Väckelsepredikant Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder väckelsepredikant, varianter, uttal och böjningar av väckelsepredikant

Väckelsepredikant synonym, annat ord för väckelsepredikant, vad betyder väckelsepredikant, förklaring, uttal och böjningar av väckelsepredikant.

Vad betyder och hur uttalas väckelsepredikant

Väckelsepredikant uttalas väck|else|pre|dik|ant och är ett substantiv.

Ordformer av väckelsepredikant

Singular

väckelsepredikant
obestämd grundform
väckelsepredikants
obestämd genitiv
väckelsepredikanten
bestämd grundform
väckelsepredikantens
bestämd genitiv

Plural

väckelsepredikanter
obestämd grundform
väckelsepredikanters
obestämd genitiv
väckelsepredikanterna
bestämd grundform
väckelsepredikanternas
bestämd genitiv

Väckelsepredikant är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet väckelsepredikant

  1. Pehr Tollesson, född den 2 oktober 1747 i Åseda socken, Småland, död den 28 juni 1821, var en svensk präst och väckelsepredikant. (källa)
  2. Vid återkomsten till Sverige på hösten 1881 ville Palm bilda en svensk socialdemokratisk rörelse. Han åkte runt och agiterade i landet och 6 november 1881 höll han sitt första offentliga tal på hotell Stockholm i Malmö. Ämnet var "Vad vilja socialisterna?" (i hans manuskript står "Vad vilja socialdemokraterna?", Hvad vil Sosial-Demokraterna?). Den 26 november höll han ett möte inför 800 deltagare i Malmö och den 18 december samma år påbörjade han en resa ut i landet, men eftersom han saknade arbete tog han emot frivillig hjälp från tillströmmande åhörare som höll honom med mat och husrum, ungefär som den tidens väckelsepredikanter ofta gjorde. I Stockholm försökte han förgäves hyra lokal för mötet men höll annandag jul 1881 ett utomhusmöte i Lill-Jansskogen. I Malmö grundade han 1882 tidningen Folkviljan, som han under stora svårigheter lyckades hålla vid liv till 1885. (källa)
  3. Historien om Svenska Soldathemsförbundet tar avstamp i föreningen Soldaternas vänner som grundades 1877 i Stockholm. Bakgrunden till uppkomsten bestod i de sociala missförhållanden som präglade soldaternas- och deras familjers livssituation vid huvudstadens förläggningsplatser. Föreningen bildades genom engagemang bland personer inom högreståndsmiljön som inspirerats av den engelske väckelsepredikanten Lord Radstock. Under de efterföljande åren utökades verksamheten snabbt till andra orter och 1899 bildades FSV, Förbundet Soldaternas Vänner. 1967 bytte förbundet namn till nuvarande Svenska Soldathemsförbundet, sannolikt som en konsekvens av slutsatserna i den Statliga Offentliga utredningen om Soldathemsverksamheten, SOU 1965:52. (källa)
  4. Lindberg är brorson till väckelsepredikanten Målle Lindberg samt kusin till musikern Siwert Lindberg och sångarevangelisten Ted Sandstedt. Nenne Lindbergs dotter Emilia Lindberg (född 1990) är också sångerska. (källa)
  5. Halldorfs forskning är framför allt inriktad på modernitet och religion samt svensk frikyrklighet. Han har publicerat två böcker och flera artiklar om den svenska pingströrelsen. I Biskop Lewi Pethrus: Biografi över ett ledarskap diskuterar han Pethrus ledarskap och pingströrelsens plats i det svenska 1900-talet. Boken Lewis brev är baserad på Lewi Pethrus korrespondens, och inleds med ett förord av författaren P.O. Enquist. Halldorfs doktorsavhandling diskuterar utifrån väckelsepredikanten Emil Gustafsons liv och texter den evangelikala rörelsens förhållande till moderniteten. (källa)
  6. Sedan väckelsepredikanten Benedict Andreæ Törnblom 1835 tillträtt som komminister, blev snart behovet av en större kyrka akut. Ögonvittnen från den tiden berättar hur det under hans predikningar i Källsjö var ofta så fullt av åkdon utanför kyrkan att man knappast kunde komma fram, och dessutom gingo förstås en mängd människor till fots, ofta flera mil. Folket brukade ha mat med sig och lågo stundom över natten i gårdarna nära kyrkan eller i prästgården. Det var alltså även sådana kyrkvandringar i den schartauanska väckelsens spår som skyndade på kyrkbygget och 1836 fick församlingen kollektmedel beviljade av Kungl. Maj:t och den gamla kyrkans öde var därmed beseglat. (källa)
  7. Den 23 juli 1896 bröt 37 människor upp frånås socken i Dalarna för att resa till Jerusalem och invänta Kristi återkomst. Med på resan fanns bland andra Olof Henrik Larsson, född i Grundsund och utvandrad till Amerika, en sjöman som blivit väckelsepredikant. I Jerusalem väntade Anna Spafford och hennes koloni, vilka i Lagerlöfs bok går under namnet Gordonisterna. (källa)
  8. Brandell var känd som väckelsepredikant, främst under sin tid i Nora 1817–38. Brandell var högt uppskattad som själasörjare och därtill föregångsman i fattigvård och andra praktiska värv. Han hade även ett stort inflytande över Carl Olof Rosenius under hans genombrottstid. (källa)
  9. Erik Tolstadius, född 21 februari 1693 i Stockholm, och avliden på samma ort 28 juli 1759, var en svensk präst och väckelsepredikant. (källa)
  10. Romanen Norrlands akvavit (2007) är berättelsen om en återvändande väckelsepredikant från den sista stora väckelsen i Västerbotten. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.