Ålder Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ålder, varianter, uttal och böjningar av ålder

Ålder synonym, annat ord för ålder, vad betyder ålder, förklaring, uttal och böjningar av ålder.

Vad betyder och hur uttalas ålder

Ålder uttalas ålder och är ett substantiv -n åldrar.

Ordformer av ålder

Singular

ålder
obestämd grundform
ålders
obestämd genitiv
åldern
bestämd grundform
ålderns
bestämd genitiv

Plural

åldrar
obestämd grundform
åldrars
obestämd genitiv
åldrarna
bestämd grundform
åldrarnas
bestämd genitiv

Ålder är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Ålder på Engelska

  • age - middle age, school age, pensionable age, ailments (infirmities) that come with age, old-age pension, age group (bracket), at the age of 75, children of 6 to 8 years of age
  • age - atomic age, stone age

Hur används ordet ålder

  1. Det som kallats gasverkens guldålder inföll från 1850 och fram till sekelskiftet 1900. Då etablerades ett flertal gasverk med en kår av gastekniker och gasverken blev en naturlig del av den kommunala verksamheten i landets större städer. Pionjärstäderna var Göteborg, Stockholm och Norrköping. Åren 1860–1867 tillkom 20 gasverk och år 1870 hade alla de 20 största städerna utom Borås och Halmstad gasverk. (källa)
  2. Ordet tidsålder används ofta som en generell term för långa geologiska tidsintervall. Inom geologin har det också utvecklats ett system av enheter för olika långa tidsintervaller. Dessa bildar ett hierarkiskt system enligt tabellerna nedan. En eon delas in i flera eror, en era delas in i perioder, osv. För de senaste 540 miljoner åren har den Internationella kommissionen för stratigrafi nästan fullt ut definierat och namngivit fem nivåer i systemet (från eoner till åldrar), medan systemet är mindre djupt för äldre tidsåldrar där kunskapen är mindre. (källa)
  3. Germansk järnålder – en period som varade mellan år 400 och 800 e.Kr. i norra Europa. (källa)
  4. Gerontologi är läran om den friska ålderdomen och har större betoning på psykologiska, sociologiska och samhällsvetenskapliga liksom humanistiska aspekter än geriatriken, som är den medicinska specialiteten rörande hälsa hos gamla människor. Båda dessa studerar hur och varför individer åldras, men ur olika aspekter. Ordet gerontologi är sammansatt av de grekiska orden geron (gamling) och logia (kunskap). Det är en relativt ung vetenskap, bara omkring 100 år gammal. Den nordiska gerontologiska föreningen (NGF) antog följande definition av gerontologin: "Gerontologi är läran om åldrandet och studiet av åldersrelaterade förändringar i livsprocesser från uppnådd mognad och till individens död. Gerontologi omfattar basalbiologiska och klinisk–medicinska, humanistiska och samhällsvetenskapliga discipliner.". (källa)
  5. Under stenåldern var Gotland befolkat av säljägare och fiskare. En boplats har varit grottan Stora Förvar på Stora Karlsö där 9200 år gamla lämningar har hittats, en annan Ajvideboplatsen på Ekstakusten innanför Karlsöarna. Stora Bjersmannen, vars skelett förvaras på Fornsalen i Visby, tros vara mellan 9000 och 7000 år gammal. (källa)
  6. I Norden finns bara ett fåtal gravfält från de jagande stenålderskulturerna. Dels är det få platser i Sverige som ben har förmåga att bevaras så länge – dels har man inte i de fall gravar påträffats byggt upp några större synliga monument över sina döda. Under neolitikum byggdes megalitgravar under delar av perioden, även om enklare begravningsformer fortfarande förekom. Under stor del av neolitikum anlades också dödshus och det är troligt att man låtit skelettera sina döda i dessa innan de begravdes i megalitgravarna. (källa)
  7. Gravhög var ett fornnordiskt gravskick som var populärt i omgångar från neolitikum till vikingatiden. De äldsta högarna täckte stendösar. Under den äldre bronsåldern gjorde man jordbegravningar under hög. Under den yngre järnåldern var kremering vanligast. (källa)
  8. I bildlig bemärkelse används ordet gryning för att illustrera att en tanke har uppstått, början på en ny tidsålder eller att ett paradigmskifte är på väg att inträffa. (källa)
  9. Uttrycket guldålder härstammar från antikens mytologi och legender. Uttrycket refererade till den högsta åldern inom det grekiska spektrumet av brons-, silver- och guldåldrarna eller till mänsklighetens början vilket ansågs vara ett idealt tillstånd, eller en utopi, när mänskligheten var ren och odödlig. (källa)
  10. I Hade finns gravfält från romersk järnålder (0-400 e Kr). Gravområdet ligger med utsikt över Dalälven. I mitten av 1800-talet hittades delar av tre silverbeslagna dryckeshorn i brons från 300-talet, och fem dräktspännen i brons från 500-talet. Fynden visar på förbindelser med Svarta-havsregionen och det romerska Rhenområdet. Här hittades också en järnkniv, slagg, spjutspetsar, en gaffel, pärlor och nitar från 500-800-talen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.