Ögonkorall Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ögonkorall, varianter, uttal och böjningar av ögonkorall

Ögonkorall synonym, annat ord för ögonkorall, vad betyder ögonkorall, förklaring, uttal och böjningar av ögonkorall.

Vad betyder och hur uttalas ögonkorall

Ögonkorall uttalas ög|on|kor|all och är ett substantiv.

Ordformer av ögonkorall

Singular

ögonkorall
obestämd grundform
ögonkoralls
obestämd genitiv
ögonkorallen
bestämd grundform
ögonkorallens
bestämd genitiv

Plural

ögonkoraller
obestämd grundform
ögonkorallers
obestämd genitiv
ögonkorallerna
bestämd grundform
ögonkorallernas
bestämd genitiv

Ögonkorall är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ögonkorall

  1. Ögonkorall är en kallvattenkorall och förekommer i vatten med en stabil temperatur på 4–12°C. Bäst trivs den med en temperatur på 6–8°C. Dess övre temperaturgräns är cirka 13°C. Den tål tillfälligt lägre temperaturer, ned till någon minusgrad. Den behöver en salthalt på 32–39 ‰ och en väl strömsatt livsmiljö för att förhindra igenslamning. Ögonkorall lever på hårdbotten och är djuplevande då de levnadsförhållanden som den föredrar har samband med djupa vatten. Den förekommer på kontinentalsockeln och vid kontinentalbranten, djuprännor och undervattensberg. Ögonkorall har stor utbredning och förekommer i hela Atlanten och finns också rapporterad från Indiska oceanen (Madagaskar), Stilla havet (Nya Zeeland) och Medelhavet. Den finns från 39 meters djup i Trondheimsfjorden (Norge) och ned till cirka 3000 meters djup (utanför Florida). Vanligast är den på några hundra meters djup, i nordöstra Atlanten på cirka 80–500 meters djup. Den är mindre vanlig på över 1000 meters djup. I fråga om latitud har den återfunnits från 71º nordlig bredd (Barents hav) till 51º sydlig bredd (Nya Zeeland). (källa)
  2. Även i Sverige förekommer stenkoraller representerade med 55 arter, varav 16 anses akut hotade. Den enda revbildande arten i Sverige är ögonkorallen (Lophelia pertusa). Det går fortfarande att hitta levande korallrev utmed Bohusläns kust. De finns i små områden i de djupare delarna av Kosterfjorden och Väderöfjorden. Längs Norges kust är kallvattenrev vanligt förekommande. Det hittills största fyndet av ögonkorallrev äröstrevet sydväst om Lofoten, vilket täcker nära 100 km². (källa)
  3. Några få revbyggande koraller har inte zooxantheller, som ögonkorall. Koraller utan zooxantheller är inte beroende av solljus och kan leva i djupare och kallare vatten än koraller med zooxantheller, men måste få all energi från födan. De flesta koraller utan zooxantheller är inte revbyggande, men ingår som viktiga delar i ett levande korallrev. En del storvuxna svartkoraller och hornkoraller kan bilda stora bestånd, så kallade korallskogar, som är viktiga livsmiljöer för andra marina djur. Koralldjur kan leva ned till cirka 6 000 meters djup men vissa som en del svartkoraller lever ännu djupare. Totalt sett är antalet beskrivna arter av djuplevande koraller (djupare än 50) nästan lika stort som antalet beskrivna arter av grundvattenkoraller. På stora djup är temperaturen låg men stabil. Många kallvattenkoraller och djuphavskoraller föredrar en temperatur på 4-12°C men några klarar temperaturer på ned till -1°C. Även andra koralldjur utan zooxantheller kan leva i djupa och kalla vatten. Det finns till och med en liten havsanemon, Edwardsiella andrillae, som lever under havsisen vid Antarktis (Ross shelfis). Denna havsanemon sitter förankrad i isen med tentaklerna i vattnet, ungefär som vissa andra havsanemoner lever nedgrävda i botten. Djuplevande koralldjur kan förutom levande zooplankton livnära sig på marin snö som är partiklar av dött organiskt material som sjunker ned från den eufotiska zonen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.