Växt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder växt, varianter, uttal och böjningar av växt

Växt synonym, annat ord för växt, vad betyder växt, förklaring, uttal och böjningar av växt.

Synonym till växt

Andra språk

Växt på Engelska

  • plant - pot(ted) plant, plants and animals
  • growth - beard growth, stop growing

Hur används ordet växt

  1. Kristine har fått tabletter för att påskynda puberteten och för att ha en kontrollerad växt. Det är helt vanlig hormonbehandling som inte står på en förbjuden lista. Det går att jämföra med vanliga p-piller. (källa)
  2. I Chile har en allt starkare feministisk litteraturscen växt fram de senaste åren. Flera unga författare har fått stor uppmärksamhet för politiska romaner med kvinnliga subjekt som rör sig utanför de traditionella machostrukturerna. (källa)
  3. Field recording, eller fältinspelning som det heter på svenska, är ett brett begrepp som avser processen att spela in ljud utanför en studios "kontrollerade gränser". Det kan vara naturliga ljud som smattrande regn, fågelkvitter, vinden som susar i träden. Likväl kan det handla om ljud framkallade av människan som fotsteg, ett telefonsamtal eller ett tåg som svischar förbi. Några användningsområden för fältinspelning är forskning, film, radio, TV, spel och musik. Tidiga musikgenres där fältinspelningar spelat en viktig roll är bland annat musique concrète, avant-garde och experimentell musik. I takt med att inspelningsgsprocessen blivit mer tillgänglig, idag kan i princip alla med en mobiltelefon spela in ljud, har just fältinspelningar växt i popularitet och hörs i alla möjliga musikgenres. (källa)
  4. Förmågan att bilda adventivrötter är olika i olika växtgrupper. En stor förmåga till adventivrotsbildning gör att en växt kan ha lätt att sprida sig vegetativt och bilda en naturlig klon. Sådana växter är lätta att ta sticklingar av och det är en stor fördel om arten ska användas kommersiellt. Barrträd har svårt att bilda adventivrötter och det gör att barrskogsplantor måste fröförökas. (källa)
  5. Ruderatväxt är också benämning på växt som frodas där avfall lämnas, t. ex. på kajer, bangårdar, soptippar m. m., och i allmänhet som ogräs på kväverik, röjd mark. Inte minst bland korgblommiga och mållväxter finns många ruderatväxter, bl. a. hamnsenap och svinmålla. (källa)
  6. Seden kom till Sverige under 1800-talets slut. På Ersta diakoni infördes på 1870-talet med förebild från Kaiserwerths diakonianstalt i Tyskland en adventsgran. Granen hade 28 ljus, av vilka sju ljus, ett för varje dag i veckan tändes varje adventssöndag. Seden fick stor spridning i landet, och från denna tradition utvecklades en sed, dels med en ljusstake med sju ljus, ett för varje dag i veckan, och en med fyra ljus, ett för varje söndag i advent. Denna blev vanlig i Sverige under 1920- och 1930-talen. I Sverige är många adventsljusstakar tillverkade av lackerad stålplåt och kan pyntas med fönsterlav eller närbesläktade renlavar (ofta felaktigt kallade mossa eller vitmossa som är en annan växt) och eventuellt småpynt, till exempel tomtar, kottar, bär och flugsvampar. Ljusen är i Sverige vanligen vita, men även röda förekommer. Adventstidens liturgiska färg är lila eller blå, och det är en vanlig färg på flera av adventsljusen bland troende, ofta i kombination med ett vitt, rött eller rosa ljus för jul. I de flesta västerländska kulturerna har adventsljusstaken formen av en krans och kallas då vanligen adventskrans. Det finns även adventskransar med fler ljus än fyra, som används inom vissa religioner. (källa)
  7. Gatkrassing (Lepidium ruderale.) ibland kallad gatkrasse, är en växt i familjen korsblommiga växter. (källa)
  8. Om ett föremål är fästat vid sköldkanten endast på en sida, så kallas det framkommande (om det är ett föremål), framstigande (om det är en varelse) eller framväxande (om det är en växt) eller motsvarande. Förledet är upp- om bilden är fästad vid fältets nederkant. (källa)
  9. Getapel eller vägtorn (Rhamnus cathartica) är en växt i familjen brakvedsväxter, släktet getaplar (Rhamnus). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.