Världsråd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder världsråd, varianter, uttal och böjningar av världsråd

Världsråd synonym, annat ord för världsråd, vad betyder världsråd, förklaring, uttal och böjningar av världsråd.

Vad betyder och hur uttalas världsråd

Världsråd uttalas världs|råd och är ett substantiv -et; pl. världsråd.

Världsråd betyder:

Ordformer av världsråd

Singular

världsråd
obestämd grundform
världsråds
obestämd genitiv
världsrådet
bestämd grundform
världsrådets
bestämd genitiv

Plural

världsråd
obestämd grundform
världsråds
obestämd genitiv
världsråden
bestämd grundform
världsrådens
bestämd genitiv

Världsråd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet världsråd

  1. Den moderna liberalteologi som tillsammans med en viss form av feminism har vunnit stort gehör i de klassiska västerländska samfunden av protestantiskt ursprung, och därmed också har präglat mycket av atmosfären inom Kyrkornas Världsråd under de senaste årtiondena, har bidragit till att de ortodoxa kyrkorna har känt sig mindre hemma inom ekumeniken under 1900-talets sista kvartal. Utan att göra avkall på sitt ekumeniska engagemang drog sig flera ortodoxa kyrkor under 1990-talet ur Världsrådet i protest mot den syn på etik och kyrka som dominerade där. Krisen är nu överstånden och Världsrådet har gjort stora ansträngningar att ge de ortodoxa större utrymme. Den hotar emellertid fortfarande att blossa upp på nytt, eftersom ledarskapet i vissa protestantiska kyrkor, till exempel den svenska kyrkan, har satsat hårt på en liberalideologisk likriktning i kyrkan samtidigt som de ortodoxa kyrkorna återfinner sin röst efter kommunismens härjningar, ofta med en starkt konservativ accent. (källa)
  2. Det förs ekumeniska samtal mellan Metodistkyrkan, Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan om ett nytt, gemensamt kyrkosamfund som fått arbetsnamnet Gemensam framtid. I dessa samtal tillhör episkopal ordning de frågor som man behöver förhålla sig till. Dels har Metodistkyrkan redan en episkopal ordning, dels talar Kyrkornas Världsråds dokument Dop, nattvard, ämbete, det så kallade Limadokumentet från 1982, om betydelsen av en tillsynsfunktion, alltså något slags episkopal funktion, även om det inte måste innebära att det är just biskopar som ska sköta tillsynen. Svenska Missionskyrkan har i sin Kyrkoordning anslutit sig till behovet av en sådan överordnad tillsynsfunktion. (källa)
  3. Inom den ekumeniska rörelsen har eukaristi visat sig vara en användbar neutral term för detta sakrament, fri från den negativa laddning kontroversteologiska konflikter ibland har givit åt ord som "nattvard", "mässa", "Herrens måltid" och "den heliga kommunionen". Som en sådan neutral benämning används ordet i Kyrkornas världsråds dialograpport Baptism, Eucharist and Ministry, publicerad 1983. Ordet eukaristi är härlett från den långa tacksägelsebön eller förvandlingsbön, den eukaristiska bönen, som från allra första början intagit en central plats i nattvardsfirandet. (källa)
  4. Hans-Erik Lindström prästvigdes i Storkyrkan i Stockholm 1971 efter att ha studerat vid Stockholms Teologiska Institut under Uppsala universitet. Under studietiden var han en av initiativtagarna till landets första alternativa jul 1968. Samma år var han en av grundarna till Ny Gemenskap, en förening för utsatta människor med hemlöshet och missbruksproblematik, idag (2021) möter föreningen dagligen cirka 500 människor i Stockholm. En period levde han som hemlös för att inifrån förstå mer av deras liv. Hans engagemang innefattade även demonstrationer för hemlösas rättigheter och uppvaktning av beslutsfattare. Bland annat ledde han en fredsvandring till Kyrkornas världsråds generalförsamling i Uppsala 1968.Hans viktigaste föredöme under hela livet har varit Franciskus av Assisi. (källa)
  5. Brander:, Bo, Mikrokosmos förvaltare och skapelsens integritet. Den teologiska antropologin inom Kyrkornas världsråds JPIC-process med särskild hänsyn till skapelsens integritet. Doktorsavhandling 1991. (källa)
  6. Han var livligt ekumeniskt verksam och var bl.a. ordförande i Svenska ekumeniska nämnden 1972–1983 och president i Kyrkornas Världsråd 1975–1983. I Sverige är han initiativtagare till det kristna Liv och Fred-institutet i Uppsala. Han blev 1959 teologie doktor på avhandlingen Luthersk äktenskapsuppfattning. En studie i den kyrkliga äktenskapsdebatten i Sverige efter 1900 och blev docent i teologisk etik vid Lunds universitet samma år. Han blev teologie hedersdoktor vid universitetet i Bukarest 1977. Han var vigselförrättare vid bröllopet mellan Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath i Storkyrkan den 19 juni 1976 och döpte kronprinsessan Victoria i Slottskyrkan den 27 september 1977. (källa)
  7. 1968 var han engagerad i Kyrkornas Världsråd fjärde generalförsamling i Uppsala. Under generalförsamlingen var han tillsammans med sedermera professorn Per Frostin huvudredaktör för en kritisk ungdomstidning "Hot News" som utgavs dagligen under generalförsamlingen av en internationell och ekumenisk redaktion av unga intellektuella. Efter "Hot News" som var ett enskilt initiativ utges vid varje generalförsamling en motsvarande daglig tidning som speglar generalförsamlingens förlopp. (källa)
  8. Den gammalkatolska kyrkan är ekumeniskt aktiv som medlem i Kyrkornas världsråd. (källa)
  9. Utöver sitt biskopsämbete är Petersen aktiv i själasorgsarbete och har varit en aktiv debattör i grönländska och danska medier. Hon har bl.a. uttalat sig om självmord och incest, som är ett utbrett problem på Grönland. Hon menar bl.a. att samhället inte i tillräcklig utsträckning tar sig an dessa problem. Hon har också varit aktiv kyrkans klimat- och miljöarbete med särskilt fokus på Arktis. Detta arbete ansvarar hon också för i Kyrkornas världsråd. Som biskop har hon också stått bakom arbetet med nyöversättningen av den grönländska Bibeln och utformandet av en ny ritualbok samt psalmbok. (källa)
  10. År 1963 slogs Svenska kyrkohjälpen samman med Lutherhjälpen och Arvidsson valdes in i Lutherhjälpens styrelse. När han 1970 blev direktor för Lutherska världsförbundets svenska sektion och Lutherhjälpen fick han ledningsansvaret för ett av de största biståndsorganen i landet. Det internationella arbetet profilerades multilateralt med Lutherska världsförbundet och Kyrkornas Världsråd som kanaler och budgeten ökades under hans tid från 38 till 60 miljoner kronor. Begreppet "internationell diakoni" lyftes fram som verksamhetsinriktning. 1971–1979 tillhörde han stiftelsen Radiohjälpens styrelse. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.