Vad betyder och hur uttalas zenmeditation
Zenmeditation uttalas zen|med|it|at|ion.
Ordformer och varianter av zenmeditation
Singular
- zenmeditation
- obestämd grundform
- zenmeditations
- obestämd genitiv
- zenmeditationen
- bestämd grundform
- zenmeditationens
- bestämd genitiv
Plural
- zenmeditationer
- obestämd grundform
- zenmeditationers
- obestämd genitiv
- zenmeditationerna
- bestämd grundform
- zenmeditationernas
- bestämd genitiv
Zenmeditation är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet zenmeditation
Idag pratar man i huvudsak om två inriktningar (skolor), "Sōtō" och "Rinzai" (Kin."Caodong" och "Linji") vilka representerar två till synes polariserande sätt att se på tillvaron/zenövningen. "Sōtō" som tar fasta på tillvarons ursprungliga fulländning och således förespråkar en övning där man låter denna fulländning visa sig genom att man i zazen (zenmeditation) enbart håller sig vaken, närvarande och tillåter fysiska och mentala förändringar ske. En övning som lägger tonvikt på det aktiva och engagerade betraktandet. "Rinzai" använder så kallade "koan" (japanska: 公案) eller "huatou" (japanska: 話頭, romaji: Wato), tillsynes paradoxala påståenden eller frågeställningar, som verktyg för att ge intellektet något att jobba med, men då det inte finns något svar på dessa "koan" eller "huatou" tvingas vi till att öppna oss mot den tillvaro som är, bortom intellektets begränsning.
Hof introducerade zenmeditationen i Sverige, och grundade 1972 Rättviks meditationscentrum och ledde kurser i zenmeditation in på åttiotalet. 1974 utkom hans bok Mer människa. Den omgivande kyrkans tveksamhet inför zenmeditations buddhistiska rötter gjorde att han på 1980-talet avsade sig prästämbetet och lämnade Svenska kyrkan. Han återinträdde emellertid som präst i Svenska kyrkan några år senare.
Josephine Selander har en bakgrund som dansare och skådespelare, utbildad på Balettakademien i Stockholm och på London Contemporary Dance School i London. Hon har lång erfarenhet av zenmeditation och har jobbat som gruppträningsinstruktör inom träningsvärlden sedan 1991, bland annat med att utbilda lärare för SAFE. Josephine är utbildad yogalärare inom Ashtanga Vinyasa Yoga och Anusara Yoga i USA, och hon är E-RYT (Experienced Registered Yoga Teacher) inom Yoga Alliance. Hon undervisar nu i Sverige, Norge, Italien, USA, Thailand och Indien. Viryayoga är den form hon själv utarbetat tillsammans med idrotts- och dansnaprapaten Malin Flinck.
Sedan ungdomen var Sundien intresserad av zenmeditation (zazen), vilket han studerade under den tyske benediktinmunken Willigis Jäger. Sundien undervisade och ledde regelbundet meditation enligt zentraditionen i Stockholm och han drev även retreatcentret S:t Uriel vid Lövnäsvallen utanför Lillhärdal, där han årligen anordnade meditationsretreater.
Zenmeditation på Engelska
- Zen meditation