Vad betyder och hur uttalas vigilia
Vigilia uttalas vig|ilia [-gi´-] -n vigilior.
Vigilia betyder nattlig gudstjänst.
Ordformer och varianter av vigilia
Singular
- vigilia
- obestämd grundform
- vigilias
- obestämd genitiv
- vigilian
- bestämd grundform
- vigilians
- bestämd genitiv
Plural
- vigilior
- obestämd grundform
- vigiliors
- obestämd genitiv
- vigiliorna
- bestämd grundform
- vigiliornas
- bestämd genitiv
Vigilia är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet vigilia
Under medeltiden bestod tidebönerna av en vigilia (som när den flyttas till morgonen kallas matutin), laudes (morgonbön), prim, ters, sext och non (vid första, tredje, sjätte och nionde timmen, det vill säga kl. 6, 9, 12 och 15), vesper (aftonsång) och completorium (aftonbön). I den katolska tidegärd som Paulus VI utgav under 1970-talet är prim borta, och vigilian/matutinen har ersatts av en läsningsgudstjänst som kan hållas när som helst på dagen. Samma ordning följs i den ekumeniska Tidegärden - Kyrkans dagliga bön (1995), utgiven av Svenska kyrkan, Romersk-katolska kyrkan och Svenska Missionsförbundet.
Vigilia (latin: 'vaka') kallas ända sedan de första kristnas tid en nattlig gudstjänst före en stor högtidsdag. Bruket och beteckningen lever kvar i romersk-katolska kyrkan, där vigilia firas kvällen eller natten till juldagen och påskdagen. Även i evangeliska kyrkor förekommer, särskilt på nyårsafton, en midnattsgudstjänst som kallas vigilia.