Örlogshamn Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder örlogshamn, varianter, uttal och böjningar av örlogshamn

Örlogshamn synonym, annat ord för örlogshamn, vad betyder örlogshamn, förklaring, uttal och böjningar av örlogshamn.

Vad betyder och hur uttalas örlogshamn

Örlogshamn uttalas ör|logs|hamn och är ett substantiv.

Ordformer av örlogshamn

Singular

örlogshamn
obestämd grundform
örlogshamns
obestämd genitiv
örlogshamnen
bestämd grundform
örlogshamnens
bestämd genitiv

Plural

örlogshamnar
obestämd grundform
örlogshamnars
obestämd genitiv
örlogshamnarna
bestämd grundform
örlogshamnarnas
bestämd genitiv

Örlogshamn är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet örlogshamn

  1. Högvakten är en före detta vakt- och arrestbyggnad vid varvets huvudentré. Ursprungligen gick all trafik till och från örlogshamnen genom Högvakten. Under 1980-talet avlägsnades de takkupor på sidopartierna som kan ses på äldre fotografier. Anledning till att de avlägsnades var att de ansågs vara missprydnad på den nyklassicistiska byggnaden. (källa)
  2. År 1842 öppnades Bohusläns första granitstenhuggeriet på Malmön. Det var köpmannen C. A. Kullgren från Uddevalla, som tillsammans med järnvägs- och kanalbyggaren Nils Ericson låter bryta granit till bl a kanalbygget i Trollhättan. Intresset för bohusgraniten ökar och under 1870- och 80-talen öppnas nya stenbrott kring Lysekil, Hunnebostrand och vid Brofjorden. Bland annat exporteras sten till stora utländska byggnadsprojekt som nya tyska örlogshamnar och Kielkanalen. Efter något år drevs företaget enbart av C.A. Kullgren och efter dennes död, år 1851, ändrades företagets namn till Kullgrens Enka (egentligen Granit AB C.A. Kullgrens Enka). (källa)
  3. Cruys far var handelsman i Stavanger, och fick sin sjömansutbildning i holländsk kofferdisjöfart, och var redan 1680 kapten med namnet Cruys. Efter att en tid ha varit i holländsk örlogstjänst övergick Cruys 1697 i rysk tjänst, blev 1698 viceamiral och ledde anläggningen av örlogshamnen vid Taganrog och övervann med diplomatisk skicklighet turkarnas motstånd mot företaget. Hans beskrivande kartläggning av Azovska sjön och Dons nedersta lopp har betecknats som kartografiskt epokgörande. Trots att han stod i hög gunst hos tsar Peter blev Cruys 1700 på anstiftan av sin avundsman Fjodor Apraksin kroppsligen bestraffad för en ringa förseelse. Han behöll dock sin ställning och gjorde 1705-10 betydande insatser i krigsoperationerna mot Sverige. Efter en olycklig sjöstrid 1713 föll han i onåd, dömdes till döden och blev endast tack vare Katarina I av Rysslands förbön benådad till livet. Han förvisades till Kazan 1714, men återkallades redan 1715, blev generaldirektör för amiralitetets ekipagedepartement samma år, och vicepresident i amiralitetskollegiet 1719 och amiral av "blå flaggan" 1721. Genom sin vän Heinrich Ostermann, som han i Holland värvat åt Ryssland, utövade han ett visst politiskt inflytande och ansågs för de reformertas främste talesman vid hovet. (källa)
  4. De första krigshändelserna försiggick på den västindiska krigsskådeplatsen. USA:s sjöstridskrafter var vid krigets utbrott redan mobiliserade. En eskader (eller flotta), "North Atlantic squadron", bestående av två slagskepp, fyra pansarkryssare, tre större monitorer samt ett stort antal kanonbåtar och andra mindre fartyg, under befäl av amiral William T. Sampson, vars flaggskepp var pansarkryssaren "New York", låg i örlogshamnen Key West utanför Floridas kust. En annan eskader, "Flying squadron", som bestod av tre slagskepp och två pansarkryssare, låg vid Hampton Roads i Virginia med uppgift att trygga östkusten. Dess chef var commodore Winfield Scott Schley. Vidare fanns två mindre eskadrar i de amerikanska farvattnen, varav en på västkusten, och en större eskader i Kina (se nedan). (källa)
