Wienerbröd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder wienerbröd, varianter, uttal och böjningar av wienerbröd

Wienerbröd synonym, annat ord för wienerbröd, vad betyder wienerbröd, förklaring, uttal och böjningar av wienerbröd.

Vad betyder och hur uttalas wienerbröd

Wienerbröd uttalas wien|er|bröd [vi´n-] och är ett substantiv.

Ordformer av wienerbröd

Singular

wienerbröd
obestämd grundform
wienerbröds
obestämd genitiv
wienerbrödet
bestämd grundform
wienerbrödets
bestämd genitiv

Plural

wienerbröd
obestämd grundform
wienerbröds
obestämd genitiv
wienerbröden
bestämd grundform
wienerbrödens
bestämd genitiv

Wienerbröd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet wienerbröd

  1. Kaffebröd är bakverk, i synnerhet söta sådana, som äts till dryck. Kaffebröd kan vara mjukt eller hårt och bakat med jäst eller bakpulver. Exempel på kaffebröd i Sverige är wienerbröd, kanelbullar, vetelängd, sockerkaka, tigerkaka och småkakor (sju sorters kakor). Kaffebröd är omskrivet sedan mitten av 1800-talet och ursprungligen avsett att serveras till kaffe. Det kan även serveras till andra drycker. Fikabröd är en synonym som förekommer efter att ordet fika blivit folkligt i Sverige. (källa)
  2. En typisk dansk frukost består av rågbrödskivor med pålägg som hårdost och i vissa fall skinka, salami eller leverpastej. Ett alternativ är exempelvis yoghurt och frukostflingor. Det förekommer även vitt bröd i form av småfranska med pålägg som ost eller sylt/marmelad. Vanliga drycker är kaffe och te. På helgerna och vid festliga tillfällen kan frukosten även innehålla wienerbröd, choklad och spritdrycker som bitter och Gammel Dansk. (källa)
  3. Sockerbagare är ett hantverksyrke som numera har förlorat sin avgränsade funktion. Under skråtiden förekom ett flertal olika bagaryrken och man tvingades därför att utarbeta noggranna regler för vad de olika kategorierna fick tillverka och sälja. Sockerbagaren tillverkade konfekt, karameller, glass, krokaner samt tårtor och bakelser, men till skillnad mot konditorn som tillverkade samma slags varor hade sockerbagaren ingen servering – från början betydde egentligen titeln konditor att man var hovleverantör. Vid sidan av dessa två yrken fanns även pastej- eller schweizerbagaren som tillverkade pastejer, wienerbröd, tårtor och bakelser, men inte konfekt. (källa)
  4. Smördeg, även kallad tusenbladsdeg, är en deg av mjöl, smör (eller annat fast matfett som till exempel margarin), vatten och eventuellt lite salt som viks upprepade gånger så att den får många tunna lager som vid gräddning separeras av ångbildningen och bildar ett luftigt och frasigt bakverk. Smördeg är grunden till många sorters bakverk, exempelvis napoleonbakelse. Deg till wienerbröd görs på ett liknande sätt, men innehåller jäst och kallas för wienerdeg. (källa)
  5. En tjockare variant kallas för vaniljkräm och görs på samma vis som vaniljsås, men med mindre vätska och mer smaksättning. Den brukar vanligtvis användas som fyllning i tårtor, wienerbröd och munkar. (källa)
  6. En längd är ett flätat, avlångt bakverk av vetebröd (ibland benämnt vetelängd) med odefinierad längd som ofta innehåller glasyr, pärlsocker eller andra söta tillsatser, liknande en bulle men avsedd att skivas. Både wienerbröd (wienerlängd) och karlsbaderbröd (karlsbaderlängd) förekommer som längd. (källa)
  7. Wienerbröd är ett bakverk som i grunden består av wienerdeg, som blir luftig och frasig vid bakning. Det finns i många varianter med olika fyllningar och garnityr. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.