Värja Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder värja, varianter, uttal och böjningar av värja

Värja synonym, annat ord för värja, vad betyder värja, förklaring, uttal och böjningar av värja.

Synonym till värja

Hittade 2 varianter av ordet värja:

Vad betyder och hur uttalas värja

Värja uttalas värja och är ett substantiv -n värjor.

Värja betyder:

Ordformer av värja

Singular

värja
obestämd grundform
värjas
obestämd genitiv
värjan
bestämd grundform
värjans
bestämd genitiv

Plural

värjor
obestämd grundform
värjors
obestämd genitiv
värjorna
bestämd grundform
värjornas
bestämd genitiv

Värja1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas värja

Värja uttalas värja och är ett verb värjde.

Värja betyder:

Ordformer av värja

Aktiv

värja
infinitiv
värjer
presens
värjde
preteritum
värjt
supinum
värjande
presens particip
värj
imperativ

Passiv

värjas
infinitiv
värjs
presens
värjdes
preteritum
värjts
supinum

Perfekt particip

värjd en
~ + subst.
värjt ett
~ + subst.
värjda den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

värjes
presens

Värja2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Värja på Engelska

  • rapier

Hur används ordet värja

  1. Garnison (av frankiska garir, germ. werjan, jfr värja, även fr. garnir förse, utrusta), sammanfattningen av alla de trupper, vilka är förlagda, "garnisonerade", inom samma stad, fästning eller annan ort (garnisonsort). All den tjänstgöring, som avser ordningens upprätthållande, vaktgöring, parader, gudstjänster o.s.v. sammanfattas vanligen under benämningen garnisonstjänst. (källa)
  2. Gevär (tyska Gewehr, från wehren, 'värja sig') är ett samlingsbegrepp för alla typer av tvåhandseldvapen med lång pipa. (källa)
  3. För att klassas som hallucination måste upplevelsen vara en felaktig varseblivning av icke existerande sensoriska stimuli. En person som fantiserar till exempel kan frammana sensoriska upplevelser (till exempel frammana ljudet av ett musikstycke, eller få en mental bild av en person), men vid hallucinationer uppkommer de falska varseblivningarna ofrivilligt eller till och med mot personens vilja (personen kan inte värja sig från hallucinationerna). Hallucinationer sker i vaket tillstånd. Drömmar kan innehålla mycket starka sensoriska intryck, men detta räknas inte som hallucinationer. Ett mellanting är sensoriska intryck som uppkommer direkt innan sömn eller under uppvaknandet, vilket kallas hypnagog hallucination och hypnopomp hallucination, och vilka är två former av sömnstörningar. (källa)
  4. Under 1600-talet var hillebarden allmänt ett underofficersvapen och användes som befälstecken för underofficerare till början på 1800-talet. I Sverige kallades de "korsgevär" (från tyska Kurzgewehr - kort värja). (källa)
  5. Greppet på en värja och ibland andra typer av svärd kallas ibland kavel. (källa)
  6. Kyrassiär är en medeltung till tung ryttare, rustad med kyrass av järn eller stål och hjälm och beväpnad med värja, pistoler och ibland karbin. (källa)
  7. På senare tid har landsplåga kommit att användas i överförd betydelse som en (mer eller mindre ironiskt menad) beteckning för populära kulturfenomen som upprepas intensivt i medier och folkmun inom ett land. En landsplåga är vanligtvis en sång, men det kan även röra sig om uttryck från TV eller film. Ibland är landsplågan populär under en kort tid, exempelvis över en sommar, då den kallas sommarhit eller sommarplåga, men håller vanligtvis i sig längre. Kännetecknande för en landsplåga är att den är välkänd i alla kretsar, och är nästan omöjlig att värja sig ifrån. Om i stort sett vem som helst kan tralla på en melodi något eller några decennier sedan den givits ut, är det troligt att den varit en landsplåga. (källa)
  8. Mensurfäktning – ett slags fäktningsduell med sabel eller särskilt utformad värja. (källa)
  9. Mensurfäktning är ett slags fäktningsduell med sabel eller särskilt utformad värja (Korbschläger eller Glockenschläger). Ordet kommer från latinets mensura vilket betyder mått eller avstånd, i detta fall åsyftas fäktavståndet. (källa)
  10. Nödrätt är en grupp rättigheter för individ, samhälle och stat som uppstår som undantag när vederbörande befinner sig i nöd, och syftar till att värja aktören i nöd från summum ius, summa iniuria ('högsta rätt, högsta orätt'), det vill säga när lagar förbjuder det som ärätt eller nödvändigt. Till nödrätten hör nödvärnsrätten, trafikbrott i nöd, dödande av anfallande djur, med mera. Nödrätten kan åberopas om gärningen varit nödvändig. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.