Synonymer till zon
Vad betyder och hur uttalas zon
Zon uttalas zon [so´n] -en -er.
Zon betyder område och bälte.
Ordformer och varianter av zon
Singular
- zon
- obestämd grundform
- zons
- obestämd genitiv
- zonen
- bestämd grundform
- zonens
- bestämd genitiv
Plural
- zoner
- obestämd grundform
- zoners
- obestämd genitiv
- zonerna
- bestämd grundform
- zonernas
- bestämd genitiv
Zon är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet zon
Liksom Parmeneides, som trodde att området nära ekvatorn var för varmt för att bosätta sig vid, kallade Aristoteles regionen runt ekvatorn (från 23,5°N till 23,5° S) för den tropiska zonen. Båda filosoferna beräknade att regionen från polcirkeln till polens topp skulle vara permanent fryst, och därmed obeboelig. De kallade denna zonen för polarzonen. Det enda område som troddes vara beboeligt var den norra tempererade zonen (den södra hade inte upptäckts än), som ligger mellan polarzonen och den tropiska zonen. Människor har dock bosatt sig på alla klimatzoner på jorden, inklusive inuti polcirkeln.
- aktivitetsbaserade kontor: flexplatser som är uppdelade i olika zoner efter vilken arbetsuppgift som ska utföras, t ex tysta zoner eller zoner för projektarbete.
Många av de gamla sorterna är så härdiga att de kan odlas upp i zonerna III och IV. Detta gäller också Esperens Herre, en vanlig sort av senare datum. I spalje kan också mer krävande sorter användas tämligen långt norrut, men i huvudsak odlas päron hos oss i Götalands kusttrakter (zonerna I och II). I yrkesmässig odling är Pierre Corneille, Williams, Conferens och Herzogin Elsa vanliga. Andra viktiga sorter är Moltke, Clara Fries, Alexander Lucas, Clapps favorit och Fipil.
Early Sulphur - härdig till och med zon 5.
Genom konventionen infördes en rad bestämmelser. De viktigaste var regleringar om gränsdragning, sjöfart, skärgårdar, transporter, exklusiva ekonomiska zoner, kontinentalsocklar, djuphavsborrningar, exploatering, miljöskydd, forskning och lösning av tvister.
'Brödtorp' – härdig till och med zon 7.
Man mäter vegetationsperioders längd på två sätt. Det ena sättet räknar dagarna på året då medeltemperaturen ligger över gränsen vid vilken grödor kommer att gro och fortsätta att växa (jämte autokton växtlighet). Det här måttet varierar mellan olika slags grödor. Exempelvis behöver vete och många andra växter en medeltemperatur på minst 5 °C för att gro. Andra, som majs, har en gräns för groende på 10 °C, ris har en till och med ännu högre gräns, cirka 20 °C. Normalt stiger medeltemperaturer i de tempererade zonerna över gränsen under största delen av vegetationsperioden — som varar från då gränsen nås på våren tills då temperaturer sjunker under den. För växter krävs att medeltemperaturer är ovanför gränsen under största delen av säsongen för att de ska mogna snabbt. Där medeltemperaturer på grund av latitud eller höjd hålls på eller nära gränsen alltigenom säsongen blir växter långsammare mogna och inte fullt så utvecklade som de kommer att bli i mer lämpliga temperaturer.
Ett exempel är den zonkarta över Sverige som C.G. Dahl ritade år 1912, och publicerade år 1913. Denna karta innehöll 5 zoner. År 1929 modifierades kartan något, men innehöll fortfarande 5 zoner. Kartan har blivit en klassiker som genom åren finjusterats och gjorts mer detaljerad. Den har allmänt accepterats bland såväl amatörer som proffs. Zonkartan är uppdelad i åtta odlingszoner, där zon I är den mildaste och VIII den bistraste. Fjällregionen är undantagen från zonindelningen.
'Jonkheer van Tets' - härdig till och med zon 5.
Zon på Engelska
- zone
- international zone