Överläggning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder överläggning, varianter, uttal och böjningar av överläggning

Överläggning synonym, annat ord för överläggning, vad betyder överläggning, förklaring, uttal och böjningar av överläggning.

Synonymer till överläggning

Andra språk

Överläggning på Engelska

  • negotiation, deliberation

Hur används ordet överläggning

  1. Överläggning bakom stängda dörrar. (källa)
  2. Talmanskonferensen kallades under tvåkammarriksdagstiden den råds- och planeringssammankomst, som enligt Riksdagsordningen skulle hållas, när någon av kamrarnas talmän så fann nödvändigt, för överläggning om, vad i avseende på riksdagsärendenas föredragning och göromålens gång borde kamrarna föreslås. (källa)
  3. Kollokvium (av latin colloquium 'samtal', 'överläggning', 'underhandling', av colloquor 'samtala', 'rådgöra', 'förhandla') kallas ett vetenskapligt diskussionstillfälle som är del av en långvarig akademisk tradition. Kollokvier används vid universitetsstudier. (källa)
  4. Recess (lat. recessus, tillbakaträdande), en i de nordtyska städerna under medeltiden använd beteckning (liktydig med "avsked", abschied) på ett beslut, som fattats av några städers representanter efter gemensam överläggning. Sedermera övergick ordet att beteckna protokoll, som hållits över förhandlingarna. I Norden var under 1400–1600-talen recess namn på vissa överenskommelser och fördrag samt de större lagar, som stiftades på herre- eller riksdagarna. Om de viktigaste recesserna, vad Sverige vidkommer, se Nyköpings recess (1396), Kalmar recess, Malmö recess och Västerås recess. De viktigaste i Danmark var Odense recess (1527), som bestämde biskoparnas ställning och lade grunden till allmän trosfrihet, Köpenhamns recess (1536), genom vilken reformationen infördes, samt Kristian IV:s lilla och stora recess (1615 och 1643). (källa)
  5. Ordet kommer från medellågtyskans "burspräke" och avsåg ursprungligen en sammankomst mellan en stads borgare för överläggning i kommunala angelägenheter. Benämningen burspråk överflyttades i Sverige och Danmark även på de allmänna rådplägningar, som hölls i olika delar av landet vid marknader och andra tillfällen, då folk samlats i stor mängd. I denna betydelse förekommer ordet ofta under 1400- och 1500-talen. (källa)
  6. Diskussion är ett samtal eller överläggning mellan människor kring ett ämne eller frågeställning. (källa)
  7. Förhandling (affärsförhandling) är en överläggning för att nå en överenskommelse och/eller fatta olika beslut. Mangling, eller mer specifikt nattmangling, är en mer informell beskrivning av en tuff förhandling som drar ut på tiden. Ordet mangling är en bildlig beskrivning av pressen i en mangel och hur en fråga bearbetas fram och tillbaka. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.