Våldsbrott Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder våldsbrott, varianter, uttal och böjningar av våldsbrott

Våldsbrott synonym, annat ord för våldsbrott, vad betyder våldsbrott, förklaring, uttal och böjningar av våldsbrott.

Vad betyder och hur uttalas våldsbrott

Våldsbrott uttalas vålds|brott och är ett substantiv.

Ordformer av våldsbrott

Singular

våldsbrott
obestämd grundform
våldsbrotts
obestämd genitiv
våldsbrottet
bestämd grundform
våldsbrottets
bestämd genitiv

Plural

våldsbrott
obestämd grundform
våldsbrotts
obestämd genitiv
våldsbrotten
bestämd grundform
våldsbrottens
bestämd genitiv

Våldsbrott är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet våldsbrott

  1. I svensk massmedia förespeglas ofta att gatuvåldet ökar. Huruvida det verkligen förhåller sig så är omtvistat. Andra menar att våld och brottslighet inte ökar, utan ändrar karaktär i takt med att världen, mänskligheten och samhällssystemen förändras. Helt klart är att antalet anmälda våldsbrott av alla slag ökar, men ser man istället till hur många som blivit ihjälslagna har man i Sverige sedan början av 1970-talet legat på omkring 100 personer per år. Denna siffra är lägre än den nivå på cirka 150 som förekom vid mitten av 1800-talet, men högre än de ca 50 per år som slogs ihjäl på 1950-talet. Man kan alltså både hävda att dödligt våld minskat (jämfört med 1800-talet), ökat (jämfört med efterkrigstiden) eller ligger konstant (sedan 1970-talet). (källa)
  2. Hatbrotten kategoriseras i svensk brottsanmälningar i brottstyperna olaga hot och ofredande (41 procent av anmälningarna 2012), våldsbrott (16 procent), ärekränkning (16 procent), hets mot folkgrupp (11 procent), skadegörelse (6 procent), klotter (5 procent), olaga diskriminering (2 procent) samt övriga brott (3 procent). Den vanligaste kombinationen av typen av hatbrott och motiv är olaga hot/ofredande med främlingsfientliga motiv. (källa)
  3. Det finns ett större antal dokumenterade våldsdåd (31 under perioden 1999-2009), inklusive mord, med homofobisk bakgrund. De flesta homofobiska hatbrott är dock inte våldsbrott utan av annan art, och antalet anmälningar om denna typ av brott är mellan 600 och 700 om året, medan toppen för antalet anmälda brott var 2009 med 1060 fall. "Mörkertalet för polisanmälda hatbrott är svåra att uppskatta. För de homofobiska hatbrotten är det enligt forskning uppskattningsvis en fjärdedel av offren som anmäler händelsen till polisen. homosexuella män anmäler brott dubbelt så ofta som homosexuella kvinnor." enligt BRÅ. (källa)
  4. I oktober 2011 fanns 303 kvinnliga intagna i landet, vilket var 5,9 procent av samtliga intagna. De vanligaste brotten är narkotikabrott och våldsbrott. (källa)
  5. En niding (från fornnordiskans níðr, ner) är ett begrepp som ursprungligen avsåg en person utan heder. En niding var en person som fick skymfas utan risk för påföljd, personen var "var mans niding". De äldsta beläggen för begreppet i Skandinavien kommer ifrån runstenar, men där kallas personer för "oniding", alltså motsatsen till en niding: en ärofylld man. Det blev tidigt synonymt med en skurk eller illgärningsman, i synnerhet en sådan som begått grova våldsbrott mot barn eller mot någon som ej varit i stånd till att försvara sig. Nidingsdåd vittnar om ett särskilt lågt eller fegt sinnelag hos gärningsmannen. (källa)
  6. Den första militärt organiserade polisen hade också sitt ursprung i Frankrike, det var maréchaussée, gendarmeriets föregångare. Prévôts des maréchaux, marskalkämbetets fogdar, hade till uppgift att upprätthålla ordning bland de stora skaror civila som alltid medföljde de medeltida arméerna. Under 1300- och 1400-talen utökades deras jurisdiktion till att gälla även grova våldsbrott utanför armén och alla brott som begåtts av återfallsförbrytare. Hela denna organisation med fogdar och väblar kallades Maréchaussée de France och utvecklades till en kunglig landsortspolis. År 1720 ställdes maréchaussée under gendarmeriets, det tunga adelsrytteriets, administration. Vid den franska revolutionen avskaffades maréchaussée för att under Napoleon I återuppstå under namnet Gendarmerie Nationale. (källa)
  7. Fram till 1984 var sedlighetsbrott beteckningar enligt svensk lag för brott som kunde "såra tukt och sedlighet" och alltså var sedlighetssårande. Hit hörde huvudsakligen men inte enbart sexualbrott. Våldtäkt föll dock under våldsbrott och äktenskapsbrott under otukt. (källa)
  8. Under de senaste decennierna har den genomsnittliga åldern för när en ungdom begår sitt första brott och blir arresterad för detta sjunkit kraftigt. Ungefär 60 till 80 procent av barn och ungdomar har varit delaktiga i någon form av ungdomsbrott. Det kan handla om allt från statusbrott (röka tobak eller dricka alkohol som underårig, "rymma hemifrån" och skolk) till egendomsbrott och våldsbrott. Att så många unga begår brott är inget skäl till oro utan kan ses som normalt ungdomsbeteende. De flesta ungdomar som bryter mot lagen tenderar att engagera sig i brottsliga aktiviteter som inte innebär våld. Antalet brottsliga tillfällen är också lågt, från ett tillfälle till några få. Det är när det lagöverträdande beteendet upprepas ett flertal gånger och börja innehålla våldshandlingar som ungdomars felande sannolikt kommer att bli ihållande även efter ungdomsåren, och dessutom tillta i omfattning och allvarlighet. I det senare fallet är sannolikheten stor att de redan innan ungdomsåren började bryta mot regler och uppvisa ett antisocialt beteende. (källa)
  9. I de allra flesta länder är det olagligt för civilpersoner att uppsåtligen tillfoga en annan människa skada. Inom juridiken omfattar de olika våldsbrotten i allmänhet brott som misshandel, mord, dråp, våldtäkt, rån och våld mot tjänsteman. Med våld avses som regel också handlingen att avsiktligt tillfoga en annan människa psykisk, emotionell eller social skada. Precis som med andra brott räknas våld inte som ett brott om handlingen begåtts i vissa situationer, man talar då om att det finns grund för ansvarsfrihet. Det handlar bland annat om den utsatte samtyckt till våldet (exempelvis genom medverkan i kampsport, rollspel av typen BDSM eller produktion av våldspornografi), om våldet utövats i ett försök att skydda sig själv eller andra från brott (den så kallade nödvärnsrätten), eller som ett led i att rädda liv vid olycka eller liknande (se nöd). (källa)
  10. Brott mot liv och hälsa är den samlade beteckningen på en grupp brott, samlade i brottsbalkens tredje kapitel, som alla har det gemensamt att de omfattar någon typ av våld, skada eller risk för skada riktat mot en eller flera fysiska personer. Utanför denna grupp finns också andra brott som innebär att våld utövats och/eller fysisk skada uppstått, exempelvis sexualbrotten. En samlande, mer vardaglig, benämning är våldsbrott. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.