Återlösa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder återlösa, varianter, uttal och böjningar av återlösa

Återlösa synonym, annat ord för återlösa, vad betyder återlösa, förklaring, uttal och böjningar av återlösa.

Synonymer till återlösa

Vad betyder och hur uttalas återlösa

Återlösa uttalas åter|lösa och är ett verb återlöste.

Ordformer av återlösa

Aktiv

återlösa
infinitiv
återlöser
presens
återlöste
preteritum
återlöst
supinum
återlösande
presens particip
återlös
imperativ

Passiv

återlösas
infinitiv
återlöses
presens
återlöstes
preteritum
återlösts
supinum

Perfekt particip

återlöst en
~ + subst.
återlöst ett
~ + subst.
återlösta den/det/de
~ + subst.

Återlösa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet återlösa

  1. Per Bengtsson var brukare av ett frälsehemman om 1/3 i Slangemölla, Holms socken, tillhörigt familjen Staël von Holstein som han övertagit efter sin far. Han var representant för Hallands södra domsaga vid riksdagarna 1817 och 1823. Per Bengtsson försökte driva frågan om rätten för brukare av gårdar i den "Tripska förpantningen", att få friköpa sin jord. Den Tripska förpantningen var 211 mantal jord som av kronan förpantats till dess fordringsägare Daniel Schegel 1652. År 1823 fastslog dock regeringen att de nuvarande ägarna skulle ha rätt att behålla sina gods utan att behöva riskera att få dem återlösta varken av kronan eller av åborna på jorden, ett beslut som godkändes av riksdagen trots Per Bengtssons protester. 1817 försökte han även lägga fram ett förslag om att de halländska säterierna borde delta i fråga om vägunderhåll samt kyrko- och brobyggen på samma sätt som övriga jordägare. Övriga riksdagsmän av bondeståndet ansåg dock att ett sådant förslag stod i strid med adelsprivilegierna och att frågan därför var meningslös att driva. Han försökte även förgäves driva frågan att havstång fritt skulle få hämtas på stranden att användas som gödsel, även av icke strandägare. (källa)
  2. Utöver tomthandel, byggnationer av byggnader och industrier samt inkassering av hyra från sina medspelare, vilket förekommer i Monopol, har spelarna möjlighet att satsa på aktiehandel och då bygga upp sitt kapital genom aktieutdelningar som sker på särskilda rutor eller med vissa kort. Börsen svänger dock både upp och ner och spelare kan råka ut för kraftiga kursfall på sitt aktiekapital och bli betalningsskyldiga till banken. Dessutom kan spelare bli tvingade till att ge sina medspelare utdelning på deras aktier ifall de har aktier i företagsgrupper spelaren själv har investerat i. Tomter kan belånas eller återköpas av banken för summor som regleras av tomtens lagfart och huruvida dem är bebyggda eller ej. Det finns även tolv obligationer till försäljning. Dessa utfaller med vinst och återlöses av banken i stora eller lilla obligationsdragningen som sker genom att bankiren slår två tärningar vars totala summan ger högsta vinsten och de två termerna ger de lägre vinsterna om någon spelare innehar motsvarande obligationer. (källa)
  3. Birger jarl är Lenas förste kände ägare, och mötte där år 1257 sin måg, kung Håkon den unge av Norge. Jarlen testamenterade senare borgen till sin son Bengt, som var biskop i Linköping. 1287 försökte biskopen testamentera Lenaborg vidare till Linköpings domkyrka, d.v.s. att palatset skulle övergå från privat till kyrklig ägo. Detta ledde dock till en tvist vilket kan innebära att palatset var kronogods (eller med en modern term, statlig egendom) och alltså egentligen inte något som Bengt kunde förfoga över som privatperson. Lenaborg kom i stället i marsken Tyrgils Knutsson ägo, kanske som säkerhet för ett lån. När lånet återlöstes lämnade dock Tyrgils i stället igen några gårdar på Visingsö och i Gränna, en ersättning som biskopsstolen inte var belåten med. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.