Örngott Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder örngott, varianter, uttal och böjningar av örngott

Örngott synonym, annat ord för örngott, vad betyder örngott, förklaring, uttal och böjningar av örngott.

Synonymer till örngott

Vad betyder och hur uttalas örngott

Örngott uttalas örn|gott och är ett substantiv -et; pl. örngott.

Örngott betyder:

Ordformer av örngott

Singular

örngott
obestämd grundform
örngotts
obestämd genitiv
örngottet
bestämd grundform
örngottets
bestämd genitiv

Plural

örngott
obestämd grundform
örngotts
obestämd genitiv
örngotten
bestämd grundform
örngottens
bestämd genitiv

Örngott är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Örngott på Engelska

  • pillow case

Hur används ordet örngott

  1. Örngott (finlandssvenska dynvar) är det överdrag i tyg som i påsliknande form träs över kudden i sängen. (källa)
  2. Kuddvar är höljet av tyg närmast stoppningen i en kudde. Det är inte samma sak som örngott (det yttre tyglagret runt kudden), även om båda textiliernas ändamål är att vara överdrag åt kuddar. (källa)
  3. Vanliga kuddar är exempelvis rektangulära sängkuddar som ökar sovkomforten och har betydelse för nattsömnens kvalitet. De brukar skyddas av örngott. (källa)
  4. Sängkläder är de olika hemtextilier som används i sängen, främst lakan, påslakan, örngott och överkast. (källa)
  5. Knypplingen är känd i Sverige sedan 1700-talets första hälft. I Vadstenatrakten har knypplingen varit en saluslöjd och bidragit till mångas försörjning. Det bidrog till att knypplingen förändrades enligt mode och efterfrågan. Vid 1800-talets slut var det kragar, manschetter och barber som tillverkades, och i början av 1900-talet blev det kraftigare spetsar avsedda för lakan och örngott. Från ca 1930-talet omfattades Vadstenaknypplingen av hemslöjdsföreningen i Östergötlands verksamhet och ett nyskapande i form av inredningstextilier, som lampor, och bordslinnen smyckades med knypplade spetsar – liksom behovet av altarspetsar. Från 1962 kom den ideella Föreningen Svenska Spetsar att verka för att främja knypplingen framförallt i Östergötland men även i andra delar av Sverige där knyppling har utförts på ett traditionellt sätt. Sådana områden är bland annat Dalarna, Skåne, Blekinge och Hälsingland. Där det funnits en folklig typ av knyppling utförd för eget behov att använda till folkdräkten eller som inredningstextil. I dessa områden har vanligtvis ett ålderdomligt mönsterformer konserverats. (källa)
  6. I linneskåpet sorterades textilierna minutiöst noggrant, och krusade örngottsband ansågs vara en särskild prydnad som omsorgsfullt placerades för att hänga ut på framsidan av högen av örngott. (källa)
  7. Krustång för att bland annat krusa band till örngott. (källa)
  8. Förr var det vanligt att kvinnorna i Sverige märkte husets textilier genom att brodera ett monogram på dem. Dessa monogram skulle vara välgjorda och vara väl synliga. På ett överlakan skulle de sitta mitt på den del man vek ner över täcket, på ett örngott mitt på den övre halvan och på en handduk på den nedre tredjedelen. Servetter och näsdukar var också alltid märkta. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.