Årsberättelse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder årsberättelse, varianter, uttal och böjningar av årsberättelse

Årsberättelse synonym, annat ord för årsberättelse, vad betyder årsberättelse, förklaring, uttal och böjningar av årsberättelse.

Vad betyder och hur uttalas årsberättelse

Årsberättelse uttalas års|be|rätt|else och är ett substantiv.

Ordformer av årsberättelse

Singular

årsberättelse
obestämd grundform
årsberättelses
obestämd genitiv
årsberättelsen
bestämd grundform
årsberättelsens
bestämd genitiv

Plural

årsberättelser
obestämd grundform
årsberättelsers
obestämd genitiv
årsberättelserna
bestämd grundform
årsberättelsernas
bestämd genitiv

Årsberättelse är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet årsberättelse

  1. Rikskonserter redovisade fonogramutgivningen i sina årsberättelser. Caprice anger på sin egen hemsida aktuell katalog, det vill säga fonogram som lagerförs och finns tillgängliga genom olika distributörer. Av redovisningstekniska orsaker överensstämmer inte alltid årsberättelserna redovisningar av utgivningar ett visst år med vad som anges i Caprices katalog. En utgivning kan exempelvis noteras i årsberättelsen ett år eftersom den inspelats samma år samtidigt som den faktiska utgivningen först sker efterföljande år och därmed noteras som sådan i katalogen. (källa)
  2. Vid hemkomsten 1827 från en utländsk vetenskaplig resa invaldes han till ledamot av Vetenskapsakademien med nummer 412. I akademiens handlingar 1824–1849 redigerade han årsberättelserna om teknologins framsteg. Han var även från 1827 till sin död sekreterare i Patriotiska sällskapet och föredragande i den tekniska avdelningen av Lantbruksavdelningen, varav han blev ledamot likaledes 1827. Pasch avgick 1829 från sin lärarsyssla vid Karolinska institutet och pensionerades 1851 från Thamiska lektoratet vid Vetenskapsakademien. 1846–1861 utgav Pasch som ledamot av Svenska silkesodlingssällskapets dess årsberättelser. Pasch avled i Stockholm 1862. (källa)
  3. Till Berzelius stod Svanberg alltid i förhållande av en högt värderad lärjunge och vän. Härom vittnar framför allt det testamente som den Berzelius lade i hans händer, nämligen att fortsätta de kritiska årsberättelser om vetenskapliga framsteg Berzelius till sin död utgav samt att bli hans efterträdare som Vetenskapsakademiens kemist. (källa)
  4. I årsberättelsen år 1888 kunde styrelsen berätta att det inkommit ansökningar från inte mindre än 130 tjänarinnor, vilkas ansökningar väntade på prövning vid uppkommande ledighet bland understödstagarinnorna. Styrelsen framförde att det därför var av vikt att föreningens medlemmar lämnade bidrag och värvade nya medlemmar. (källa)
  5. 1964 Årsberättelse (1964). (källa)
  6. Från och med 1890 publicerade Dagny regelbundet recensioner av barn- och ungdomslitteratur i sina spalter. Några år tidigare hade även en särskild granskningskommitté för ungdomslitteratur instiftats dit föräldrar kunde vända sig för att få hjälp med att välja lämplig litteratur åt sina barn. Litteraturvetaren Eva von Zweigbergk menar att det förmodligen var Kerfstedt som tog initiativ till att bokkommittén bildades och att Kerfstedt möjligtvis också skrev några av de osignerade recensionerna. Detta har dock varit svårt att fastställa då Kerfstedts namn inte finns med i förteckningen över bokkommitténs medlemmar. I förbundets årsberättelse från 1888 talades dock om att "flere tillfälliga medhjelpare godhetsfullt lemnat sitt biträde", där Kerfstedt förmodas ha ingått. (källa)
  7. Under 1861 organiserade han med hjälp av löjtnant H. A. Reuterskiöld biblioteket. Reuterskiöld skriver i sin 25-årsberättelse "att brukspatron James Dickson mycket gladde sig åt denna sin stiftelse och följde med vaket intresse dess verksamhet så länge som hans hälsa tillät honom det, men de sista åren af hans lif, då en smärtsam sjukdom höll honom fastkedjad vid sjukrummet, underhölls biblioteket på hans bekostnad till dess det den i jan. 1875 tillfölje af brukspatronens testamentariska förordnande öfvertogs af styrelsen för Robert Dicksons stiftelse". (källa)
  8. "En jemförande blick på undervisningsväsendet i Sverige före och efter 1849" i Halmstads läroverks årsberättelse (1876). (källa)
  9. Hornborg, Eirik, Nya svenska flicksolan i Helsingfors, Årsberättelse 1951, Helsingfors 1951. (källa)
  10. Årsberättelse av föredraganden i kart- och kommunikationsväsende, statistik och teknik (i Krigsvetenskapsakademiens handlingar, 1907). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.