Återuppsätta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder återuppsätta, varianter, uttal och böjningar av återuppsätta

Återuppsätta synonym, annat ord för återuppsätta, vad betyder återuppsätta, förklaring, uttal och böjningar av återuppsätta.

Vad betyder och hur uttalas återuppsätta

Återuppsätta uttalas åter|upp|sätta och är ett verb, böjs som sätta.

Ordformer av återuppsätta

Aktiv

återuppsätta
infinitiv
återuppsätter
presens
återuppsatte
preteritum
återuppsatt
supinum
återuppsättande
presens particip
återuppsätt
imperativ

Passiv

återuppsättas
infinitiv
återuppsätts
presens
återuppsattes
preteritum
återuppsatts
supinum

Perfekt particip

återuppsatt en
~ + subst.
återuppsatt ett
~ + subst.
återuppsatta den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

återuppsättes
presens

Återuppsätta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet återuppsätta

  1. Stora stolpboden eller Hobergsboden är från 1700-talet och användes för förvaring av mat. Genom sin konstruktion med stockväggar av liggtimmer var det enkelt att flytta denna typ av bodar. Hobergsboden har flyttats sju gånger, några flyttdatum är inristade över dörren, t. ex. "ANNO 1732 ABRIL". När man återuppsatte en flyttad stolpbod var det viktigt att dörren skulle placeras mot norr. I ingångsgaveln finns en stjärnformig öppning, det så kallade gudsögat, det skulle skydda mot onda makter. Boden köptes 1947 för 50:- kronor och blev uppmonterad på Finngammelgården 1948. (källa)
  2. Titus Livius berättelse är i huvudsak följande: Konungen i den latinska staden Alba Longa, Numitor, avsattes från tronen av sin yngre broder, Amulius, som lät döda hans söner och göra dottern, Rhea Silvia, till vestalisk jungfru i Vestas tempel, detta var för att hon där inte fick ha sexuellt umgänge som jungfru. Detta ledde då till att det inte fanns någon att ta över tronen utan att den gick till Amulius själv. Men krigsguden Mars hade redan blivit hopplöst förälskad i Rhea Silvia och besökte henne i templet. Hon födde därefter tvillingar. Amulius lät då sätta ut barnen i ett tråg i Tibern. De flöt emellertid i land vid palatinska bergshöjden och påträffades där av en varginna, som ammade dem. Snart blev de upptagna av en herde, Faustulus. De båda ynglingarna, kallade Romulus och Remus, växte upp bland herdarna och strövade omkring i skog och mark. Vid ett tillfälle kom de i strid med Numitors folk, varpå följde upptäckten av deras härkomst. Nu blev Amulius dödad av ynglingarna och Numitor återuppsatt på tronen. Själva beslöt de att grundlägga en stad i den trakt, där de växt upp. Men de båda bröderna blev osams över var de skulle sätta upp stadens murar och då blev Romulus så arg att han mördade sin bror och byggde upp staden själv. (källa)
  3. Guldpokalen i folkbåt är en kappsegling i folkbåt som arrangeras varje år i Sverige, Danmark eller Tyskland. När en klubb vunnit pokalen, som är i guld, ett antal gånger så erövrar klubben den för alltid. Det har hänt två gånger, Köpenhamns Amatörseglarklubb vann 1974 och Kerteminde SK vann 1982. Båda klubbarna har dock återuppsatt pokalen. (källa)
  4. En större debatt om försvaret tog fart sedan Överbefälhavaren i en intervju med Svenska dagbladet den 30 december 2012 sade att försvaret med dåvarande anslag kunde försvara Sverige i högst en vecka och efter en tids debatt kallade statsminister Fredrik Reinfeldt försvaret för ett "särintresse" vid en pressträff i riksdagen den 28 januari. Åsikten om försvaret som ett särintresse delades emellertid inte av vice statsminister Jan Björklund som den 10 februari uttalade sig om att han bland annat ville återmilitarisera Gotland och återuppsätta 4-5 brigader, en åsikt som delades av Kristdemokraterna och till viss del av Socialdemokraterna medan Centerpartiet uttalade sitt stöd för Reinfeldt. (källa)
