv
- vedupplagen
- bestämd grundform
- vedupplagens
- bestämd genitiv
Vedupplag är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet vedupplag
De hittas ofta sittande i soliga barrskogar på stammar, timmer och vedupplag. Kroppen är grovt byggd och ragghårig. Den når en längd på 29 millimeter. Hårbeklädnadens färg växlar hos i Sverige levande arter i svart, grått, gult och röt. När de jagar håller de bytet med sina starkt ludna ben.
Fyrprickig praktbagge (Anthaxia quadripunctata) är en art i familjen praktbaggar. Den är fem till sju millimeter lång och har en matt brunmetallisk färg, med fyra intryckta punkter på halsskölden. Den är vanlig på blomkorgar och träffas även på timmer och vedupplag i barrskogar. Den är relativt vanlig i Sverige.
Färjestaden var ett litet samhälle för sig. Vid det nuvarande Ivarsbergsmotet fanns det ett ålderdomshem, Färjenässkolan samt en polisstation. Gick man över järnvägsspåret till Vestkustens Petroleum AB fanns det senare en cykelaffär till vänster, sedan en väg in till ett landshövdingehus, Furuborg, en speceriaffär samt Flemingsgatan som gick upp till höger. På vänstra sidan av Karl IX:s väg följde nu Färjenäs Snickerifabriks stora vedupplag, (där det förr i tiden låg ett tegelbruk) på högra sidan ett skogsparti, en stor villa och så var man framme vid samhällets centrum. Först en stor, vacker och mycket rik fruktträdgård och, sammanhörande med den, bakom och ända upp till marken som gränsade till Flemingsgatan, stenmurar som bildade terrasser i olika plan. Högst upp hade ägaren till Barkmans snickerifabrik (senare Färjenäs snickerifabrik) planerat att bygga en restaurang och på den plana marken längst ned vid Karl IX:s väg tycks han av bevarade ritningar att döma ha tänkt sig ett flertal små stugor, kanske som övernattningsmöjligheter. Tyvärr dog han innan detta realiserades, området köptes därefter av köpmannen Svante Gustafssons vuxna barn och fruktträdgården planterades. Marken ovanför fick vara som den var med alla de vackra träden. Tomten bredvid tillhörde Svante Gustafsson, och där kan man ännu se rester av grund och trappor till Villa Dalhem, det hus som han låtit bygga år 1896. Det var ett suterränghus med tre våningar, två stora glasverandor samt en balkong och med entré från båda gatorna. Det är detta sammanlagda område som numera kallas "Kaféhusets trädgård". Här låg också Färjenäs bilstation, på senare tid Taxi, samt en mangelbod och en kortvaruaffär. Bilstationen som startats någon gång på 1920-talet hade två personbilar och en lastbil.
Den australienska kackerlackan är en nattaktiv art. Den är en allätare som främst lever på dött material.. I varmare klimat förekommer den främst utomhus där den lever i kolonier. Den kan påträffas under bark, i vedupplag och i fuktiga utrymmen. I kyligare områden drar den sig inomhus och kan då uppträda i varma och fuktiga miljöer som växthus (där den kan skada plantor), vattenrör, under tvättfat och diskbänkar, toalettutrymmen, lagerbyggnader samt varuhus. Båda könen kan flyga vid varmt väder, men den föredrar att ta sig fram till fots.