Ämbete Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ämbete, varianter, uttal och böjningar av ämbete

Ämbete synonym, annat ord för ämbete, vad betyder ämbete, förklaring, uttal och böjningar av ämbete.

Synonymer till ämbete

Vad betyder och hur uttalas ämbete

Ämbete uttalas ämbete och är ett substantiv -t -n.

Ordformer av ämbete

Singular

ämbete
obestämd grundform
ämbetes
obestämd genitiv
ämbetet
bestämd grundform
ämbetets
bestämd genitiv

Plural

ämbeten
obestämd grundform
ämbetens
obestämd genitiv
ämbetena
bestämd grundform
ämbetenas
bestämd genitiv

Ämbete är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Ämbete på Engelska

  • office, official position - official
  • [government] department, office [department in government administration, civil service department - government department, office department in government administration, civil service department

Hur används ordet ämbete

  1. I början anslöt de sig till den lutherska församlingen Berthelsdorf. Efterhand anslöt sig allt fler pietister och separatister till församlingen, vilket skapade konflikter inom denna. Zinzendorf slog sig då själv ned på platsen och införde religiös endräkt genom att skapa vissa religiösa statuter, vilka enhälligt antogs 12 maj 1727. Zinzendorf blev tillsammans med friherre von Wattewille församlingens föreståndare. De nya statuterna och kyrkans omorganisation firades genom en högtidlig nattvardsgång 13 augusti 1727, vilket fortsatt firas som församlingens grundläggningsdag. Herrnhutismen var ursprungligen en inomkyrklig sammanslutning, men tvingades dels genom missionen och dels genom motstånd utifrån 1735 bilda ett eget kyrkosamfund, och införde ett biskopsämbete. Kyrkans namn blev Den förnyade brödrakyrkan. 1736 landsförvisades de ur Sachsen, men sedan bröderna 1746 erkänts som augsburgska religionsförvanter erhöll samfundet statligt erkännande i Sachsen. Samma år erkändes brödraförsamlingen i Storbritannien och dess kolonier, här kallade Unitas fratrum. Årtiondena efter Zinzendorfs död erhöll kyrkan genom flera synoders arbete en fast författning. Drivande var biskopen August Gottlieb Spangenberg. Den på synoden 1775 antagna författningen är den som sedan kommit att bilda grund för den fortsatta verksamheten. (källa)
  2. Justitieombudsmannen (JO) är ursprungligen ett offentligt ämbete och en statlig myndighet i Sverige, instiftad år 1809, för att fungera som riksdagens kontrollmakt med ansvar för övervakning av landets offentliga myndigheters verksamheter. Det nuvarande officiella namnet på denna svenska myndighet är Riksdagens ombudsmän. Benämningen Justitieombudsmannen används dock parallellt i vardagligt bruk. (källa)
  3. Ursprungligen var dessa lärare inga särskilda kyrkliga ämbetsmän, utan både präster och lekmän kunde tjänstgöra som kateketer. Då sedermera katekumenundervisningen mera utbildades och för detta ändamål kateketskolor inrättades, uppkom ett särskilt kateketämbete. Den mest bekanta av de äldre sådana var kateketskolan i Alexandria, stiftad troligen i början 100-talet, och såsom dess förnämste lärare nämns Pantaenus, Klemens och Origenes. När kristendomen allmänt infört barndop och katekumenatet följaktligen upphörde, avskaffades kateketämbetet och kateketskolorna. (källa)
  4. Kronofogde är i Sverige en jurist med notariemeritering, som är anställd vid Kronofogdemyndigheten. En kronofogde granskar och stöder personal inom Kronofogdemyndigheten, som arbetar med operativ indrivningsverksamhet. Det var före 1917 ett personligt ämbete och är också sedan 1965 ett myndighetsämbete. (källa)
  5. I och med reformationen drogs det mesta av kyrkans och klostrens tillgångar in till staten, och de ekonomiska resurserna för kyrkomåleri minskade drastiskt. År 1650 infördes en ny lag om sockenstämmor, som hade rätt att ta upp församlingsskatt för att reparera och utsmycka kyrkorna. När församlingarna hunnit samla ihop tillräckliga medel inleddes en ny storhetstid för kyrkomåleriet, denna gång med centrum i Västsverige. Mer än hälften av alla kyrkor i Västergötland, Halland och Bohuslän fick nya målningar under perioden 1720-1785, oftast utförda av målare från Göteborgs målareämbete. Framför allt målade man på kyrkornas innertak av trä, men ofta även på väggarna och på bänkar, läktare och övrig inredning. (källa)
  6. Christian Linning började som lärling hos Christoper Wellendorph 1730 och blev gesäll där 1734. Efter ett avlagt mästarprov i form av en sekretär framför Stockholms snickarämbete 1746 fick han burskap samma år. Linning blev schatullmakarnas ålderman 1772 och behöll den posten fram till sin död sju år senare. Hans första hustru Maria Christina Pihl dog 1746, och året efter gifte han om sig med Johan Hugo Fürlohs änka Maria Christina Wulf. Äktenskapet med Fürlohs änka innebar att han fick överta dennes verkstad på Köpmangatan 3 i Stockholm. Verkstaden, som var utrustad med 13 hyvelbänkar, var det mest produktiva möbelsnickeriet i Sverige under den här perioden. Man utbildade sammanlagt 52 lärlingar, varav 41 blev färdiga gesäller. Hans verkstad var den mest produktiva i hela Stockholm. (källa)
  7. Lordkansler (engelska Lord High Chancellor of Great Britain eller Lord Chancellor) är efter Lord High Steward, som är en post som sällan tillsätts, det högsta av de historiska engelska statsämbetena (Great Officers of State). Det rangordnas (order of precedence) idag högst av alla rikets världsliga ämbetsmän, närmast efter den kungliga familjens medlemmar och ärkebiskopen av Canterbury. Lordkanslern utses av monarken på premiärministerns inrådan. (källa)
  8. Pastorsämbete kan, enligt riksskatteverkets definition avse. (källa)
  9. Ett pontifikat (latin för pontificatus "översteprästämbete") är en påves ämbete eller ämbetstid. Ursprungligen var pontifices översteprästkollegiet i antikens Rom. (källa)
  10. Riksantikvarieämbetet (RAÄ) har överinseende över kulturminnesvården i Sverige och lyder under Kulturdepartementet. Det är den centrala förvaltningsmyndigheten för frågor som rör kulturmiljö och kulturarv och därmed en av de centrala myndigheterna i svensk kulturpolitik. Myndighetens chef (motsvarande generaldirektör) kallas riksantikvarie, ett ämbete som instiftades år 1630. Riksantikvarieämbetet är sedan 1938 ett ämbetsverk och sedan 1998 självständig statlig myndighet. Riksantikvarieämbetets kontor och avdelningar finns huvudsakligen i Stockholm och i Visby. Myndigheten har även verksamhet i Tumba, Svensk Museitjänst (SMT) och vid besöksmålen Gamla Uppsala museum i Uppsala och Glimmingehus i Hammenhög. I Visby finns det så kallade Kulturarvslaboratoriet, som är ett material- och analyslaboratorium anpassat för kulturmiljövårdens och museernas behov. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.