Välgörenhet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder välgörenhet, varianter, uttal och böjningar av välgörenhet

Välgörenhet synonym, annat ord för välgörenhet, vad betyder välgörenhet, förklaring, uttal och böjningar av välgörenhet.

Vad betyder och hur uttalas välgörenhet

Välgörenhet uttalas väl|gör|en|het och är ett substantiv.

Välgörenhet betyder:

Ordformer av välgörenhet

Singular

välgörenhet
obestämd grundform
välgörenhets
obestämd genitiv
välgörenheten
bestämd grundform
välgörenhetens
bestämd genitiv

Välgörenhet är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Välgörenhet på Engelska

  • charity

Hur används ordet välgörenhet

  1. Gåva eller donation är något som en person, donator, överlåter till någon annans ägo utan att ta betalt eller kräva en ersättning. En gåva till kulturinstitutioner, till välgörenhet eller till annan ideell verksamhet kallas ofta för donation, särskilt om beloppet är större. (källa)
  2. Det romerska riket kontrollerade alla de hellenistiska länderna kring Medelhavet och nästan hela det keltiska Västeuropa. När imperiet delades upp i två administrativa delar, Västrom och Östrom, återspeglade det skillnaden mellan dessa kulturella områden. När ett flertal "barbariska riken" skapade ur Västroms aska av åtskilliga germanska stammar och Odovakar avsatte den sista Västromerska kejsaren att regera över Italien hade den västra halvan av kejsardömet redan börjat förändras i sin egen riktning. Kyrkan hade övertagit stora delar av administrationen och den välgörenhet som tidigare hade ombesörjts av den sekulära regimen. Den östra halvan, med sitt centrum i Konstantin den stores huvudstad Konstantinopel, förblev den romerska statens hjärta ända fram till 1453 då det som återstod av det Östromerska riket inkorporerades i det Osmanska riket. (källa)
  3. Många politiska ideologier och religioner lär ut altruism och medmänsklighet som en dygd och ett fromhetsideal, exempelvis att utföra ideellt arbete, leva miljövänligt, skänka tionde och andra gåvor till välgörenhet eller följa den gyllene regeln och andra etiska normer i Bergspredikan. Det kan dock ifrågasättas huruvida den gyllene regeln är strikt altruistisk om det finns ett egenintresse i att behandla andra väl för att i gengäld bli behandlad lika av dem. Jesus kompletterade senare sitt tal med att ge liknelsen om den barmhärtige samariten. I den liknelsen lyfter Jesus fram altruistisk äkta handlings- och tankemönster. (källa)
  4. De första parklekarna i Sverige startades som välgörenhet. Den allra första var förmodligen i Norrköping, där en parklek öppnades 1914 på initiativ av Maria Moberg (som tillsammans med systern Ellen också startade landets första lekskola – Kindergarten – redan 1899). (källa)
  5. På adliga herrgårdar var det vedertagen sedvänja att både pigor och jungfrur fick sina bröllop bekostade av arbetsgivarna, som också höll dem i herrgårdens festrum, en sed som återspeglades i att en adelsdam som var hovfröken också fick sitt bröllop bekostat av sin kungliga arbetsgivare och bröllopet hållet på kungliga slottet. Döttrarna klädde då bruden, och arbetsgivarfamiljen deltog ofta i festligheterna. Detta ingick i den informella välgörenhet som adeln ansågs behöva visa gentemot sitt tjänstefolk och motsvarade det ekonomiska ansvar som kunde tas för åldriga "trotjänare", och gick igen i de övriga fester som en adelsfamilj traditionsenligt brukade hålla för sitt tjänstefolk under olika högtider som midsommar, då de själva deltog i dansen för att illustrera en form av familjärt förhållande inom hushållet. Pigor och drängar var ofta trendsättare på landsbygden under 1800-talet (Nordiska museet/dräkt och mode) och det var vanligt att de var dopvittnen (Demografisk Databas Södra Sverige). (källa)
  6. 90-konton är en speciell typ av plusgirokonto vars mål är insamlingar till välgörenhet av olika slag. Dessa konton står under uppsikt av Stiftelsen för insamlingskontroll. (källa)
  7. Samlingsalbum med blandade artister inom samma genre, till exempel jazz, synthpop, rockmusik, dansband etc. Dessa album kan vara från samma tidsperiod (exempelvis ett speciellt år, decennium eller en era inom musikhistorien), eller också omfatta ett gemensamt tema. Ibland går pengarna till välgörenhet. (källa)
  8. Stadsmissionen är flera organisationer som bedriver välgörenhet på kristen grund. Rörelsen uppstod i Glasgow 1826 och finns numera över större delen av världen. I Sverige finns det stadsmissioner i flera städer som organiseras i riksorganisationen Sveriges Stadsmissioner. (källa)
  9. Stödköp förekommer på finansmarknader för att höja kursen eller minska kursfall på valuta eller aktier. Stödköp kan också betraktas som en form av välgörenhet om man till exempel köper rättvisemärkta produkter. (källa)
  10. En syförening och syjunta är en grupp som träffas för att ägna sig åt sömnad och handarbete. En syförening är mer organiserad och har vanligen till syfte att bidra till välgörenhet, oftast knutet till kyrklig verksamhet. En syjunta är en informell grupp där man vanligen kombinerar social gemenskap med att handarbeta främst för eget bruk. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.