Äggvita Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder äggvita, varianter, uttal och böjningar av äggvita

Äggvita synonym, annat ord för äggvita, vad betyder äggvita, förklaring, uttal och böjningar av äggvita.

Vad betyder och hur uttalas äggvita

Äggvita uttalas ägg|vita och är ett substantiv.

Ordformer av äggvita

Singular

äggvita
obestämd grundform
äggvitas
obestämd genitiv
äggvitan
bestämd grundform
äggvitans
bestämd genitiv

Plural

äggvitor
obestämd grundform
äggvitors
obestämd genitiv
äggvitorna
bestämd grundform
äggvitornas
bestämd genitiv

Äggvita är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet äggvita

  1. Maränger är luftiga bakverk, från franska, italienska och schweiziska köket, som huvudsakligen består av uppvispad äggvita och (flor)socker, som sedan gräddats. Maräng kan bakas av kall eller varm smet, skillnaden utgörs av om sockret tillsätts direkt eller först kokas till mellan kulsocker (c:a 125°C) och halvvägs till andra bräckprovet (c:a 160°C), beroende på recept, innan lagen hälls över de vispade äggvitorna. (källa)
  2. Ägg, särskilt äggulan, är mycket näringsrika. Gulan består av lättdegraderade fettsyror och står för 80 % av äggets totala energiinnehåll. Därför är den också viktig för kycklingembryots utveckling. Äggets protein finner man både i äggulan och äggvitan, med något större andel i äggvitan. Dessa proteiner är framförallt uppbyggda av många essentiella aminosyror, vilket är anledningen till att många elitidrottare väljer att berika sin kost med äggvitor. (källa)
  3. Ägg som livsmedel kommer främst från fåglar, men även kräldjur som vissa arter av sköldpadda och fiskägg, så kallad rom, används som föda, och konsumeras och tillreds på en rad olika sätt. Bland tamfågel är det främst ägg från höns, anka, vaktel, gås och struts som används som föda, och bland vilda fåglar är det främst olika änder, gäss och havsfågel. Till de vanligaste tillagningsmetoderna hör kokning och stekning, men ägg förekommer också i mer komplicerade anrättningar som degar, i pannkakor, quiche och dylikt. I vissa rätter används bara äggulan, som i suffléer, medan bara äggvitan används i exempelvis maräng. (källa)
  4. En del ämnen verkar på sådant sätt att de efter blandning med vätskan fälls ut och därefter mekaniskt kapslar in föroreningarna. Till dessa hör äggvita, skummad mjölk eller oxblod som sätts till vätskan, som värms upp till en temperatur där äggvitan koagulerar. Denna tar då upp partiklar och flyter upp till ytan, där den kan skummas av eller filtreras bort. (källa)
  5. Den senare versionen där glass läggs på sockerkaka och täcks med maräng och bryns snabbt i en varm ugn, påstår sig många ha skapat. Den amerikanske fysikern Benjamin Thompson (Greve Rumford) påstår sig ha skapat denna version av desserten år 1804 efter att ha undersökt värmetåligheten hos äggvitor. Detta kallades Överraskningsomelett eller Omelette à la norvégienne. (källa)
  6. Consommé, av franskans consommer (göra kraftig, fullända), är en klar köttbuljong av hög kvalitet som äts som soppa. Consommé serveras vanligen med kött eller grönsaker eller annat garnityr. Soppan klaras oftast med äggvita. Soppan får sjuda upp så att äggvitan bildar ett lock, som sedan tas bort före servering. Consommén är känd för att vara en rätt som är svår att tillaga. (källa)
  7. Senare började marshmallows göras på hårt vispad äggvita och het sockerlag med gelatin. Det är dessa ingredienser man använder i dag om man gör egna marshmallows. De vanligaste färgerna på marshmallows är vit och rosa. (källa)
  8. Det finns tre grundtyper av nougat. Den första är vit nougat, i Danmark och Sverige kallad fransk nougat, vars bas utgörs av en maräng av hårt vispad äggvita och honung. Äldre namn för denna sort är Marseillenougat eller Montélimarnougat och dess konsistens är seg. Vit nougat är känd från 1400-talets Italien (torrone) och Spanien (turrón), det första kända receptet är från 1500-talet. Vit nougat produceras främst i södra Europa. Den görs oftast i rektanglar och är vanlig som julgodis i Italien och Spanien, men även i länder som tidigare ingick i spanska imperiet, som i Latinamerika. (källa)
  9. I den äldsta temperan med ägg användes äggula, hela ägg, eller ibland endast äggvita, som blandades med pigment och vatten. Denna blandning kallas oftast äggtempera, medan varianten med äggula i viss källor kallas äggoljetempera med hänvisning till det fett som finns i äggulan. Benämningen äggoljetempera används dock oftast för färg som innehåller både ägg och en tillsatt oxiderande olja, oftast linolja. Ägget fungerar då både som emulgator och som bindemedel tillsammans med linoljan. (källa)
  10. Quorn är ett varumärke för köttersättningsprodukter som i huvudsak består av mykoprotein från mögel-svampen Fusarium venenatum som framställs av Marlow Foods. De flesta av Quorns produkter innehåller utöver mykoprotein en liten mängd äggvita, vilket alltså gör dem ovo-vegetariska, en del produkter innehåller även mjölk, dessa är alltså lakto-ovo-vegetariska. Hösten 2015 lanserades för första gången i Sverige helt veganska Quorn-produkter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.