Ytterbelysning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ytterbelysning, varianter, uttal och böjningar av ytterbelysning

Ytterbelysning synonym, annat ord för ytterbelysning, vad betyder ytterbelysning, förklaring, uttal och böjningar av ytterbelysning.

Vad betyder och hur uttalas ytterbelysning

Ytterbelysning uttalas ytter|be|lys|ning och är ett substantiv.

Ordformer av ytterbelysning

Singular

ytterbelysning
obestämd grundform
ytterbelysnings
obestämd genitiv
ytterbelysningen
bestämd grundform
ytterbelysningens
bestämd genitiv

Plural

ytterbelysningar
obestämd grundform
ytterbelysningars
obestämd genitiv
ytterbelysningarna
bestämd grundform
ytterbelysningarnas
bestämd genitiv

Ytterbelysning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ytterbelysning

  1. Inomhus täckte man för fönstren innan man började tända lamporna och man utnyttjade lämpligt material såsom träfiberplattor, skivor av plywood, wellpapp och liknande samt gardiner och papper av ljustätt material. Utomhus och för fordon användes särskild avskärmad armatur och särskilda mörkläggningslampor. Speciella bestämmelser fanns beträffande inner- och ytterbelysning, fordonsbelysning, arbetsbelysning utomhus, markeringsljus, fartygsbelysning, markeringsmålning på gator och fordon m.m. (källa)
  2. Lane-Ryrs kyrka byggdes 1874 och tack vare sin placering och ytterbelysning syns den tydligt när man kör igenom Kyrkebyn. (källa)
  3. Alla gasoljelampor saknade glas. I lampan var inlagd en svamp, fasthållen av ett metalltrådsgaller. Svampens uppgift var att uppta gasoljan och ge åt densamma en stor avdunstningsyta. I brännarröret var inlagd bomull eller instucken en veke. Lampan tändes genom brännarrörets förvärmning med sprit, och lågan reglerades genom en skjutbar hylsa på brännarröret. Vid lampans släckning sattes över brännarröret en huv, som även hade till uppgift att hindra gasoljans avdunstning. Den av Wilander konstruerade lampan användes för Stockholms ytterbelysning i de yttre stadsdelarna under omkring 30 år och efterträdde de tidigare hampoljelamporna. Den började användas 1866. 1874 fanns 483 stycken och 1893 ännu 240 stycken. 1895 förändrades de till fotogenlampor. Wilanderlampan förbrukade omkring 4,5 cl. gasolja per timme. (källa)
  4. I början på 70-talet fanns en variant av sedanen som kallades 128 Rally. Fiat importerade 300 stycken under åren 1972-74. Skillnader mot vanliga 128:an: Större motor, 1300 cc, på 67 hk samt tuffare fjädring och givetvis dubbelportsförgasare. Tyvärr behölls standardgrenröret medan Fiat 128 coupén hade ett grenrör med dubbla utblås. Anledningen till detta var att annars skulle 128 Rallyn vara snabbare än den tyngre 128 coupén. Varvräknare, oljetemperaturmätare och oljetrycksmätare samt sportratt invändigt. Svart grill, fyra runda baklysen med backljus och blinkers. Rallyn hade H1-strålkastare för halvljuset och helljuset kom från de separata fristående (extraljusen)lyktorna, som var monterade på den delade framkofångaren med rallybåge. I Sverige ersattes H1-strålkastarna med H4 och de separata lyktorna fick tjänstgöra som riktiga extraljus. 128 Rallyn hade även helsvart inredning i galon. Också innertaket var helsvart och även golvmattan. En strömbrytare för ytterbelysningen och en separat brytare till instrumentbelysningen. Så redan 1972 fanns möjligheten att köra med "Black panel" som SAAB har marknadsfört hårt. Sidorutorna bak var även öppningsbara. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.