Äss synonym - liknande ord, varianter, betydelse & korsord

Synonymer till äss. Ord med samma betydelse, hur uttalas & används ordet. Se varianter, former, böjningar och översättningar.

Äss synonym, annat ord för äss, vad betyder äss, förklaring, uttal och böjningar av äss samt exempel på hur ordet används.

Vad betyder och hur uttalas äss

Äss uttalas äss variantform till ¹ess.

Ordformer och varianter av äss

äss variantform till ¹ess

Hur används ordet äss

Grågås (Anser) är en andfågel inom släktgruppen gäss som placeras i släktet Anser. Arten beskrevs av Carl von Linné 1758. Grågåsen är en stor och kraftig grå gås med kraftig ljusrosa näbb och ben, och tydliga ljusgrå vingframkanter. Den är en kortflyttande flyttfågel som häckar i stora delar av norra och mellersta Palearktis. IUCN kategoriserar den som livskraftig (LC).

Gäss (singular: gås, latin: Anserini) är en släktgrupp fåglar inom underfamiljen Anserinae. Denna släktgrupp brukar ibland kallas äkta gäss och utgörs av de båda släktena Anser och Branta.

Hindersmässa var en folklig benämning för Henriksdagen (Henriksmäss) som firades i äldre tiders almanacka den 19 januari till minne av biskop Henriks dödsdag. Benämningen Hindersmäss utgick i 1901 års namnslängd medan namnsdagen blev kvar.

Denna konst är en typ av kommersiella målningar som producerats i stor upplaga. Hötorgskonst är handmålad, i de flesta fall i olja eller akryl, men ofta med hjälp av mallar. Inte sällan kan man se tavlor med samma bakgrund men olika huvudmotiv som räv, rådjur, flygande gäss, och annat. Däremot kan både material och teknik vara mycket bra. Termen kommer av att denna typ av målningar tidigare brukade säljas på Hötorget i Stockholm. Kända exempel på hötorgskonst är tavlor med motiv som romska kvinnor, gråtande barn, fiskargubbar samt den så kallade "Älg i solnedgång". Hötorgskonst är i finare konstkretsar en nedsättande benämning på konst där konstnären prioriterat vinstaspekten, enkelt folks intresse, skapat flera kopior av varje verk, och inte följt konstelitens principer för god och nyskapande modern konst.

Vad som räknas som inälvsmat är kulturellt betingat, men omfattar i norra Europa huvudsakligen hjärta, lever, njure, tunga, mage, bräss, hjärna, juver och lunga. I vidsträckt bemärkelse kan till inälvsmat även räknas benmärg och blod.

Bräss (engelska: sweetbread, franska: ris) är en råvara bestående av brässkörteln från framför allt kalv eller lamm. Bräss kommer från ungdjur eftersom körteln tillbakabildas hos äldre djur.

Sedan 1901 års riksdag beviljat medel, föreslog en 1902 förordnad parlamentarisk kommitté bland annat att tvåvåningskaserner av kostnadshänsyn skulle ersättas med fyravånings. Samtidigt avsågs byggnad av 25 nya kasernområden, utvidgning och ändring av 12 äldre sådana och dessutom uppförandet av 45 mäss- eller sjukhusbyggnader. 1902-12 fullbordades 21 nya kasernområden, varvid dock de nybyggda kasernerna i Boden endast erhöll tre våningar. Då kostnaden för kasernerna visat sig överstigit de beräknade kom den 1907 tillsatta Arméns kasernbyggnadsnämnd att föreslå att man lade ut byggandet på civila byggföretag. Enligt planen skulle byggandet av samtliga kaserner ha påbörjats 1908-17, men genom förseningar kom hälften av de kvarvarande kaserner att uppföras först 1917-22.

Genom reformen uppnådde exempelvis en äldre fanjunkare, som tidigare haft tjänsteställning mellan fänrik och löjtnant, både grad och tjänsteställning som kapten. För varje grad var det normalt endast tiden sedan utnämning som avgjorde den inbördes ställningen mellan två officerare, och inte kår- eller annan grupptillhörighet. En äldre kapten ur kompaniofficerskåren skulle på så sätt ha senioritet över en yngre kapten ur regementsofficerskåren, även om de fortsatt hörde till olika befälskårer med separat mäss. Värnpliktigt kompanibefäl räknades dock alltid efter yrkesanställda officerare av samma grad.

Konnässör är en person som har djupare kännedom om något område, en kännare, förståsigpåare eller expert, särskilt ifråga om mat, dryck eller konst och ofta övergående i betydelsen "finsmakare".

I fornkyrkan var Jesu födelsedag förlagd till den 6 januari, och följaktligen firades kyndelsmäss den 14 februari. År 542 bestämde östromerske kejsar Justianus I att kyndelsmäss skulle flyttas till 2 februari, för att bättre stämma överens med julens då bestämda placering den 25 december. Kyndelsmäss hade då redan fått inslag av en romersk reningsfest som inföll den 15 februari, dagen efter den gamla placeringen, lupercalierna.

Källa:
Synonym äss

Synonym

Synonym är ett ord som har samma eller nästan samma betydelse som ett annat ord. Här kan du söka bland 39000 synonymer och 91000 ordvarianter, vad ordet betyder och exempel på hur det kan anvädnas i en text. Hitta lösningar till korsord, alfapet, wordfeuds mfl.