Å-ljud Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder å-ljud, varianter, uttal och böjningar av å-ljud

Å-ljud synonym, annat ord för å-ljud, vad betyder å-ljud, förklaring, uttal och böjningar av å-ljud.

Vad betyder och hur uttalas å-ljud

Å-ljud uttalas å-ljud och är ett substantiv.

Ordformer av å-ljud

Singular

å-ljud
obestämd grundform
å-ljuds
obestämd genitiv
å-ljudet
bestämd grundform
å-ljudets
bestämd genitiv

Plural

å-ljud
obestämd grundform
å-ljuds
obestämd genitiv
å-ljuden
bestämd grundform
å-ljudens
bestämd genitiv

Å-ljud är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet å-ljud

  1. Bokstaven Å har sitt ursprung i ett långt a-ljud, vilket på medeltiden skrevs som aa på de skandinaviska språken. När långa vokaler senare slutade att skrivas med dubbla bokstäver hade det långa a-ljudet förändrats till dagens å-ljud. I likhet med ä och ö (ursprungligen skrivna som ae respektive oe eller som ligaturerna æ resp. œ) bildades en ny bokstav för att representera det tidigare aa genom att en bokstav placerades över en annan för att bilda ett nytt grafem. Bokstäverna ö respektive ä uppstod för att man ville representera ljud som var mellanting mellan respektive och . De e som användes till en början förenklades efterhand till enbart två prickar. Långa aa ersattes i början av 1500-talet i tryckt svenska med ett a försett med ett litet o ovanför för att illustrera det nya -liknande ljudet. (källa)
  2. Omega (grekiska ωμέγα oméga, egentligen 'stort o') (versal: Ω, gemen: ω) är den tjugofjärde och sista bokstaven i det grekiska alfabetet. Dess uttal var i klassisk grekiska ett långt å-ljud . I modern grekiska är det en kort vokal, . Någon motsvarighet i det latinska alfabetet finns inte. (källa)
  3. Regeln förövarspråket är att man efter varje konsonant lägger ett o (kort å-ljud) och därefter samma konsonant igen, till exempel byts b ut mot "bob" och f mot "fof". Vokalerna är oförändrade. "Jag talar rövarspråket" blir alltså "jojagog totalolaror rorövovarorsospoproråkoketot". (källa)
  4. Omikron (grekiska όμικρον ómikron, egentligen 'litet o') (versal: Ο, gemen: ο) är den 15:e bokstaven i det grekiska alfabetet. Dess ljudvärde är ett kort å-ljud , både i klassisk och modern grekiska, och den har gett upphov till O, o i det latinska alfabetet och О, о i det kyrilliska alfabetet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.