Ättikslag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ättikslag, varianter, uttal och böjningar av ättikslag

Ättikslag synonym, annat ord för ättikslag, vad betyder ättikslag, förklaring, uttal och böjningar av ättikslag.

Vad betyder och hur uttalas ättikslag

Ättikslag uttalas ätt|ik(s)|lag och är ett substantiv -en.

Ordformer av ättikslag

Singular

ättikslag
obestämd grundform
ättikslags
obestämd genitiv
ättikslagen
bestämd grundform
ättikslagens
bestämd genitiv

Variantstavning singular

ättiklag
obestämd grundform
ättiklags
obestämd genitiv
ättiklagen
bestämd grundform
ättiklagens
bestämd genitiv

Ättikslag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ättikslag

  1. Saltgurka är gurka som är inlagd i saltlag, till skillnad mot ättiksgurkan som är inlagd i en sötsyrlig ättikslag. Saltgurka äts ofta tillsammans med leverpastej på smörgås och kan serveras till diverse maträtter. Den förekommer ofta som en del av smörgåsbord, exempelvis julbord. I Tyskland och östra Europa kan saltgurka ätas vid kiosk eller på marknaden, oftast tillsammans med vodka eller öl. En gurka som ofta används till inläggningar är västeråsgurkan. (källa)
  2. Syltlök (Allium cepa Syltlök-Gruppen) är en grupp sorter av matlök (Allium cepa) med liten, späd, vit lök som brukar läggas in i ättikslag. Syltlök kan odlas i hela Sverige och skördas när den är 15–30 mm i diameter. (källa)
  3. Ättiksgurka eller smörgåsgurka är gurka som är inlagd i en sötsur ättikslag (till skillnad mot saltgurka som är inlagd i saltlag). Ättikslagen kan förutom ättika innehålla: vatten, socker, salt, senapsfrö, dill och andra smaksättare. Ättiksgurka är ett klassiskt smörgåspålägg tillsammans med leverpastej, men serveras även som tillbehör till kött- och fågelrätter. En gurka som ofta används till inläggningar är västeråsgurkan. (källa)
  4. Rödbetan kom till Norden på 1600- och 1700-talet. Växten är lättodlad och härdig och kan i gynnsamma lägen odlas långt norrut i Norden. Rödbetor äts ofta som nykokta primörer eller skivade och inlagda i en mild ättikslag. I Sverige serveras inlagda rödbetor ofta till pyttipanna eller kalops. Rödbetor används även vid framställning av färgämnet betanin som ärödbetsrött (E162). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.