Vad betyder och hur uttalas vålm
Vålm uttalas vålm [vål´m] el. volm -en -ar.
Vålm betyder liten höstack och såte.
Ordformer och varianter av vålm
Singular
- vålm
- obestämd grundform
- vålms
- obestämd genitiv
- vålmen
- bestämd grundform
- vålmens
- bestämd genitiv
Plural
- vålmar
- obestämd grundform
- vålmars
- obestämd genitiv
- vålmarna
- bestämd grundform
- vålmarnas
- bestämd genitiv
Variantstavning singular
- volm
- obestämd grundform
- volms
- obestämd genitiv
- volmen
- bestämd grundform
- volmens
- bestämd genitiv
Variantstavning plural
- volmar
- obestämd grundform
- volmars
- obestämd genitiv
- volmarna
- bestämd grundform
- volmarnas
- bestämd genitiv
Vålm är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet vålm
Volme, höstack, är en hötorkningsanordning med en upprätt stör eller ställning på vilken hö läggs upp för torkning. Hö som ligger på volmen är volmat. Volme är också benämningen på hela anordningen och det hö som ligger på densamma.
I åtminstone vissa landsändar används beteckningen krake också för en mindre höstack upphängd på krake (i betydelse 2 ovan). Annan beteckning för sådan stack är volme. Kraken/volmen användes då som ett alternativ till hässjor. Förfaringssättet har i stort sett kommit ur bruk sedan höskörden mekaniserades med hjälp av balpressar och liknande maskiner.
Vålm (volm) eller höstack är benämningen för en ofta mindre typ av sammanräfsat hö, som därefter placerats runt en upprätt stör eller för torkning. Ordet höstack kan även syfta på (en rund) ansamling av torkat hö i allmänhet, inklusive stackstod (ryttarehässja, rundhässja).
Släktskapen mellan olika grenar med namnet Schildt är synnerligen oklar. Genealogen Gustaf Elgenstierna har anfört att enligt bouppteckningen efter Jurgen Schildt hade denne två söner, som överlevde fadern, Jurgen och Adam. Riddarhusgenealogin nämner emellertid fem söner med namnen Göran, Georg, Volmar, Adam och Gustaf, som alla hade eftersläkt. På detta sätt har flera grenar med namnet Schildt räknats till den svenska adeln utan att bevisligen härstamma från den naturaliserade Jurgen Schildt. Den Gustaf Schildt, som enligt både riddarhusgenealogin och Elgenstierna var stamfar till den yngre svenska grenen, är således inte med bland Jurgen Schildts söner i bouppteckningen. Den äldre svenska grenen hade Adam Schildt som stamfar och tillhörde därmed oomtvistat Jurgen Schildts ätt.