Vad betyder och hur uttalas videsparv
Videsparv uttalas vide|sparv.
Ordformer och varianter av videsparv
Singular
- videsparv
- obestämd grundform
- videsparvs
- obestämd genitiv
- videsparven
- bestämd grundform
- videsparvens
- bestämd genitiv
Plural
- videsparvar
- obestämd grundform
- videsparvars
- obestämd genitiv
- videsparvarna
- bestämd grundform
- videsparvarnas
- bestämd genitiv
Videsparv är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet videsparv
Videsparv (Emberiza rustica) är en tätting som tillhör ordningen fältsparvar. Den häckar på den sibiriska taigan i ett bälte från Skandinavien och österut.
Videsparven blir upp till 15 centimeter och har ett vingspann på mellan 21 och 25 centimeter. Den är en liten, kraftig fågel med kort stjärt. Oavsett kön eller ålder är videsparven kraftigt streckad i rödbrunt på sidorna av buken. En gammal hane har på våren vit strupe, ett rostrött bröstband, svart hjässa och kinder. Han har också ett vitt streck vilket börjar vid ögat och slutar på hjässan. Honan är blekare med ett gulvitt ögonbrynsstreck. Ungfåglarna av båda könen är honfärgade under hösten.
Arten placeras traditionellt i släktet Emberiza, men vissa auktoriteter delar upp detta i flera mindre släkten. Videsparven förs då tillsammans med exempelvis sävsparv och gyllensparv till Schoeniclus.
Videsparven häckar på taiga i ett bälte från norra Skandinavien österut till Berings sund. Under 1900-talet har den spridit sig västerut. Man beräknar att det finns 220 000-370 000 häckande par i nordöstra Europa.
Den är en av ett fåtal svenska häckfågelarter som flyttar österut för att övervintra. Höststräcket sker i slutet av augusti och under hela september. Den kommer sedan tillbaka som tidigast i början av april men merparten av videsparvarna anländer i maj.
I Sverige upptogs videsparven som nära hotad på 2010 års rödlista. I 2015 års rödlista listas den som sårbar (VU).