  5. Efter erfarenheter från Spanska inbördeskriget och Sovjet-japanska gränskriget beslöt Röda Armén i november 1939 att upplösa sina mekaniserade kårer och fördela stridsvagnarna till infanteriförbanden. Efter de tyska framgångarna med pansarförband under Fall Gelb beslöt Röda Armén i slutet av 1940 att återuppsätta de mekaniserade kårerna. Varje kår skulle innehålla två stridsvagnsdivisioner och en mekaniserad division. (källa)
  6. Regementet deltog senare bland annat i slaget vid Gadebusch. Efter Gadebusch marscherade den svenska hären, vilken bland annat bestod av Västmanlands regemente, västerut. Då både förplägnad och ammunition sinade tvingades Magnus Stenbock med sin kvarvarande armé att kapitulera den 6 maj 1713 vid Tönnigen i norra Tyskland, något som kom att kallas för Stenbocks kapitulation vid Tönnigen. Kapitulationen resulterade i att flera svenska regementen upplöstes och hamnade i dansk fångenskap, där bland annat hela Närke-Värmlands regemente. Regementet återuppsattes senare samma år i Sverige igen och deltog sedan i fälttåget mot Norge. (källa)
  7. Regeringen ansåg att Flottan inte skulle ha mer resurser till mer än deltagande i invasionsförsvaret och därför inte skulle kunna försvara sjövägarna. Samtidigt stärktes det ekonomiska försvaret genom lagring av råvaror, vilket medförde att Sverige av regeringen ej ansågs behöva några större fartyg för att skydda sjövägarna. För Marinen blev konsekvenserna att deras tyngdpunkt av djupförsvaret försköts mot kusterna och över landsterritoriet, något som även drabbade armén genom att två pansarbrigader avvecklades vilket i praktiken senare blev en, då Blåa brigaden blev en så kallad "svart brigad" och kvarstod efter dess avveckling som 6. pansargruppen och bildade senare stommen i Södermanlandsbrigaden när den återuppsattes 1982. (källa)
  8. Regementet har deltagit i flera krig och slag. Under början av 1700-talet följde regementet Karl XII på alla hans marscher åren 1707, 1708 och 1709. I slaget vid Poltava den 28 juni 1709 var regementet formerat på en bataljon och hörde under första striden till den andra kolonnen från höger av de fyra, i vilken fotfolket var indelt. Regementet kom genom reduttlinjen men med betydliga förluster. I den andra och avgörande striden utgjorde regementet den femte bataljonen från höger av de tolv, som återstod av infanteriet. Det stred med utmärkt tapperhet, men förlorade hälften av manskapet och många officerare, däribland både överste Ranck och överstelöjtnant Silfversparre som stupade. De överlevande delarna av regementet gick i krigsfångenskap den 1 juli 1709 vid kapitulationen vid Perevolotjna. Majoren Lejonhjelm fick i slaget vänstra benet avskjutet av en kanonkula, men lyckades dock komma med Konungen till Turkiet. Vid arméns allmänna rekrytering hösten 1709 återuppsattes regementet samt erhöll till chef Carl Björnberg. Redan året därpå deltog regementet i Magnus Stenbocks korta vinterfälttåg 1710 i Skåne och deltog den 28 februari i slaget vid Helsingborg. Under detta krig drabbades Kalmar regemente av stor nöd. Beklädnadsmedlen räckte inte till varken för kappor eller ränslar, och såväl strumpor och skor som skjortor fick soldaten själv skaffa sig så gott han förmådde. Regementet fick under fälttåget också en mycket hög sjuk- och dödlighetssiffra. På sommaren 1710 uppgavs det att av 1 100 man hade "på marschen och i landet" 341 dött, och 434 låg sjuka. (källa)
  9. Fyren uppfördes 1941 med ett 13 meter högt fyrtorn, som är vitt och cylinderformat med en konformad svartmålad sockel. Lyshöjden är sex meter. Den gamla fyrhuven ersattes omkring 2010 av en ny, varvid den gamla återuppsattes i Dalskogsrondellen i Lysekil. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.