Vad betyder och hur uttalas visningslokal
Visningslokal uttalas vis|nings|lok|al.
Ordformer och varianter av visningslokal
Singular
- visningslokal
- obestämd grundform
- visningslokals
- obestämd genitiv
- visningslokalen
- bestämd grundform
- visningslokalens
- bestämd genitiv
Plural
- visningslokaler
- obestämd grundform
- visningslokalers
- obestämd genitiv
- visningslokalerna
- bestämd grundform
- visningslokalernas
- bestämd genitiv
Visningslokal är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet visningslokal
Den 1 november 1895 visades projicerad film för första gången för betalande publik. Detta skedde med hjälp av bröderna Skladanowski's Bioskop i Berlin. Senare den 28 december 1895 Auguste och Louis Lumières kombinerade filmkamera och projektor le Cinématographe. Visningslokalen var en orientaliskt inredd biljardsalong som kallades Salon Indien och rymde 120 personer i källaren på Grand Café på Boulevard des Capucines nummer 14, i Paris. Biografen presenterades som Cinématographe Lumière på affischer och var världens första bio. Priset premiärkvällen var 1 franc. Filmen som visades hette L'Arrivée d'un train en gare de la Ciotat (Tåget ankommer Ciotats station).
Vandringsutställningen fick ett genombrott i New York på 30-talet då The museum of modern art började skicka utställningar runt om i USA och Europa. Syftet då var främst ekonomiskt och ett sätt att finansiera den egna verksamheten. I Sverige har vandringsutställningar förekommit sen tidigt 1900-tal. Bland annat rörde det sig om utställningar som visades upp på skolor i utbildningssyfte. Ett fåtal av länsmuseerna gjorde vandringsutställningar med begränsade resurser. Det var under 1960-talet och inrättandet av myndigheten Riksutställningar som fenomenet vandringsutställningar började förekomma frekvent i kulturlivet och bli tillgängligt i en mer allmän mening. Initialt var tanken att nå ut till fler och skapa incitament till att decentralisera kulturen. Riksutställningars turnéer kom också att förändra synen på utställningar och innebörden av utställningsbegreppet, bland annat genom användandet av mobila rum. Fokuset låg på att stimulera till diskussion,dialog och pröva nya koncept. Utställningen blev mer av en kreativ mötesplats och visades inte bara i särskilda visningslokaler utan på arbetsplatser, sjukhus, bibliotek etc.
Capitol är en biograf intriktad på kvalitetsfilm vid Skanstorget i Göteborg. Invigningen ägde rum 21 november 1941. Åren 1973-1988 drevs den under namnet Nya Boulevard för att 1988 nyöppna under namnet Bio Capitol. 2013 gjorde biografen en nystart, i ny regi och under sitt ursprungliga namn. Från hösten 1999 har biografen använts som visningslokal för Svenska Filminstitutets filmklubb Cinemateket.