Ädelmetall Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ädelmetall, varianter, uttal och böjningar av ädelmetall

Ädelmetall synonym, annat ord för ädelmetall, vad betyder ädelmetall, förklaring, uttal och böjningar av ädelmetall.

Vad betyder och hur uttalas ädelmetall

Ädelmetall uttalas ädel|met|all och är ett substantiv.

Ordformer av ädelmetall

Singular

ädelmetall
obestämd grundform
ädelmetalls
obestämd genitiv
ädelmetallen
bestämd grundform
ädelmetallens
bestämd genitiv

Plural

ädelmetaller
obestämd grundform
ädelmetallers
obestämd genitiv
ädelmetallerna
bestämd grundform
ädelmetallernas
bestämd genitiv

Ädelmetall är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ädelmetall

  1. Ädelmetall eller ädel metall avser inom guldsmedskonsten främst arbeten i guld, silver och platina, och tillsatsmetallen palladium i vitguld, men inom kemin en vidare uppsättning metaller som utmärks av låg reaktivitet. Rodium används inom smyckestillverkning för att belägga en tunn yta av främst vitguldsarbeten med rodium elektrolytiskt, för att få vitguldet att se vitare ut. Silver rodieras ibland av estetiska skäl eller för att förhindra oxidation. (källa)
  2. Platina är ett metalliskt grundämne som tillhör gruppen tunga platinametaller. Det kategoriseras som ädelmetall. Platina förekommer i legeringar och används bland annat i kemiska apparater, inom tandteknik och i smycken. Namnet kommer av det spanska ordet platino som betyder "litet silver". (källa)
  3. Kontrollstämpel (silverstämpel) är en stämpel som är inslagen i föremål av ädelmetall där den registrerade innehavaren av stämpeln personligen och under lagansvar, garanterar att den legering som föremålet är tillverkad av, uppfyller angiven finhalt. Kontrollstämpel är benämning för två av de i Sverige förekommande fyra olika typerna av ansvarsstämplar. En kontrollstämpel är en form av kontrollmärke. (källa)
  4. Skatten kan bestå av silvermynt, ädelmetaller och smycken. De har gömts och ofta grävts ner i jorden eller lagts i gravar. Meningen var i regel att skatten senare skulle tas upp igen. Gotland har varit särskilt rik på skattfynd. Det största skattfyndet någonsin i Sverige var Loheskatten som 1743 gömdes och 1937 hittades av några byggnadsarbetare i ett hus i Gamla stan med adress Lilla Nygatan 5. Skatten vägde hela 200 kg och värderas idag till omkring 75 miljoner kronor. (källa)
  5. Silver (Ag, från latinets argentum, som också betyder "pengar") är ett metalliskt grundämne som tillhör gruppen ädelmetaller, och gruppen myntmetaller. (källa)
  6. Probering (av Lat. probare, pröva) innebär fastställande av ädelmetallers, till exempel guld eller silver, renhet och kvalitet. I sin enklaste form utfördes probering, främst av silver, genom att man med en knivsegg gjorde hack i silverföremålet och studerade den färska snittytans färg - s.k. hackprobering. En andra metod var att böja till exempel mynt för att därigenom bedöma kvaliteten. Dessa metoder tycks ha varit särskilt utbredda i Norden. Inom till exempel myntsamlande anses därför deformationer och proberhack som goda tecken på att ett mynt är autentiskt och har cirkulerat i handeln. Det försämrar inte dess värde och potential som samlarobjekt. (källa)
  7. Upptäckten av guld i Sverige väckte stort uppseende. Schwab reste själv till platsen och fann nya guldmalmsstreck. Ett bolag bildades, i vilket kronan ingick som delägare, och man döpte om Gyafors till Ädelfors. År 1741 skedde den första guldsmältningen, och 64 dukater slogs av den utvunna ädelmetallen. Nya guldmalmsfyndigheter upptäcktes alltjämt, och en rad personer i trakten sysslade med malmletning. (källa)
  8. Det mest sedda lösningsmedlet i naturen är vatten, liv bygger nästan helt på reaktioner i vattenlösning. Det vanligaste lösningsmedlet är dock järn som helt dominerar Jordens inre. Detta gör att grundämnen som bildar vattenlösliga föreningar dominerar på jordytan medan tungmetaller som löser sig i järn är desto ovanligare. Anledningen till att många av dem är miljögifter är att levande organismer inte kommit i kontakt med tungmetaller i större utsträckning förrän människan började frigöra dem genom gruvdrift. Ädelmetallerna är harmlösa för miljön, men deras sällsynthet på jordytan beror också på deras järnlöslighet. (källa)
  9. Grundämnena kan även delas in och grupperas på andra sätt. Några sådana indelningar som ofta ritas in det periodiska systemet är övergångsmetaller och metalloider. Det finns även mer inofficiella indelningar såsom platinagruppen och ädelmetallerna. (källa)
  10. Monstransen har en väldigt genomtänkt design, den vanligaste modellen är den med solstrålar krönt med ett kors. Den är oftast tillverkad för hand i guld eller annan ädelmetall, ibland bara av förgylld metall, och dekorerad med fina detaljer. I solstrålarnas mitt är det runda glaset placerat, genom vilket det heliga sakramentet kan beskådas. Bakom detta glas finns placerad en månskärsformad behållare i glas eller förgylld metall, kallad "luna" (latin 'måne'), där den konsekrerade oblaten/hostian placeras. Denna kan sedan tillsammans med oblaten placeras i en stående pyxis i tabernaklet. I äldre tider var monstransen ibland formad som ett litet skrin av olika form och storlek. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.