Värmeperiod Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder värmeperiod, varianter, uttal och böjningar av värmeperiod

Värmeperiod synonym, annat ord för värmeperiod, vad betyder värmeperiod, förklaring, uttal och böjningar av värmeperiod.

Vad betyder och hur uttalas värmeperiod

Värmeperiod uttalas värme|peri|od och är ett substantiv.

Ordformer av värmeperiod

Singular

värmeperiod
obestämd grundform
värmeperiods
obestämd genitiv
värmeperioden
bestämd grundform
värmeperiodens
bestämd genitiv

Plural

värmeperioder
obestämd grundform
värmeperioders
obestämd genitiv
värmeperioderna
bestämd grundform
värmeperiodernas
bestämd genitiv

Värmeperiod är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet värmeperiod

  1. Sin största utbredning nådde isen under en köldperiod för omkring 20 000–18 000 år sedan, isen täckte då delar av norra Tyskland och Baltikum. Därefter skedde en temperaturhöjning som kulminerade i värmeperioden Böllingtid för omkring 12 500 år sedan, vilken 500 år senare följdes av en ny köldperiod, avbruten av värmeperioden Allerödtid, åter följd av en köldperiod under Yngre dryas. Isranden gick genom Götaland i höjd med Billingen. Det mesta tyder på att isranden under Yngre dryas flyttade sig några mil söderut för att sedan åter värmeperioden. En kort tillfällig period av kallare klamat kallas Yngsta dryas. Normalt brukar Weichselistiden räknas som avslutad för omkring 10 000 år sedan. Den värmeperiod som kan sägas vara det definitiva slutet på Weichselistiden inträdde för omkring 10 500 C-14 år sedan, vilket torde motsvara 11 450 kalenderår sedan. (källa)
  2. Systemet är inte direkt översättbart till det svenska systemet, då det amerikanska inte tar hänsyn till värmeperiodens längd och intensitet. En växtart som är anpassad för t.ex. ett inlandsklimat kan mycket väl klara extremt låga temperaturer, men behöver kanske även långa perioder av högsommarvärme för att överleva, alternativt kan ha svårt för perioder av mildväder vintertid – om den då alldeles för tidigt börjar "tro" att det blivit vår. (källa)
  3. Mesolitikum karaktäriseras främst av att den värmeperiod som inleds i och med den senaste istidens slut leder till att den paleolitiska megafaunan försvinner och de senpaleolitiska jägarna tvingas övergå till jakt av småvilt och fiske. De nya livsförhållandena leder till nya teknologiska innovationer och mikroliterna gör sitt insteg i redskapsinventariet, dessa fästs i ben- eller hornskaft. Fiskeutrustning (exempelvis flöten), stenyxor och även träföremål som kanoter och pilbågar har påträffats från perioden. (källa)
  4. Omkring 7 500 f. Kr. hade inlandsisen dragit sig tillbaka från södra delen av landet. Idegranen gjorde då entré i Götaland och spred sig upp genom landet. Under den atlantiska värmeperioden nådde den upp till södra Dalarna och sydöstra Norrland. När sedan klimatet blev kallare tvingades den tillbaka söderut. (källa)
  5. En skalbank är en större ansamling av skal från huvudsakligen subfossila djur. I Sverige skiljer man på glaciala skalbankar, där fossilen huvudsakligen är från istiden, och postglaciala skalbankar, där fossilen är från den följande värmeperioden. Skalbankarna vid Uddevalla (Bräcke och Kuröd) är exempel på glaciala skalbankar, medan skalbanken på Otterön utanför Grebbestad är exempel på en postglacial skalbank. Floran på en skalbank är i regel starkt kalkpåverkad. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.