Övertyga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder övertyga, varianter, uttal och böjningar av övertyga

Övertyga synonym, annat ord för övertyga, vad betyder övertyga, förklaring, uttal och böjningar av övertyga.

Synonym till övertyga

Vad betyder och hur uttalas övertyga

Övertyga uttalas över|tyga och är ett verb -de.

Ordformer av övertyga

Aktiv

övertyga
infinitiv
övertygar
presens
övertygade
preteritum
övertygat
supinum
övertygande
presens particip
övertyga
imperativ

Passiv

övertygas
infinitiv
övertygas
presens
övertygades
preteritum
övertygats
supinum

Perfekt particip

övertygad en
~ + subst.
övertygat ett
~ + subst.
övertygade den/det/de
~ + subst.

Övertyga är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Övertyga på Engelska

  • convince - I am convinced that it will go well, we managed to convince him there was no immediate danger

Hur används ordet övertyga

  1. Aristoteles började systematisera retoriken och kom fram till att människor fattar beslut utifrån tre grunder: ethos, pathos och logos. Dessa brukar kallas för retoriska bevismedel (pisteis entechnoi) och spelar en central roll i den klassiska retoriken. Ethos är talarens karaktär vilken ska övertyga genom att skapa förtroende, pathos är de känslor talet väcker hos lyssnarna och logos är orden, de sakskäl talaren framhåller. Aristoteles skiljer mellan retoriska och icke-retoriska bevismedel. De icke-retoriska bevismedlen (pisteis atechnoi) är vittnen, bevismedel, lagar, kontrakt och tortyr, alltså sådana pisteis som talaren inte finner med hjälp av retoriken. (källa)
  2. I det klassiska Grekland ville man att skulpturer med mera skulle visa känslor, till exempel med munnen en aning öppen. Pathos är också ett viktigt begrepp inom retoriken, som ett av de tre sätten att övertyga, persuasio. (källa)
  3. Affischen är en komposition av text och bild eller av bara text och då ofta med tydligt grafiskt uttryck. Dess funktion är att informera. Budskapet, vare sig det är ren information eller av mer övertygande reklamkaraktär, är en färskvara och starkt bundet till sin tid. Funktionen är alltså initialt att förmedla ett aktuellt budskap. Men med tiden kan samma affisch få en annan användning och dess funktion blir då stämningsskapande, estetiskt dekorativ. Affischen tillhör liksom andra publikationer av tillfällig karaktär den grupp som benämns efemärt material. (källa)
  4. Det finns ett begränsat antal medlemmar av det judiska folket som tror på Jesus (Yeshu'a) som Messias. Dessa kallar sig själva messianska judar och kan delas upp i två grupper: de som närmat sig kristendomen efter att ha övertygats om att Jesus är Messias och de icke-trinitariska kristna som mer söker att närma sig judendomen. Det finns även de som hävdar att det finns andra sätt att namnge och definiera dessa två grupper - den förstnämnda här kallas då kristnade judar och den sistnämnda messianska kristna. Båda har dock inslag av både judendom och kristendom, i regel helgar de dock enbart de högtider som nämns i Tredje Moseboken, kapitel 23 ("Herrens högtider"), och betraktar de kristna traditionella högtiderna som hedniska. (källa)
  5. Vingummin uppfanns 1909 i London av Charles Gordon Maynard, vars far Charles Riley Maynard drev en godisbutik. När Riley fick höra talas om dessa "vingummin" avskedade han nästan sin son - han var övertygad metodist och absolutist. Charles Gordon lyckades emellertid övertyga sin far om att godiset inte innehöll något vin. (källa)
  6. Hemspråksundervisning har varit en omstridd fråga sedan den infördes. Argument mot hemspråksundervisning har spänt över ett vitt fält, från främlingsfientlighet till oro för hur barnen skall kunna tillägna sig god svenska om de lägger en del uppmärksamhet på ett annat språk, samt till ifrågasättande om verksamheten verkligen är nödvändig för många av de elever den riktar sig till. Bland kritikerna finns Lärarnas riksförbund, som sagt att det inte är övertygat om att påståendet att "goda språkkunskaper på sitt hemspråk främjar skolframgång" alltid gäller och definitivt inte om det sker på bekostnad av undervisningen i svenska , vissa sfi-lärare , samt Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap, som menar att invandrarbarn skulle vinna mer på förstärkt undervisning i svenska i stället för hemspråksundervisning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.