Återupptäcka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder återupptäcka, varianter, uttal och böjningar av återupptäcka

Återupptäcka synonym, annat ord för återupptäcka, vad betyder återupptäcka, förklaring, uttal och böjningar av återupptäcka.

Vad betyder och hur uttalas återupptäcka

Återupptäcka uttalas åter|upp|täcka och är ett verb återupptäckte.

Ordformer av återupptäcka

Aktiv

återupptäcka
infinitiv
återupptäcker
presens
återupptäckte
preteritum
återupptäckt
supinum
återupptäckande
presens particip
återupptäck
imperativ

Passiv

återupptäckas
infinitiv
återupptäcks
presens
återupptäcktes
preteritum
återupptäckts
supinum

Perfekt particip

återupptäckt en
~ + subst.
återupptäckt ett
~ + subst.
återupptäckta den/det/de
~ + subst.
återupptäckte den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

återupptäckes
presens

Återupptäcka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Återupptäcka på Engelska

  • rediscover, find again, re-discover

Hur används ordet återupptäcka

  1. Runt 1700 blev svartroten allmän och odlades i nästan var mans trädgård. Detta höll i sig under hela 1800-talet men sedan under 1900-talet händer det något. När man gör en uppteckning av namnsorter under slutet av 1960-talet så har antalet varianter minskat radikalt och hos många fröfirmor har svartroten helt försvunnit ur växtlistorna. Under 1990-talet återupptäcks svartroten och antalet sorter börjar nu öka igen. (källa)
  2. Philippe Ariès menar i Centuries of Childhood att barndomsskildringen obönhörligen hör samman med upptäckten av barndomen. Eftersom en stor del av alla barn under medeltiden avled kunde man inte fästa sig för starkt vid dem. Därför finns det heller inte från tidig medeltid många avbildningar av barn som just barn, utan i de fall det förekommer, som vuxna i miniatyr. Det hade funnits realistiska avbildningar av barndomen i den grekiska konsten, menar han, men dessa försvann med det grekiska imperiets fall. Under 1200-talet börjar emellertid, menar Ariès, barndomen återupptäckas, om än i liten grad. Under 1400-talet och 1500-talet fortgår utvecklingen, som dock inte börjar på riktigt förrän 1600-talet, i synnerhet i samband med Jean-Jacques Rousseaus Émile eller om uppfostran. Norbert Elias teoretiserade i liknande banor redan under 1930-talet, men inte med ett lika långt tidsspann som Ariès. (källa)
  3. Den första man känt till som utredde sublimiteten i allmänhet var den författare som brukar omnämnas som Longinos, i skriften Om det sublima (Peri hypsous), som Nicolas Boileau översatte 1674. För Longinos var sublimiteten ett slags intensitet som låg extasen nära och berodde av en stor själ. Ny forskning visar dock att även Filon skrev utförligt om det sublima, att Longinos med största sannolikhet tillhörde Alexandrias hebreiska subkultur, precis som Filon, samt att ursprunget till begreppet inte står att finna i den grekiska kulturen, utan i den hebreiska. Redan i Septuaginta, den första översättningen av israeliternas heliga skrift till grekiska från 200-talet f.Kr. används termen hypsos (sv. höjd) för att översätta det hebreiska marom, med samma innebörder som explicit finns hos Filon, och vilka man kan utläsa hos Longinos. Boileaus översättning innebar att verket fick ett slags återupptäckt - fastän Longinos inte verkar ha varit särskilt känd dessförinnan - vilken blev starkast i England, med filosofer som John Dennis och Joseph Addison. (källa)
  4. Äggtempera utan tillsatt olja har använts mycket länge. Under medeltiden var den, åtminstone i sydeuropa, helt dominerande för målning på trä. Användningen av olja introducerades gradvis, antingen som ett översta skikt som ökade glansen eller genom att äggtemperan förvandlades till äggoljetempera genom att olja blandades i färgen. I det europeiska konstmåleriet efter 1600 har temperafärgerna i stort sett helt slagits ut av oljefärgerna, med undantag för det grekisk- och ryskortodoxa ikonmåleriet. Under 1800- och 1900-talet har en del konstnärliga grupperingar återupptäckt temperamåleriet. (källa)
  5. Under 1600- och 1700-talen sjönk basunens popularitet. Den användes då och då i stadspiparensembler och som körförstärkning i opera- och kyrkomusik. På 1800-talet återupptäckte man det vackra instrumentet och började använda det även i symfoniorkestrar, i kombinationen altbasun i Ess, tenor i Bess och bas i Ess. (källa)
  6. Den europeiska upptäckten av Madeira skedde först av romarna, men föll sedan i glömska. Det finns indikationer via musbensanalyser på att vikingar besökte önågon gång under 900-1000-talet. År 1419 återupptäcktes ön av sjöfararen João Gonçalves Zarco, som landsteg vid den plats som kom att kallas Câmara de Lobos och tog ön i besittning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.