Ämbetsexamen Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ämbetsexamen, varianter, uttal och böjningar av ämbetsexamen

Ämbetsexamen synonym, annat ord för ämbetsexamen, vad betyder ämbetsexamen, förklaring, uttal och böjningar av ämbetsexamen.

Vad betyder och hur uttalas ämbetsexamen

Ämbetsexamen uttalas ämbets|ex|am|en och är ett substantiv.

Ordformer av ämbetsexamen

Singular

ämbetsexamen
obestämd grundform
ämbetsexamens
obestämd genitiv
ämbetsexamen
bestämd grundform
ämbetsexamens
bestämd genitiv

Plural

ämbetsexamina
obestämd grundform
ämbetsexaminas
obestämd genitiv
ämbetsexamina
bestämd grundform
ämbetsexaminas
bestämd genitiv

Ämbetsexamen är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ämbetsexamen

  1. En statistisk undersökning rörande vid Uppsala universitet avlagda filosofiska ämbetsexamina, särskilt avseende studietidens längd (tillsammans med F.E. Lander, 1936). (källa)
  2. Jonas Rein föddes på kaplansgården Sandbrekken i Øksendal som son till kaplanen Ole Rein (1729–1792) och Margretha Hansdatter Ross. Øksendal utgjorde vid den tiden annexförsamling till Sunndalen. Modern avled två veckor efter nedkomsten. Rein växte upp i Jevnaker där fadern blev kyrkoherde 1763. Fadern undervisade själv sina barn och förde sin son till en examen artium vid Köpenhamns universitet 1777. Efter denna examen inledde Reis teologistudier, men engagerade sig betydligt mer i modern europeisk litteratur och filosofi. Han blev medlem i Det Norske Selskab och var vän med och beundrare av Johan Herman Wessel och Johan Vibe. Efter teologisk ämbetsexamen 1780 reste han hem till Norge och fram till 1787 livnärde han sig som huslärare i herrskapshus på Østlandet. (källa)
  3. Filosofie magister var ursprungligen en akademisk titel som tilldelades dem som promoverats vid filosofisk fakultet, vid vilken doktorsgraden då saknades. Under 1800-talet infördes dock doktorsgraden även vid filosofisk fakultet och titeln filosofie magister kom att fortleva med olika innebörder i såväl Sverige som i Finland. I Finland var filosofie magister under lång tid en grad som kunde tilldelas den som slutfört kandidatexamen (som motsvarade den nuvarande magisterexamen), medan det i Sverige under en stor del av 1900-talet var titel för den som slutfört filosofisk ämbetsexamen, vilken gav behörighet till adjunktstjänst vid läroverken. Den främst rankade fick tillägget primus. (källa)
  4. De danska militärprästerna är alla präster i den danska statskyrkan, som samtidigt som de verkar som församlingspräster i en civil församling är deltidstjänstgörande i försvarsmakten. Det fanns år 2002, 96 fältpräster för armén, 7 örlogspräster för marinen och 15 flygarpräster för flygvapnet. Fältprosten är tillika kyrkoherde vid Kastelskirken i Köpenhamn. Örlogsprosten är tillika kyrkoherde för Holmens kirke i Köpenhamn och kontraktsprost för Holmens kontrakt, där även Kastellkyrkans församling ingår. Till tjänsten som flygarprost är ingen särskild civil kyrklig befattning knuten. Till de danska militärprästerna räknas även de värnpliktiga teologerna. Det är värnpliktiga som avlagt teologisk ämbetsexamen men ännu inte prästvigts. (källa)
  5. Efterprövning innebar förr inom de svenska universitetens filosofiska fakulteter att en studerande, som avlagt filosofisk ämbetsexamen, filosofie kandidatexamen eller filosofie licentiatexamen, efter fordringarna för den avlagda examen undergick prövning i ämne, som ej ingått i hans examen, eller i syfte att erhålla högre betyg i ämne, vilket ingått i examen. Genom efterprövning erhållet betyg medförde samma rättigheter, som om det erhållits i den examen, efter vars fordringar efterprövning ägt rum. (källa)
