Synonymer till värn
Vad betyder och hur uttalas värn
Värn uttalas värn -et; pl. värn.
Värn betyder försvar och skydd.
Ordformer och varianter av värn
Singular
- värn
- obestämd grundform
- värns
- obestämd genitiv
- värnet
- bestämd grundform
- värnets
- bestämd genitiv
Plural
- värn
- obestämd grundform
- värns
- obestämd genitiv
- värnen
- bestämd grundform
- värnens
- bestämd genitiv
Värn är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet värn
Ursprungligen innebar begreppet värja allt varmed man värjer sig, det vill säga alla slags vapen omfattande såväl skjutvapen som blanka vapen och även skyddsvapen. Av samma stam och med samma betydelseutveckling är ordet gevär som lånades in under 1500-talet från tyskans Gewehr (med betydelse av försvar, värn ). Sidovapen, det vill säga sabel, värja med mera benämndes sidogevär. I Sverige fick gevär sin nuvarande betydelse (långt handeldvapen, bössa) först under 1600-talets mitt eller eventuellt något senare.
Så beskrivs en bunker i boken "Från borg till bunker" från Riksantikvarieämbetet 1993: "En bunker, eller värn som de också kallas, är alltså ett stridsvärn uppfört i armerad betong och tekniskt anpassad för sin uppgift. Så har till exempel ett kanonvärn en större embrassyr (skottglugg), än ett kulsprutevärn. Ett kulsprutevärn har oftast mer än en embrassyr. Ett observationsvärn har smala siktspringor genom vilka observationen kan ske. Ett luftvärnsvärn har skyddet i sida, och är helt öppet uppåt.".
Alltifrån den tiden lade särskilt prästerskapet i dagen sitt intresse för nämnda bok som ett värn mot kalvinism och synkretism. Då regeringen icke visade sig villig att uppfylla det andliga ståndets önskningar, förband sig prästerna sinsemellan vid riksdagen 1647 att hålla "librum concordiæ" för vårätta religions regel och kännemärke och den oförändrade augsburgiska bekännelsens ytterligare förklaring". Med anledning av de båda biskoparna Johannes Matthiæ Gothus' och Johannes Elai Terserus' synkretistiska strävanden föreskrev förmyndarregeringen genom plakatet av 14 augusti 1663 konkordieboken till antagande och efterlevnad särskilt av präster och lärare. Även i 1686 års kyrkolag åberopas den, dock egentligen endast som en förklaring av augsburgiska bekännelsen. I prästeden upptogs den emellertid först 1773.
Vad som kan kallas Sveriges första kvinnohus med hjälpverksamhet för utsatta kvinnor startades 1914 av Stiftelsen Unga Kvinnors Värn (UKV). Verksamheten drevs av Sankt Jakobs församling och Ersta diakoni i Stockholm, med syftet att ge stöd åt yngre kvinnor som utsatts för våld, hot eller sexuella övergrepp. Framförallt sökte man upp kvinnor som riskerade att hamna i prostitution och erbjöd tillfälligt boende för dem i nöd. UKV är än idag en aktiv organisation.
Citatet från Psaltaren 27:1 är också ett exempel på semantisk parallellism. Innebörden i orden "Herren är mitt ljus och min räddning" får en precisering och förs vidare i nästa rad: "Herren är ett värn för mitt liv", d.v.s. Herren är en tillflykt i livet. Här är det tanken att Gud är "ljus och räddning" som förs vidare: Den semantiska parallellismen här är alltså en syntetisk parallellism.
För att stimulera skid- och skytteintresset i Sverige, samt som ett uttryck för Sveriges försvarsvilja under andra världskriget, instiftade Svenska Dagbladet 1940 Skidskyttemärket med devisen "frihetens värn".
År 1948 var Spånga en tätort med arbetsplatser som var förlagda till Stockholms kommun. Spånga stod inte helt stilla med industrier utan hade några få som jordbruk och verkstäder. Det var även den yngre generationen vid detta år som satte sin prägel på samhället vilket ledde samhället mer framåt i utvecklingen. Under somrarna fanns föreningen Spånga barnkolonier som startade år 1937 men redan efter två år senare köpte kommunen området och utvidgade det. Hit kom barn på somrarna och hade en glad och stärkande vistelse. Barnkolonins verksamhet fick insamlingar från Barnens dag som fanns i Spånga. Det fanns även Solhems egna brandstation där värn och skydd fanns för Spångabornas hem. Solhems borgarbrandkår bildades 1925. Det var ett 70-tal utryckningar per år och man hade två bilar, varav den ena med vattentank och därtill 3 motorsprutor. Brandbilarna byggdes av brandmännen själva.
Värn på Engelska
- defence