Visthus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder visthus, varianter, uttal och böjningar av visthus

Visthus synonym, annat ord för visthus, vad betyder visthus, förklaring, uttal och böjningar av visthus.

Vad betyder och hur uttalas visthus

Visthus uttalas vist|hus och är ett substantiv.

Visthus betyder:

Ordformer av visthus

Singular

visthus
obestämd grundform
visthus
obestämd genitiv
visthuset
bestämd grundform
visthusets
bestämd genitiv

Plural

visthus
obestämd grundform
visthus
obestämd genitiv
visthusen
bestämd grundform
visthusens
bestämd genitiv

Visthus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet visthus

  1. Gårdens huvudsakliga boningshus var långhuset, i vilket man ibland även tog in husdjuren. Ibland byggdes det till med sidobyggnader eller särskilda rum som kök och gästrum. På gårdstunet låg ofta mindre byggnader som smedja, visthus och mindre bostadshus. Gårdstunet hägnades ofta in, dels för att hålla det fritt från lösa djur, dels för att enklare kunna försvara gården i orostider. Själva ordet gård betyder "omgärdad (inhägnad) plats". (källa)
  2. Redan de medeltida landskapslagarna föreskrivs skyldigheten att avsätta jord och hålla med byggnader åt sin präst. I Västergötland och Småland skulle det finnas fyra hus i varje prästgård, stuga, härbre, nöthus och lada. Enligt Upplandslagen ålåg det sockenborna att uppföra sju laga hus åt prästen: stuga, stekarhus, lada, sädeslada, visthus, sovstuga och fähus. Bönderna skulle även ansvara för byggnadernas underhåll. Övriga byggnader hade prästen själv ansvar för. Stadgandet om dessa sju laga hus återkom i Magnus Erikssons landslag. (källa)
  3. Härbre eller stolpbod, ibland kallat häbbare och i landets norra delar häbbre, är ett fristående mindre förrådshus eller visthus för förvaring av livsmedel, kläder och diverse redskap, sommartid ofta använt som sovkammare. Härbret förekommer i skandinavisk, samisk, östersjöfinsk och nordvästrysk kultur, men finns också i Alperna och på den iberiska halvön. I Ryssland kallas liknande byggnader Амбар (ambar). I Norge kallas motsvarigheten stabbur, i Sydeuropa hórreo. Samernas njalla har sin motsvarighet i Alaska och norra Kanada. (källa)
  4. En visthusbod eller ett visthus är en enklare byggnad avsedd för förvaring av matvaror. Visthusboden var ofta belägen en bit från en gårds övriga byggnader för att undvika att även gårdens matförråd brann upp om gården i övrigt drabbades av eld. Visthusboden kunde ibland vara upphöjd på pålar för att förhindra djur att ta sig in. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.