Övermänniska Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder övermänniska, varianter, uttal och böjningar av övermänniska

Övermänniska synonym, annat ord för övermänniska, vad betyder övermänniska, förklaring, uttal och böjningar av övermänniska.

Vad betyder och hur uttalas övermänniska

Övermänniska uttalas över|männ|iska och är ett substantiv.

Ordformer av övermänniska

Singular

övermänniska
obestämd grundform
övermänniskas
obestämd genitiv
övermänniskan
bestämd grundform
övermänniskans
bestämd genitiv

Plural

övermänniskor
obestämd grundform
övermänniskors
obestämd genitiv
övermänniskorna
bestämd grundform
övermänniskornas
bestämd genitiv

Övermänniska är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet övermänniska

  1. Den sista människan (tyska: der letzte Mensch) är en term som användes av filosofen Friedrich Nietzsche i "Så talade Zarathustra" för att beskriva motsatsen till hans idé om en överlägsen varelse, "Övermänniskan", vars kommande Zarathustra anser snart ska komma. Denna "övermänniska" kan ställas i kontrast till en viljesvag individ, trött på livet, tar inga risker, den som bara söker bekvämlighet och säkerhet: den sista människan. (källa)
  2. En undermänniska (tyska: Untermensch) är ett begrepp som används som kontrast till begreppet övermänniska från Friedrich Nietzsches filosofi. Termen "övermänniska" användes först i boken Så talade Zarathustra. (källa)
  3. Den unge målaren Edmund förälskar sig i Albertine som är dotter till en rik köpman. Edmunds vän, guldsmeden Leonhard, stöder Edmund i hans uppvaktning men sörjer dennes avsaknad av kärlek till konsten. Både Leonhard och den rike juden Manasse är gengångare, övermänniskor som är över 300 år gamla. Andra rivaler om Albertines gunst är Manasses son, baron Bensch, och Thusman, en pedantisk tjänsteman. Det slutliga brudvalet avgörs genom att Edmund vinner Albertine. Paret beger sig omedelbart iväg, på uppmaning av Leonhard, för att studera konst i Rom. (källa)
  4. Att skriva om saker och ting utan att begränsas av vad som för tillfället är möjligt förefaller alltid ha fascinerat författare och läsare. Berättelser om gudar och övermänniskor, väl illustrerat av Gilgamesheposet, eller fabler med talande djur finns från väldigt tidigt i den skrivna historien. Dessa ligger nära science fiction, men de innehåller i regel inte några försök att knyta an till verklig teknik eller ens extrapoleringar av hur framtida teknik skulle kunna se ut. Lösningar kom till exempel ofta i form av deus ex machina, utan några anspråk på mänsklig inblandning. (källa)
  5. Ett stiliserat, beskrivande namn, som "Superman" (Övermänniskan), "Batman" (Läderlappen), "Beast" (Odjuret), "Pariah" (Den Utstötte) eller "Harbinger" (Ödesbringaren). (källa)
  6. Brokiga iakttagelser är en aforismsamling av Edith Södergran, utgiven i december 1919 på Holger Schildts förlag i Helsingfors. Aforismerna kan ha tillkommit under en lång rad år, ämnena är inte enhetliga även om många sysslar med övermänniskan (ofta personifierad av Napoleon) och människans öde. Tonen i aforismerna är genomgående stolt och självmedveten och det finns en tydlig påverkan från Nietzsche. (källa)
  7. Fascisten Corneliu Zelea Codreanu skrev efter 1920 att hans legion skall föra krig genom räder mot de urbaniserade storstäderna ifrån bergen och skogarna och försvara naturen från industrialisering. Tankar om att djur ska respekteras och tankar om under- och övermänniskor är något som ofta förekommer bland andra nationalsocialistiska och ekofascistiska författare. (källa)
  8. En annan förgrundsgestalt var Friedrich Nietzsche, som myntade uttrycket "Gud är död" och som främst var en kritisk moralfilosof. Han skrev om övermänniskan, en förhöjd varelse som vågade bryta sig ur den kristna slavmoralen och skapa sig en egen moral. Delar av Nietzsches läror togs sedan upp av nazisterna, men då i en vulgär tolkning. Nietzsche och Kierkegaard gav främst impulser angående den etiska delen till existentialismen samt vad som var väsentligt att studera, det vill säga människans existens i världen. (källa)
  9. Kännetecknande för epos är bland annat att realistiska inslag blandas med mytiska på ett sätt som ligger sagan nära. Handlingen utspelas i en förfluten tid, och dess hjälte är en övermänniska. Vanliga motiv är krig och kärlek samt kampen mellan gott och ont. Ibland lyfts särskilt vackra partier i vissa epos ur sina sammanhang och läses då som poesi, vilket är vanligt att finna i diktantologier (och inte att förväxla med "smakprov" som har ett annat syfte). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.