Ytterskärgård Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ytterskärgård, varianter, uttal och böjningar av ytterskärgård

Ytterskärgård synonym, annat ord för ytterskärgård, vad betyder ytterskärgård, förklaring, uttal och böjningar av ytterskärgård.

Vad betyder och hur uttalas ytterskärgård

Ytterskärgård uttalas ytter|skär|gård och är ett substantiv.

Ordformer av ytterskärgård

Singular

ytterskärgård
obestämd grundform
ytterskärgårds
obestämd genitiv
ytterskärgården
bestämd grundform
ytterskärgårdens
bestämd genitiv

Plural

ytterskärgårdar
obestämd grundform
ytterskärgårdars
obestämd genitiv
ytterskärgårdarna
bestämd grundform
ytterskärgårdarnas
bestämd genitiv

Ytterskärgård är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ytterskärgård

  1. I Sverige uppträder silvertärnan från slutet av april till början av augusti. Den är lika vanlig som fisktärnan, men på grund av att den häckar i stora koncentrationer på få platser, och att dessa ofta befinner sig på för människan mer otillgängliga platser, blir den under häckningstid inte lika ofta sedd som denna. Den häckar vid kuster och i ytterskärgården utefter västkusten och ostkusten, men även vid Vänern, i fjällen och vid olika typer av vatten i Norrlands inland. (källa)
  2. Boskär har sannolikt, på grund av sitt utsatta läge i ytterskärgården, sällan varit bebodd. Födelseboken visar dock att det troligen funnits en familj bosatt på ön omkring år 1700. Även ännu existerande murningar tyder på detta. (källa)
  3. Tobisgrisslan häckar i små kolonier eller enstaka par i stenskravel och klippskrevor utmed klippiga kuster eller på öar. I Sverige har den på grund av minken trängts ut till ytterskärgårdar eller öar långt utanför fastlandet. De kolonier som finns kvar nära fastlandet är i branta stup omgärdade av vidsträckta vattenområden. (källa)
  4. Båten är långkölad. Den främre delen av kölen som är av bly sitter fast med tre kraftiga bultar i 22 mm plast. Bly, som är en mjuk metall som tar upp stöten vid en grundstötning, därmed minskar risken för skador på plastskrovet. Säkerheten i denna konstruktion tillsammans med det ringa djupgåendet gör att du vågar utforska svårnavigerade ytterskärgårdar seglandes. (källa)
  5. Jaktformerna varierar mellan de olika änderna och gässen. Från ytterskärgård, våtmarker till stubbåkrar. (källa)
  6. Kolmården har många välbevarade lämningar från främst två tidsperioder, stenålder och medeltid. Möjligen har området under andra tidsperioder setts som svårtillgängligt och farligt. På de höga bergstopparna, som under stenåldern utgjorde öar i en ytterskärgård, ligger boplatser nyttjade som jakt- och fiskestationer av stenåldersmänniskan. Som viktiga exempel kan nämnas de gropkeramiska boplatserna vid Säter, vid Kvarsebo i Östergötland. Även tidigmesolitiska boplatser har påträffats i Kolmårdsskogarna. (källa)
  7. Tordenskiold uppehöll sig ytterligare en tid i Göteborgs ytterskärgård, "ett gott kanonskott" från Nya Älvsborg, och höll staden i blockad. Han beskrev i sin rapport till det danska amiralitetet i Köpenhamn att striden varit mycket häftig, "i wærende krig ikke er passeret en nær saa skarp Batallie" Anfallet hade kostat den danska eskadern 52 döda och 79 svårt sårade. Dessutom var 40 lätt sårade, som kunde fortsätta att arbeta. (källa)
  8. På grund av landhöjningen i Skärgårdshavet har öar lämpliga för bosättning stigit ur havet och sakta men säkert spred sig den förhistoriska bosättningen ut i skärgården. Marken stiger ur Skärgårdshavet med en hastighet på 3-4,2 mm per år. Under sten- och bronsåldern låg havsnivån 20-25 meter högre än idag och ytterskärgården låg vid nuvarande Nagu, Korpo och Houtskärs huvudöar. Exempelvis vid Bötesbergets stenåldersboplats från cirka 6000 f.kr. i Dragsfjärd ligger nu i ett skogbevuxet höglänt område 55 m ovanför havsnivån. Då boplatsen anlades var det på en ensam ö mitt i en öppen fjärd. (källa)
  9. Fram till 1990-talets början var toppskarven endast en sällsynt gäst i Sverige, men har därefter börjar regelbundet övervintra utmed svenska västkusten. Från 2004 har den även konstaterats häcka i ytterskärgården i Bohuslän. Idag påträffas den lokalt rätt allmänt från Koster i norr till Hallands Väderö i söder. Den har också, dock mycket sällsynt, noterats i Öresund och Östersjön. (källa)
  10. Båten, som ursprungligen var orange, är en modifierad version av motorbåten Bunn som lanserades 1962 med skrov i plast och överbyggnad i polyester. Hon har en v-formad botten, som är avsedd för farter på 15–30 knop, och användes för trafik på Nämdöfjärden vid Ladholmen i Stockholms ytterskärgård. År 1975 byttes de två motorerna ut mot en sexcylindrig Fordmotor med 136 hästkrafter och singelmontage och från 1997 användes hon som fritidsbåt. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.