Åklagare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder åklagare, varianter, uttal och böjningar av åklagare

Åklagare synonym, annat ord för åklagare, vad betyder åklagare, förklaring, uttal och böjningar av åklagare.

Vad betyder och hur uttalas åklagare

Åklagare uttalas å|klag|are och är ett substantiv -n; pl. åklagare, best. pl. åklagarna.

Ordformer av åklagare

Singular

åklagare
obestämd grundform
åklagares
obestämd genitiv
åklagaren
bestämd grundform
åklagarens
bestämd genitiv

Plural

åklagare
obestämd grundform
åklagares
obestämd genitiv
åklagarna
bestämd grundform
åklagarnas
bestämd genitiv

Åklagare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Åklagare på Engelska

  • prosecutor - chief public prosecutor, office of the public prosecutor

Hur används ordet åklagare

  1. Åklagare i Sverige för statens talan i rättegång i brottmål. (källa)
  2. I Norge är en Politiinspektør en polisämbetsman med juristexamen. Eftersom åklagarmyndigheten ingår i polisen i Norge motsvaras denna grad närmast av både polisöverintendent och befordrad kammaråklagare i Sverige. I Danmark motsvaras Politiinspektør av polisintendent, Chefpolitiinspektør motsvaras av polisöverintendent i Sverige. I Storbritannien motsvaras Inspector av poliskommissarie i Sverige. (källa)
  3. Landsfogde, en i varje län, var 1917–1965 länspolischef och statsåklagare. Som statsåklagare lydde han under Riksåklagaren, i övrigt under länsstyrelsen. I de flesta län fanns även biträdande landsfogdar och landsfogdeassistenter. Under landsfogden lydde distriktsåklagarorganisationen med undantag för åklagarmyndigheterna i rikets tre största städer. För behörighet som landsfogde krävdes juris kandidatexamen och tingsmeritering samt polischefsutbildning. Landsfogden tillsattes av Kungl Maj:t genom fullmakt. (källa)
  4. Fransk civillagstiftning ställer krav på att lysning sker genom anslag på offentliga anslagstavlor i kontrahenternas respektive hemorter. För att borgmästaren (eller borgmästarens ställföreträdare) ska kunna förrätta vigselakten krävs att lysning skett minst 10 dagar tidigare. Lysningen anslås i ett år. En statsåklagare kan ge dispens från kravet på lysning i särskilt allvarliga fall. Ett känt modernt exempel på det är vigseln mellan Nicolas Sarkozy och Carla Bruni den 2 februari 2008, då Sarkozy i egenskap av Republikens dåvarande president anförde behovet av diskretion som skäl för dispensansökan. (källa)
  5. Strafföreläggande innebär att en person som är misstänkt för brott omedelbart eller inom viss tid föreläggs ett bötesstraff som utfärdas antingen av åklagare eller tullåklagare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.