Äldst Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder äldst, varianter, uttal och böjningar av äldst

Äldst synonym, annat ord för äldst, vad betyder äldst, förklaring, uttal och böjningar av äldst.

Vad betyder och hur uttalas äldst

Äldst uttalas äldst se under gammal.

Ordformer av äldst

äldst se under gammal

Hur används ordet äldst

  1. "Äldst till tjänsteåren" är en term inom kanslisvenskan för den som har innehaft ett ämbete längst, och om flera har innehaft ämbetet lika länge, den av dem som är äldst. I mindre formella sammanhang används också begreppet senioritet med samma betydelse. Det kan också jämföras med begreppet anciennitet. (källa)
  2. A-omljudet är äldst, och påverkar /u/, som sänks till /o/, och /i/, som sänks till /e/. Exempel är isländskt neðan 'nedan' (jfr isl. niðr 'ned') och brot 'brott' <, *bruta. (källa)
  3. Idegran växer långsamt. Den långsamma växten kompenseras i viss mån av ett långt liv. Stammen på världens största kända idegran har en diameter på 4 meter. Man anser att det krävs bortåt 2 000 år eller kanske mer för att uppnå denna storlek. Gamla träd har ofta ihålig stam varför åldersbestämning genom räkning av årsringar fungerar dåligt. Åldersuppskattningarna blir därför osäkra, men man anser sig ändå kunna fastslå att idegran är det träd som i Europa blir äldst av alla. (källa)
  4. Simmärken, äldst kandidatmärket från 1907 (ändrat flera gånger), varpå magistermärket i järn, brons silver och guld följde 1932. (källa)
  5. I Sverige är SF-journalen äldst med startåret 1914, under namnet Svenska Bios veckorevy, senare kallat Svensk filmindustris revy. Dess storhetstid tog slut i och med att televisionen blev vanlig, och efter 1960-talets slut fanns inte mycket journalfilmsproduktion kvar. Nils Jerring arbetade under många år för SF-journalen och hans röst har i Sverige, tillsammans med Gunnar Skoglund, kommit att särskilt förknippas med journalfilm. På grund av tidens bristfälliga ljudteknik talade nyhetsuppläsaren med tydlig artikulation, och rösten lät gäll och nasal vid uppspelning (se även journalfilmsröst). (källa)
  6. Klinikchef var i Sverige en tidigare använd titulatur på den som hade det medicinska och administrativa ledningsansvaret för en klinik, ett kliniskt laboratorium etcetera. I primärvården motsvarades det av distriktsöverläkare. Ursprungligen skulle klinikchefen utses bland klinikens överläkare och den inofficiella befordringsgången var, att den som hade längst tjänstgöringstid eller var äldst tilldelades funktionen. I och med 1983 års hälso- och sjukvårdslag (HSL) gavs dock möjlighet att utse annan än läkare till klinikchef, och så skedde också i ett drygt hundratal fall. I dessa fall utsågs en medicinskt ledningsansvarig (MLA) läkare. År 1991 ändrades HSL och både det administrativa och medicinska ledningsansvaret placerades hos samma befattningshavare, benämnd chefsöverläkare. År 1997 ändrades åter klinikledningsansvaret och titulaturen blev verksamhetschef. I de fall denne icke var legitimerad läkare tillsattes en medicinskt ledningsansvarig läkare som verksamhetschefens bisittare analogt den kommunala funktionen medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Den medicinskt ansvarige läkaren är underställd verksamhetschefen, förutom i medicinska frågor. (källa)
  7. Kondoren är främst en asätare som föredrar stora kadaver av exempelvis hjort eller nötkreatur. Under vila befinner den sig ofta på oåtkomliga klippavsatser på höjder mellan 3000 och 5000 meters höjd. Den blir könsmogen vid fem till sex års ålder och lägger vanligtvis ett till två ägg vartannat år. Kondoren är en av de fågelarter som blir äldst i världen med en livslängd på upp till 50 år. (källa)
  8. I Europa finns det anteckningar över dop, vigslar och begravningar bevarade tidigast från 1300-talet. Det är sällsynt med kompletta register över samma församling. De äldsta noteringarna finns i Frankrike och Italien, och äldst är en förteckning över begravna i den lilla staden Givry, i östra Frankrike, med början 1334. Uppteckningar för åren före 1500 är sällsynta. I länderna norr och västerut i Europa är de äldsta uppteckningarna från slutet av 1400-talet, och mycket sällsynta. I Norden finns inga kända medeltida kyrkböcker. (källa)
  9. Den äldst kända avbildningen av ett marsvin i Europa publicerades på 1550-talet i den schweiziske naturalisten Conrad Gesners verk Historia animalium. Men det äldsta kända avbildningen av ett marsvin i Europeisk konst förekommer i en porträttmålning av tre engelska syskon från 1580-talet. Sin främsta period hade marsvin som motiv inom västerländsk konst under 1600-talet. Djuret förekommer då i verk främst hos ett antal nederländska konstnärer som Jan van Kessel och David de Coninck, men framförallt i målningar av Jan Brueghel den äldre (1568–1625), som samarbetade med Peter Paul Rubens. Bruegel dä var en framstående landskaps-, djur- och stillebenmålare och han fyllde sina målningar med exotiska djur, växter och föremål. I hans målningar förekommer marsvinet så pass ofta att de har kallats för hans signaturdjur. (källa)
  10. Bland de gränser som har äldst gränsmärken är gränsen mellan Norge och Sverige vars riksrösen oftast är byggda 1752-1765. På europeiska kontinenten gäller att (bland annat på grund av frekventa gränsförändringar, särskilt i samband med världskrigen) gränsmärkena vanligen är uppsatta på 1900-talet och vanligen är gjorda av betong. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.