  5. I början av 1950-talet startade försök med dubbelriktad radiofjärrskrift. År 1963 flyttades stora delar av stationen till ett bergrum gemensamt med den marina ledningen i Karlskrona. Här fanns också ny utrustning, bland annat en 10 kW kortvågssändare. Då lokaliseringen i "berget" drog stora kostnader, samtidigt som sjöbevakningscentralerna också hade stort behov av radiokommunikation bland annat på grund av nya sjöbevakningssystemet STINA, föddes tanken på en samlokalisering. Efter studier, prototypinstallationer med mera i projektet KRA-80 i början på 1980-talet, skedde invigning av nya Karlskrona radios lokaler i Örlogshamnen den 14 september 1983. Under första hälften av 1980-talet skedde en omfattande upprustning av marinledningens tidigare bergrum, bland annat skydd mot Elektromagnetisk puls (EMP), och 1989 flyttade Karlskrona radio tillbaka till "berget" men nu lokalmässigt integrerade med Sjöbevakningscentralen. 1988 installerades nya logperiodiska riktbara antenner som fungerade mycket bra under följande år vid långdistanskommunikation med FN-trupp och flottans långresefartyg. I mitten på 1990-talet installerades ett PC-baserat fjärrmanöversystem, kallat PC MIND, för fjärrstyrning av marina sändar- och mottagarutrustningar även på andra platser i Sverige. (källa)
  6. Tre dagar tidigare hade det inträffat en explosion i örlogshamnen vid Skatudden i Helsingfors, där fyra tyska minsvepare blev förstörda och alla i besättningarna avled. Orsaken till explosionen är oklar. (källa)
  7. Mycket talar för att skeppet medvetet sänktes 1713 när hon blivit för gammal och hon placerades på hamnbotten mitt i Karlskrona örlogshamn för att återanvändes i ett så kallat "blockhus", vilket betyder att skeppets nedre del stod förankrat på botten medan det övre batteridäcket fanns ovanför vattenytan. På så sätt kunde man använda kanonerna för att beskjuta och förhindra fientligt sinnade fartyg att ta sig in i hamnområdet. Antagligen saknades ekonomiska förutsättningar för att anlägga ordentliga försvarsanläggningar på grund av Karl XII:s kostsamma krigståg. (källa)
  8. I Skåne försökte Gyllenstierna genom det så kallade edkrävartåget 1677 förmå bönderna att förhålla sig lojala mot den svenska kronan. Han lade också ned mycket möda på landskapets försvenskning. Gyllenstierna fick av kungen i uppdrag att finna en lämplig plats för en ny örlogshamn och hans val föll på Trossön – nuvarande Karlskrona – i Blekinge. (källa)
  9. HMS Sundsvall (K24) är en av svenska marinens korvetter av Göteborg-klass. Är systerfartyg till korvetterna HMS Göteborg (K21), HMS Gävle (K22) och HMS Kalmar (K23). Sundsvall är baserad vid örlogshamn Berga och tillhör 4. sjöstridsflottiljen. Sundsvall ingick under 2006–2007 i Internationella korvettstyrkan (IKS) för beredskap att delta i en eventuell fredsoperation. Mellan april och augusti 2007 tillhörde hon UNIFIL-styrkan i Libanon. (källa)
  10. Cuxhaven är känt för sin örlogshamn för den tyska marinen. Staden har även en av de största fiskehamnarna i Tyskland och även turism spelar en viktig roll. Hamnområdet Cuxhaven och området där dagens Cuxhaven ligger tillhörde fram till 1937 Hamburg. I Cuxhaven står Friedrich-Clemens-Gerke-Turm, som fått sitt namn för att hedra Friedrich Clemens Gerke, som gjorde banbrytande insatser för att anpassa det amerikanska morsealfabetet till europeiska förhållanden. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.