  6. Arnér var äldre bror till Gotthard och Ivar Arnér. Deras far var köpman. Arnér studerade vid Lunds universitet och erhöll filosofisk ämbetsexamen 1932. Han arbetade sedan som läroverkslärare till 1947. Han var sedan 1960 gift med den ungerskfödda konstnären och författarinnan Lenke Rothman. Han sågs som en av 1940-talets ledande svenska prosaister, som mest skrev om samvets- och viljekonflikter. Arnér är begravd på Voxtorps kyrkogård. (källa)
  7. Carl Anders Lindstén född 1936, författare och friluftsvän med filosofisk ämbetsexamen i geografi med geologi, miljökunskap, engelska och psykologi. Han har varit scoutledare, har varit programchef på scoutrörelsens internationella sekretariat i Genève och har varit ordförande i Närkekretsen av Svenska Turistföreningen. Han är aktiv inom Kilsbergsfrämjandet. Han är bosatt i Örebro och har skrivit flera böcker om sevärdheter i staden och dess omgivningar. Lars Eklund och Riad-Al Khiat har gjort teckningar till flera av böckerna. (källa)
  8. Även om Olrogs studietid till stor del bestod av visdiktande och uppträdanden visade han upp mycket goda studieresultat. Han avlade en filosofie kandidatexamen i nordiska språk, klassisk fornkunskap samt historia 1942. Därefter avlade han två år senare, 1944, filosofisk ämbetsexamen i litteraturhistoria. Slutligen avlade han filosofie licentiatexamen i etnologi 1951 med sin Studier i folkets visor. Efter detta arbetade Olrog som biträdande lärare i folklivsforskning vid Uppsala universitet 1952–1959. Hans licentiatavhandling och andra vetenskapliga undersökningar utgavs 2011 av Svenskt visarkiv under titeln Studier i folkets visor. (källa)
  9. Rørdam tog 1841 preliminärexamen och studerade under några år bergsvetenskap vid universitetet i Kristiania, dock utan att underkasta sig ämbetsexamen med undantag för provet i proberkonst, som han avlade 1847. Åren 1849 och 1850 liksom 1854, 1858 och 1859 företog han med offentliga resestipendier geologiska undersökningar, främst av erratiska fenomen, omkring Oslofjorden och av friktionsfenomen på Norges sydkust. Åren 1851–1857 var han lärare vid den Tordenskjoldska borgarskolan i Holmestrand. Sistnämnda år anställdes han som aspirant vid Kongsbergs silververk, där han förblev till 1861 och där han tog praktisk bergsexamen. Senare, till 1865, förestod han en privat silvergruva i Numedal (Anna Sofie gruvas distrikt) för ett brittiskt bolag. År 1866 blev han föreståndare för Jarlsberg verk vid Drammen, vars från äldre tid kända gruvdrift (på silverhaltig blymalm) samma år återupptogs av ett norsk-brittiskt intressentskap. År 1875 blev detta verks drift åter inställd och han levde därefter på en privat egendom i Skoger till 1879, då han blev föreståndare för Dragset kopparverk i Orkedalen. (källa)
  10. Lentz avlade filosofisk ämbetsexamen i moderna språk vid Lunds universitet och var först verksam som bland annat lärare, reseledare, tryckeriarbetare och bokhandelsbiträde. Hon var därefter verkställande direktör för Lunds Bokcafé 1975-1982 Hon var ordförande i åtta år i Författarcentrum Syd och ledde flera skrivarverkstäder hos olika studieförbund. En kortare tid arbetade hon på Kulturarbetsförmedlingen i Malmö. Hon har under många år varit starkt engagerad i kvinnorörelsen och medverkat i Grupp 8:s tidning Kvinnobulletinen och Svenska Kvinnors Vänsterförbunds Vi Mänskor. Utöver nedanstående verk har hon utgivit två diktsamlingar på spanska på Kuba. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.