Yrkesbeteckning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder yrkesbeteckning, varianter, uttal och böjningar av yrkesbeteckning

Yrkesbeteckning synonym, annat ord för yrkesbeteckning, vad betyder yrkesbeteckning, förklaring, uttal och böjningar av yrkesbeteckning.

Vad betyder och hur uttalas yrkesbeteckning

Yrkesbeteckning uttalas yrk|es|be|teckn|ing och är ett substantiv.

Ordformer av yrkesbeteckning

Singular

yrkesbeteckning
obestämd grundform
yrkesbetecknings
obestämd genitiv
yrkesbeteckningen
bestämd grundform
yrkesbeteckningens
bestämd genitiv

Plural

yrkesbeteckningar
obestämd grundform
yrkesbeteckningars
obestämd genitiv
yrkesbeteckningarna
bestämd grundform
yrkesbeteckningarnas
bestämd genitiv

Yrkesbeteckning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet yrkesbeteckning

  1. -halva – ett efterled i en yrkesbeteckning inom skråyrkena, se Halva (lärling). (källa)
  2. Hovfröken, före 1719 kallad hovjungfru, var förr en yrkesbeteckning för en anställd vid de Kungliga Hovstaterna. En hovfröken var en hovdam hos en kvinnlig medlem av ett furstehus. Hon skulle vara en ogift adlig kvinna. En hovfröken hade formellt överstes rang och skulle också behandlas i enlighet med denna status i offentliga sammanhang. (källa)
  3. Hovfurir är en yrkesbeteckning vid ett hov med ansvar för hushållet. Ordet kommer från franskans fourrier, "den som utfordrar". Hovfurirer finns i Danmark och Sverige. (källa)
  4. Bonde (fornsvenska: boandi, bondi, egentligen particip presens av bua, boa, 'boende', 'bofast') är en person som arbetar inom jordbruk. Ordet är synonymt med orden lantbrukare eller jordbrukare. I vidare mening har det använts även om andra på landsbygden bosatta befolkningen, det vill säga allmogen i stort. Idag inkluderas normalt även boskapsskötare (person som arbetar inom djurskötsel) i begreppet. Bonde kan även syfta på en person som tillhörde bondeståndet. Ordet bonde har i olika tider och situationer antingen använts som en neutral yrkesbeteckning, ett skällsord eller en hedersbenämning. (källa)
  5. Kammarjungfru är i nutida Sverige en yrkesbeteckning vid Kungliga Hovstaterna. I kammarjungfruns arbetsuppgifter ingår att sköta drottningens och kronprinsessans garderober. (källa)
  6. -halva är ett efterled i en yrkesbeteckning inom skråyrkena. Det syftar på en lärling, ännu inte fullärd hantverkare, till exempel smedlärling, "halv smed". Det kunde även användas som skällsord för en dålig hantverkare. Exempel på yrken med efterledet "-halva" är: skomakarhalva, smedhalva och dränghalva. (källa)
  7. Sköterska syftar på en person med någon form av omvårdande uppgift eller liknande yrkeskategori. Det är en informell yrkesbeteckning. (källa)
  8. Taffeltäckare är en yrkesbeteckning vid Kungliga Hovstaterna. En taffeltäckare har som uppgift att svara för dukningen vid hovets banketter. Taffel är ett äldre namn för bord. (källa)
  9. En typograf är en äldre yrkesbeteckning på tryckare och sättare som arbetar i ett sätteri eller på ett bok- eller tidningstryckeri. Svenska Typografförbundet bildades 1886 och var Sveriges första fackförbund i modern mening. I och med digitaliseringen av trycktekniken försvann yrkesgruppen successivt från och med 1970-talet. En person med i viss mån liknande arbetsuppgifter kallas idag formgivare, art director eller grafiker. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.