Äktenskapsdrama Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder äktenskapsdrama, varianter, uttal och böjningar av äktenskapsdrama

Äktenskapsdrama synonym, annat ord för äktenskapsdrama, vad betyder äktenskapsdrama, förklaring, uttal och böjningar av äktenskapsdrama.

Vad betyder och hur uttalas äktenskapsdrama

Äktenskapsdrama uttalas äkt|en|skaps|drama och är ett substantiv.

Ordformer av äktenskapsdrama

Singular

äktenskapsdrama
obestämd grundform
äktenskapsdramas
obestämd genitiv
äktenskapsdramat
bestämd grundform
äktenskapsdramats
bestämd genitiv

Plural

äktenskapsdramer
obestämd grundform
äktenskapsdramers
obestämd genitiv
äktenskapsdramerna
bestämd grundform
äktenskapsdramernas
bestämd genitiv

Äktenskapsdrama är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Äktenskapsdrama på Engelska

  • maritial drama

Hur används ordet äktenskapsdrama

  1. Efter att med sin hustru Marie Göranzon 1993–1994 ha spelat i Strindbergs äktenskapsdrama Dödsdansen på Dramaten i regi av Lars Norén fortsatte makarna det utforskande samarbetet med Norén på Vasateatern i Stockholm. De båda spelade först huvudrollerna i Edward Albees äktenskapsdrama Vem ärädd för Virginia Woolf i regi av Norén och året därpå som skådespelande makar som spelar i Albees pjäs i Noréns egen pjäså enkel är kärleken i regi av Christian Tomner. De båda förstnämnda pjäserna har varit huvudsakliga inspirationskällor för Noréns eget dramatiska skrivande. (källa)
  2. Myrberg är en mångsidig skådespelare och artist med kabaréframträdanden och gjorde sig också känd när han 1964–1965 låg etta på Svensktoppen i fyrtio veckor med sången "34:an". Han har senare också framträtt på operascenen i Sven David Sandströms "Staden" (1998), och även varit flitigt sysselsatt med dubbning av animerad film. Repertoarbredden framgår också av alla scen-, TV och filmroller som spänner mellan komedi och tragedi, från filmdebuten som Erik i Värmlänningarna (Göran Gentele, 1957) till senare karaktärsroller. Här finns komiska roller som i Adam och Eva (Åke Falck, 1963), tragikomiska som i Jan Halldoffs Myten (1966) och mer dramatiska som pojkvännen i Vilgot Sjömans Älskarinnan (1962), greven i Alf Sjöbergs Ön (1966) och rektorn i Vilgot Sjömans äktenskapsdrama Garaget (1975). Några av de mer minnesvärda gestalterna inom TV-mediet ligger mycket inom det tragikomiska facket, som Gunnar i Det var då... (1989) eller den schangserande baronen Urse i TV-serien Hedebyborna (1978). (källa)
  3. Fyra pjäser med samtidsdramatik följde, en utveckling som hängde samman med Georg Brandes idéer om litteratur som i första hand problematiserande och debattfrämjande. (1877) kom Samfundets støtter. Det är riktigt att tala om ett internationellt genombrott för Ibsen. Stycket spelades i Berlin samtidigt på flera olika scener. Därefter kom äktenskapsdramat Et dukkehjem 1879. Detta är en av Ibsens mest kända och spelade pjäser. Den väckte enorm uppmärksamhet genom att den tog tabubelagda ämnet om kvinnlig frigörelse. Huvudpersonen är Nora som lever en idyllisk tillvaro med sin man Torvald. Under pjäsens lopp slås emellertid allt i spillror, och Nora bestämmer sig för att lämna sin make - de sista orden mellan dem är berömda: Torvald frågar om hon någonsin kommer tillbaka. "-Da må det vidunderligste skje", svarar hon, varpå Torvald replikerar: "-Nevn meg dette vidunderligste!". Nora: "-Da måtte både du og jeg forvandle oss således at /.../ samliv mellom oss to kunne bli et ekteskap.". (källa)
  4. Erdogans, Opheims och Rios rollframträdanden, liksom karaktärerna själva, hyllades unisont bland recensenter. Carl Petersson Moberg från Göteborgs-Posten gillade karaktärernas komplexitet och att skådespelerskorna "lyckas skapa kontakt med tittaren och med små medel förmedlar de sina karaktärers motiv och drivkrafter." Filmkritikern Jacob Lundström imponerades av Aliette Opheims "intensiva" och "pådrivande" skådespel och att hon lyckas "kombinera en exakt tajmning och vardaglig slängighet". Författaren Thomas Engström lyfte fram Amed Bozans prestation som "fullkomligt trollbindande", och att Bozan "stämplar varje scen där han medverkar med ett orubbligt äkthetsbevis." Malin Krutmeijer: från Helsingborgs Dagblad ansåg att Erdogans och Bozans "äktenskapsdrama är en film i sig." Kulturskribenten Rakel Chukri på Sydsvenskan uppskattade karaktärernas trovärdighet och att skådespelet ger ett "smörgåsbord av olika typer av IS-svenskar". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.