Yrkande Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder yrkande, varianter, uttal och böjningar av yrkande

Yrkande synonym, annat ord för yrkande, vad betyder yrkande, förklaring, uttal och böjningar av yrkande.

Synonymer till yrkande

Vad betyder och hur uttalas yrkande

Yrkande uttalas yrk|ande och är ett substantiv -t -n.

Ordformer av yrkande

Singular

yrkande
obestämd grundform
yrkandes
obestämd genitiv
yrkandet
bestämd grundform
yrkandets
bestämd genitiv

Plural

yrkanden
obestämd grundform
yrkandens
obestämd genitiv
yrkandena
bestämd grundform
yrkandenas
bestämd genitiv

Yrkande är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Yrkande på Engelska

  • motion - claim, demand, the prosecutor', s motion

Hur används ordet yrkande

  1. Gärningsbeskrivning: Åklagaren beskriver gärning och särskilda yrkanden, och försvaret meddelar den tilltalades inställning. (källa)
  2. Till skillnad mot i flera andra förvaltningssystem är ett yrkande om kabinettsfråga inte juridiskt bindande i Sverige. En politiker eller en regering som väljer att ställa kabinettsfråga är inte juridiskt bunden att avgå om denne förlorar en omröstning. Därför är inte kabinettsfrågor särskilt vanliga i svensk politik. Däremot kan en regering eller en enskild ledamot känna sig moraliskt förpliktigad att avgå om man förlorar en omröstning efter ha gjort den till en kabinettsfråga. (källa)
  3. I Sverige återfinns reglerna om kvarstad i tvistemål i 15 kap rättegångsbalken. Frågan om kvarstad får endast prövas av domstol efter yrkande av käranden. (källa)
  4. Käromål kallas en skrivelse som inleder en rättegång i tvistemål. Käromålet förenas med en ansökan om stämning. Käromålet innehåller kärandens yrkande(n), samt motivering till detta/dessa. (källa)
  5. Part som vill ha kostnaderna ersatta ska framställa sitt yrkande innan handläggningen avslutats. (källa)
  6. Yrkande är en sammanträdesteknisk term som avser ett tydligt förslag eller en fordran som ställs till ett föreningsmöte, en beslutande församling eller en domstol med flera. Att framlägga ett yrkande kallas ofta att yrka på och innebär ett krav eller fordran genom framlagt förslag till beslut. (källa)
  7. Stämningsansökan är den ansökan om stämning som käranden i tvistemål, alternativt en åklagare i brottmål, tillställer en allmän domstol. I ansökan ska parterna och yrkande tydligt anges. (källa)
  8. Allt som går att ifrågasätta eller skapar tvivel, speciellt ett argument eller ett yrkande. I vissa delar av filosofin, som logik är mycket av övningarna att dela upp vad som är osäkert eller tvivelaktigt och vad som är sannolikt eller säkert. Mycket av illogiken vilar på tvivelaktiga antaganden, information eller slutsatser, med retorik och censur i samma kategori. (källa)
  9. Som exempel kan nämnas att samtliga de immaterialrättsliga lagarna innehåller bestämmelser om vitesförbud såsom 37 b § varumärkeslagen, 53 b § upphovsrättslagen, 57 b § patentlagen, 35 b § mönsterskyddslagen, 15 § andra stycket firmalagen, 9 b § lagen om skydd för kretsmönster och 9 kap. 2–5 §§ växtförädlarrättslagen. Vitesförbudet innebär att en domstol får, på yrkande av rättighetshavaren, vid vite förbjuda den som gör intrång att fortsätta intrånget. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.