Värnplikt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder värnplikt, varianter, uttal och böjningar av värnplikt

Värnplikt synonym, annat ord för värnplikt, vad betyder värnplikt, förklaring, uttal och böjningar av värnplikt.

Vad betyder och hur uttalas värnplikt

Värnplikt uttalas värn|plikt och är ett substantiv.

Ordformer av värnplikt

Singular

värnplikt
obestämd grundform
värnplikts
obestämd genitiv
värnplikten
bestämd grundform
värnpliktens
bestämd genitiv

Värnplikt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet värnplikt

  1. Hundare är ett antal vikingatida och tidigmedeltida administrativa distrikt i Svealand, vilka har ett samband med ledungen, det vill säga ett slags allmän värnplikt som omfattade de bofasta bönderna i hundaret. Hundare fanns även i England, Wales, Delaware, New Jersey och Pennsylvania (hundreds). En osäker uppgift om hundare föreligger i Finland. De motsvaras i Götaland, Norge och Danmark av härad. Upplandslagen stadgade att "laga ledung" från ett hundare var fyra skepp. (källa)
  2. Idrottspluton var en särskild pluton inom ett militärt förband i Försvarsmakten. I regel var det elitidrottare som gjorde sin värnplikt vid dessa plutoner. Detta för att kunna bibehålla och utveckla sin fysiska status i kombination med militärtjänst. Idrottsplutonerna startades 1967 genom ett samarbete mellan armén och idrottsrörelsen, genom att dåvarande arméchefen Curt Göransson varit missnöjd med kvalitén på spaningsutbildningen. Den militära målsättningen var att utbilda duktiga soldater till spaningsförbanden och samtidigt ge idrottarna en chans att bibehålla en intensiv träning. (källa)
  3. Invasionsförsvar var den svenska försvarsmaktens uppbyggnad och struktur under det kalla kriget, termen används delvis i motsats till dagens insatsförsvar. Med invasionsförsvar menas att svenska försvarsmakten var uppbyggd främst för att möta ett storskaligt konventionellt militärt angrepp från Sovjetunionen som syftade att helt eller delvis ockupera Sverige. Konceptet byggde på en kvantitativt stor försvarsmakt, "folkförsvar", uppbyggd på allmän värnplikt och allmän mobilisering understödd av en omfattande inhemsk svensk vapenindustri. Idag betonas att invasionsförsvaret avvecklats till förmån till ett mindre insatsförsvar. När invasionsförsvaret stod på sin topp kunde man mobilisera 850 000 personer inom totalförsvaret. (källa)
  4. Jägmästarutbildningen har tidigare kännetecknats av manlig dominans, bland annat för att det under lång tid fanns inträdeskrav kopplade till fullgjord värnplikt samt skoglig praktik. Den första kvinnan antogs till jägmästarutbildningen år 1962, efter att hon sökt och beviljats dispens från värnpliktskravet. Kvinnorna är fortfarande i minoritet på utbildningen, men under 2010-talet har den kvinnliga andelen av antagna studenter varierat mellan 30 och 40 procent. (källa)
  5. Begreppet "kommiss" har använts inte bara om uniformer utan även om själva tjänstgöringen. Synonymer för militärtjänst är värnplikt, lumpen och kommiss och uttrycket "i kommissen", lika med "i militärtjänsten", förekommer. Med tiden har dock ordet kommissen blivit omodernt och ersatts av lumpen. (källa)
  6. Tjänstgöring inom totalförsvaret (regleras i lag) Värnplikt, civilplikt. (källa)
  7. Kravaller utmynnar ofta ur oenigheter eller obesvarade klagomål. Historiskt har kravaller oftast uppkommit på grund av hunger, dåliga levnadsförhållanden, statligt förtryck, skatter, värnplikt, konflikt mellan folkslag eller religioner samt vid elitidrott. (källa)
  8. Värnplikt eller militärtjänst är en skyldighet att tjänstgöra i ett lands krigsmakt. Den är oftast begränsad till män av en viss ålder som är medborgare i landet, men kan även omfatta personer med exempelvis uppehållstillstånd, och i ett fåtal länder kvinnor. Kännetecknande för värnplikt är att soldater rekryteras obligatoriskt med hot om böter, fängelsestraff eller avrättning, istället för på frivillig väg. (källa)
  9. Den som fick frisedel i Sverige undantogs från skyldigheten att fullgöra värnpliktstjänstgöring på grund av personliga omständigheter. Vid mönstring skulle en totalförsvarspliktig skrivas in till en tjänst i totalförsvaret. Om resultatet av mönstringen visade att den totalförsvarspliktige saknade förutsättningar att fullgöra värnplikt och civilplikt, skulle Totalförsvarets pliktverk besluta att han inte var skyldig att fullgöra sådan tjänstgöring, enligt 3 kap 3 § lag (1994:1809) om totalförsvarsplikt. (källa)
  10. Privilegierna innebar i Danmark normalt sett handelsmonopol inom ett visst område, rätt till egen administration skilt från landets i stort, rätt till egen domstol, frihet från vissa skatter och inget tvång på värnplikt. Därutöver kunde även religionsfrihet vara en del av privilegiet. Dessa privilegier urholkades mer och mer ju längre tiden gick, och de sista privilegierna försvann i och med kommunreformen i Danmark 1970. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.