Överrock Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder överrock, varianter, uttal och böjningar av överrock

Överrock synonym, annat ord för överrock, vad betyder överrock, förklaring, uttal och böjningar av överrock.

Synonym till överrock

Vad betyder och hur uttalas överrock

Överrock uttalas över|rock och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av överrock

Singular

överrock
obestämd grundform
överrocks
obestämd genitiv
överrocken
bestämd grundform
överrockens
bestämd genitiv

Plural

överrockar
obestämd grundform
överrockars
obestämd genitiv
överrockarna
bestämd grundform
överrockarnas
bestämd genitiv

Överrock är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Överrock på Engelska

  • overcoat

Hur används ordet överrock

  1. En ytterrock eller överrock, ofta bara rock (ifrån fornnordiskans rokkr, spinnrock), är ett ytterplagg för män. Den har långa ärmar, är lårlång eller längre och har knäppning framtill. Ibland har den skärp. En överrock avsedd för kallare väderlek är fodrad och kan ha pälskrage, medan en överrock för sommaren är tunnare. (källa)
  2. överrock - liksom tröjan av blått vadmal. Det är "hederligare" ju längre tröjan är, så att den "merendels är nästan fotsid". Kragen som på tröjan, men fickorna sitter baktill. (källa)
  3. "Kappan" eller "Överrocken" (ryska: Шинель, Sjinel) är en novell från 1842 av den ryske författaren Nikolaj Gogol. Den handlar om en tjänsteman i Sankt Petersburg som köper en ny ytterrock, får den stulen, dör och börjar spöka. Novellen hade stort inflytande på den efterföljande ryska författargenerationen och rysk litteratur i allmänhet. Författaren Fjodor Dostojevskij sade: "Vi har alla krupit fram ur Gogols kappa". Den första svenska utgåvan publicerades 1889 i antologin Berättelser, i översättning av Karl Erik Peterson. (källa)
  4. Yllekappor och överrockar kan vädras och borstas för att få ur smuts och återfå lyster genom att yllen reser sig. (källa)
  5. Manteln blev med tiden allt ovanligare till förmån för olika slags överrockar. En mantel, ofta fodrad med hermelinskinn, användes dock länge som tecken på kunglighet. Numera är slängkappa en slags mantel liksom cape, som är ett ärmlöst damplagg av tyg, som hängs över axlarna. (källa)
  6. Jazzgossen blev något av Karl Gerhards signaturmelodi och den av hans visor som bäst lever kvar i folkmedvetandet. Kupletten skrevs till sommarrevyn Ställ er i kön på Folkan 1922 där den framfördes av författaren själv tillsammans med Eric Abrahamsson, Carl-Gunnar Wingård och Eric Gustafson, alla iförda storrutiga överrockar med skärp. Texten driver med en effeminerad typ av moderiktiga och sysslolösa unga män samtidigt som den tar fasta på att begreppet "jazz" detta år fick sitt verkliga genomslag som modeord i svenskan. Karl Gerhard återanvände själv melodin med nyskriven text i revyn Oss greker emellan, där han själv framförde den i rollen som revyförfattaren "Aristofanes den yngre". Melodin figurerade även i revyn Två träd på Knäppupparnas Idéonteater under titeln Och så kommer det en gubbe. (källa)
  7. Paletå är en äldre typ av överrock som används både till vardags och vid högtider. Den är rakt skuren eller svagt inskuren efter kroppsformen, saknar skärp och slejf i ryggen. Ärmen är rak och saknar slag, och rocken är vanligen enkelknäppt. Paletån började brukas på 1830-talet. Även damkappor har ibland skurits i paletåsnitt. (källa)
  8. Bonjour kallas ibland redingot från engelskans riding coat. Redingot kan dock även syfta på en överrock av liknande snitt som bonjouren. (källa)
  9. Trenchcoat, eng. trench coat, eg. "skyttegravsrock", är en typ av överrock som har behållit sin popularitet jorden runt i ungefär hundra år. Den är vanligen tillverkad av grovt bomullstyg, drill eller poplin, och har ofta foder som kan tas bort. (källa)
  10. Vinterkläder är kläder som är anpassade till kyla, vind och väta, och framför allt används på vintern. Med begreppet avses i regel de särskilda ytterplagg som används vintertid och vanliga sådana vinterkläder är överrock, jacka, vinteroverall, termobyxor, galonbyxor, mössa, vantar och halsduk. Även varma kläder som inte är ytterplagg kan dock ibland omnämnas som vinterkläder, till exempel varma tröjor och koftor, långkalsonger, underställ och raggsockor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.