Ångbåtslinje Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ångbåtslinje, varianter, uttal och böjningar av ångbåtslinje

Ångbåtslinje synonym, annat ord för ångbåtslinje, vad betyder ångbåtslinje, förklaring, uttal och böjningar av ångbåtslinje.

Vad betyder och hur uttalas ångbåtslinje

Ångbåtslinje uttalas ång|båts|linje och är ett substantiv.

Ordformer av ångbåtslinje

Singular

ångbåtslinje
obestämd grundform
ångbåtslinjes
obestämd genitiv
ångbåtslinjen
bestämd grundform
ångbåtslinjens
bestämd genitiv

Plural

ångbåtslinjer
obestämd grundform
ångbåtslinjers
obestämd genitiv
ångbåtslinjerna
bestämd grundform
ångbåtslinjernas
bestämd genitiv

Ångbåtslinje är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ångbåtslinje

  1. Under en period från 1869 till 1952 fanns ångbåtspostexpeditioner inrättade på ett antal ångbåtslinjer inom Sverige (några få på linjer till Norge). Trots namnlikheten var dessa ur organisatorisk och tjänsteutbudssynvinkel mer att betrakta som en enklare poststation (jfr postombud respektive lantbrevbäring). (källa)
  2. Varbergs historia som kurort går tillbaka till 1811, då den så kallade Svartekällan, en surbrunn vid Apelviken några kilometer söder om staden, lanserades av de styrande i Varbergs stad. Hur länge källan varit känd av lokalbefolkningen är okänt. Ett litet brunnshus byggdes över källan 1817, men efter 20 år fann man det mer praktiskt att transportera vattnet i tunnor med häst och vagn in till Varberg. Brunnshuset från Apelviken forslades även det in till staden och placerades väster om kyrkan. Runt brunnshuset anlades Brunnsparken. Redan på 1822 uppfördes Varbergs första varmbadhus, och i vattnet utanför placerades det första kallbadhuset, som utgjordes av en badflotte. På 1850-talet utvecklades staden som badort, mycket tack vare den reguljära ångbåtslinjen längs kusten mellan Göteborg och Malmö/Köpenhamn, och senare även till Lübeck i Tyskland. I Johan Wallins Beskrifning öfver badorterna å Sveriges vestra kust (Göteborg 1858) rekommenderas också sjövägen framför landvägen till Varberg. (källa)
  3. Kejsar Vilhelm II av Tyskland blev en entusiastisk mecenat och Stöwer sägs vara hans favorit bland marinmålare. Stöwer följde till och med honom på flera resor mellan 1905 och 1912. Stöwer var styrelseledamot i tyska Navy League (Deutscher Flottenverein) och tilldelades en hedersprofessur 1907. Hans liv följde sedan i stora drag sin mecenat och Kejsardömet Tysklands flotta. Precis som med många av hans samtidiga, som Hans Bohrdt, kom hans kreativa storhetstid att ta slut i och med kejsarens abdikering och kejsardömets fall. Hans senare karriär, utan kejsardömets förmåner, förlitade sig på ett fåtal uppdrag från ångbåtslinjer. Han dog relativt okänd i sin villa i Berlin-Tegel den 31 maj 1931, nio dagar efter sin 67:e födelsedag. (källa)
  4. De svenska postverket öppnar den första ångbåtslinjen mellan Ystad och Stralsund. (källa)
  5. Under kejsartiden utvecklades kommunikationer till lands och till sjöss. Redan 1819 kom den första ångbåten till Bahia. 1835 kunde man färdas med ångbåt mellan Rio de Janeiro och Niteroí på andra sidan bukten. År 1839 öppnade en ångbåtslinje mellan de nordliga provinserna och huvudstaden. 1851 startade en atlantlinje till Europa, "Royal English Mail Line". Denna trafik med järnfartyg och ångmaskiner krävde nya yrkesmän. I Rio de Janeiro öppnades 1857 en yrkesskola "Companhia de Aprendizes Menores". Fattiga ungdomar rekryterades och fick en gedigen teknisk utbildning. Snart kunde utländska maskinister ersättas med inhemsk personal. (källa)
  6. Innan en fast broförbindelse skapades mellan Djurönästes södra udde och fastlandet, fanns sedan 1865 en ångbåtslinje mellan Djurö-Vindö och Stockholm som drevs av Sandhamnsbolaget. År 1938 öppnade en cirka 1,3 kilometer lång färjeförbindelse för fordon mellan Ramsmora och Talludden på Djurönäset. Färjan tog endast åtta bilar och restiden var cirka tio minuter. År 1954 kom ytterligare en bilfärja i drift och på slutet fanns till och med tre. (källa)
  7. Carmichaels föräldrar emigrerade till USA när han var två år gammal. Han bodde med släktingar tills han 1952 som elvaåring återförenades med sina föräldrar i Harlem i New York. Familjen flyttade snart vidare till Van Nest i östra Bronx. Carmichaels mor Mabel R. Carmichael arbetade som värdinna på en ångbåtslinje. Hans far Adolphus var snickare och taxichaufför. Carmichael studerade först på Bronx High School of Science och senare på Howard University i Washington. Efter att ha tagit examen i filosofi 1964 erbjöds han ett stipendium för att studera vid Harvard, men tackade nej. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.