Vinäger Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vinäger, varianter, uttal och böjningar av vinäger

Vinäger synonym, annat ord för vinäger, vad betyder vinäger, förklaring, uttal och böjningar av vinäger.

Vad betyder och hur uttalas vinäger

Vinäger uttalas vin|äger [-ä´-] och är ett substantiv -n.

Vinäger betyder:

Ordformer av vinäger

Singular

vinäger
obestämd grundform
vinägers
obestämd genitiv
vinägern
bestämd grundform
vinägerns
bestämd genitiv

Vinäger är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Vinäger på Engelska

  • vinegar

Hur används ordet vinäger

  1. Även om formaldehydens cancerframkallande egenskaper idag är kända, kan galalit fortfarande lätt framställas av mjölk och vinäger för hantverksändamål. (källa)
  2. Grönpeppar framställs av de omogna gröna bären (cirka sex månader efter blomning) och finns i tre former: inlagd i saltlag eller vinäger, lufttorkad och frystorkad. Inlagd grönpeppar används ofta i Europa medan färsk grönpeppar ofta används i Sydostasien bland annat i currypasta. Smaken är syrlig och frisk. (källa)
  3. Handa är känt för vinägertillverkning. Företaget Mizkan, som startade sin verksamhet 1804 och har sitt huvudkontor i Handa, tog fram en process att framställa vinäger ur biprodukter från sakeframställning. (källa)
  4. Den odlas också bland annat i Spanien, Marocko och Turkiet. De mogna blomknopparna används som krydda. De läggs i vinäger eller salt varvid kaprissyran som ger knopparna den speciella smaken framträder. (källa)
  5. Kulören är en av de äldsta och mest använda livsmedelsfärgämnena, och påträffas i nästan all sorts industriellt producerad mat, däribland smeter, mörkt bröd, bullar, choklad, kakor, halstabletter, mörka alkoholdrycker såsom brandy, rom, öl och whisky, chokladsmaksatt mjölbaserad konfektyr, vaniljkrämer, dekorationer, fyllningar och garneringar, potatischips, efterrättsblandningar, munkar, fisk och musselpålägg, frusna desserter, fruktinläggningar, glykostabletter, glass, pickles, såser och dressingar, läskedrycker, sötsaker, vinäger och viner. (källa)
  6. Blyvitt producerades under antiken genom att man placerar blymetall i krukor över vinäger. Efter tio dagar har metallen fått en vit beläggning som skrapas av. Detta upprepas tills all metall är förbrukad. Den avskrapade beläggningen mortlas med lite vatten en avsevärd tid. Därefter sköljs produkten med vatten och dekanteras upprepade gånger. Härvid fick koldioxid i luften och löst i vatten tid att reagera så att det bildades basiskt blykarbonat. (källa)
  7. Salladen innehåller ofta även rivna morötter och gul lök, men även rödkål, ananas och äpple. Dressingen kan bestå av olika kryddor, majonnäs, mjölk, creme fraiche, men även vinäger eller vinägrett, varför det som i Sverige oftast kallas pizzasallad också räknas som en sådan vitkålssallad. Även senap och dill kan ingå i blandningen. (källa)
  8. Kärnmjölk är en vanligt förekommande ingrediens i mat- eller bakrecept, men går oftast bra att byta ut mot vanlig mjölk blandat med pressad citron eller vinäger (4 msk per liter mjölk) som har fått stå i några minuter. Kärnmjölken kan också oftast bytas ut mot utspädd naturell yoghurt eller filmjölk. (källa)
  9. Vid gammaldags framställning av löpe torkas och rensas löpmage från kalv som sedan skärs i småbitar. Dessa lägges sedan i saltvatten med vinäger eller vin för att få ner pH-värdet. Efter några dagar filtreras lösningen, och rålöpet som finns kvar kan man ysta ost med. Ett gram av detta löpe kan ysta mellan 2 och 4 kilogram mjölk. Det löpe som kan utvinnas från en normalstor kalv räcker till att ysta mellan 300 och 350 kg ost. (källa)
  10. Majonnäs är en kall sås och emulsion mellan äggula och matolja. Den smaksätts vanligtvis med senap och en syra i form av vinäger eller citron. Majonnäs har en rad olika användningsområden inom matlagning och utgör ofta basen i många andra anrättningar, ofta såser som till exempel remouladsås, aioli (provensalsk) och tartarsås. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.